Elaborarea unui instrument de informare și promovare

privind piața serviciilor tehnice, de valorificare a dotărilor specializate și a know-how-ului aferent,

existente în unitățile de C&D

(1995-1996)

Lucrările au fost comandate și finanțate de Ministerul Cercetării și Tehnologiei

 

Analiza situației existente.

Stabilirea nomenclatorului general de dotări și servicii,

redactarea 1

 

Responsabil lucrare:

Ing. Ioan Fara

 

© SCIENTCONSULT, noiembrie 1995

 

 

CUPRINS

 

        1. Punerea problemei. Obiectul lucrării

        2. Criterii de selectare și sistematizare a problematicii

        3. Aspecte specifice serviciilor tehnice prestate

        4. Stabilirea nomenclatorului, redactarea 1

 

        Anexa 1. Nomenclator general pentru dotări și servicii  

        Anexa 2. Clasificarea Internațională UNESCO pentru domeniile Științei și Tehnologiei, adnotată
        Capitolul 1

        Punerea problemei. Obiectul lucrării

 

        Într-o serie de unități de cercetare-dezvoltare[1], există dotări specializate (aparate, standuri, instalații de încercare, măsurare, verificare, determinare etc.), împreună cu personalul versat în utilizarea dotărilor, cu experiența și metodologiile de efectuare a lucrărilor aferente (obținute ca rezultate principale sau derivate ale unor cercetări anterioare), în timp ce alte unități de C-D sau de producție pot necesita dotări similare, pentru desfășurarea lucrărilor care le revin. Toate acestea fac oportună crearea unui instrument de analiză, de conectare a ofertei și a cererii de pe piața menționată.

        Adesea, utilajele complexe, specializate, de încercare și de măsurare, au un grad de utilizare scăzut, uzura morală apărând înainte uzurii fizice. Totodată, deficitul general de fonduri de investiții pentru dotări proprii poate face interesantă obținerea accesului temporar la dotări existente în alte unități, sau realizarea unor colaborări pe dotările existente.

        În context, prezenta lucrare are ca scop facilitarea difuzării know-how-ului și metodologiilor de care dispun unitățile de C-D, în cadrul preocupărilor generale de a se da o utilizare cât mai eficientă dotărilor existente și a facilita, astfel, realizarea, cu ajutorul acestor dotări, a unei producții științifice cât mai mari, mai va­­loroase și mai diversificate, precum și de a obține surse de venituri suplimentare pentru unitățile deținătoare. Este avută în vedere, în principal, creșterea indicilor de utilizare extensivă a dotărilor (a timpului de utilizare).

        Lucrarea are ca scop crearea, în final, a unui instrument de informare  (inclusiv bancă de date) și a unui sistem de promovare, cu acces al beneficiarilor potențiali interesați la informația co­­respunzătoare.

        Problema trebuie să fie analizată în conexiunea dotări - know-how, dat fiind că utilizarea, exploatarea corectă a unor dotări specializate este, de regulă,  inseparabilă de know-how-ul aferent.

 


 

        Capitolul 2

        Criterii de selectare și sistematizare a problematicii

 

        În cadrul notei de analiză, s-a făcut referire la faptul că, în cadrul fostului CNST, a fost inițiată o inventariere  a dotărilor existente în unitățile de cercetare, ca instrument de valorificare centralizată. Reluarea acestei preocupări urmează să fie realizată în modalități adaptate economiei de piață și la actuala legislație privind proprietatea intelectuală.

        Aprofundarea efectuată în cadrul prezentei faze a condus la concluzia, care stă la baza documentației de față, că abordarea în condițiile economiei de piață trebuie să fie principial diferită de o inventarire generală a dotărilor.

        Dezvoltarea explozivă a tehnologiei a condus la o diversitate considerabilă a aparaturii, echipamentelor și a altor dotări utilizate în activitatea de cercetare-dezvoltare. Din punctul de vedere al acestei lucrări, față de volumul și diversitatea dotărilor existente în unitățile de C-D, prezintă interes pentru a fi introduse într-un viitor sistem de informare numai dotările care reprezintă o ofertă reală de prestări de servicii tehnice pe baza lor, ceea ce se poate referi  numai la o parte din totalitatea dotărilor. O serie de criterii de departajare a dotărilor, sub aspectul susceptibilității de a forma obiectul sistemului de informare, sunt precizate în cele ce urmează. Includerea efectivă a unor dotări concrete în sistem și, implicit, în nomenclatorul de dotări, va face parte din fazele de “culegere și stocare de informații”, prevăzute ca faze ulterioare[2].

        Nu urmează să fie incluse în sistem, prin neapariția unor oferte de prestări din partea unităților deținătoare, dotările care:

        - sunt foarte specializate, specifice unei singure unități de C-D la nivel național[3];

        - sunt foarte specializate, ar putea fi utilizate și în cadrul unor lucrări efectuate de către alte unități, dar unitatea deținătoare consideră oportun să păstreze pentru sine avantajul competitiv pe care i-l conferă deținerea lor; nu consideră oportun să-și sprijine concurența[4];

        - sunt suficient de încărcate la unitatea deținătoare, în raport cu destinația lor, și nu se pune probleme unei creșteri a încărcării;

        - eficiența deținerii lor nu se pune în termeni de încărcare, ci de existență, ce trebuie cu prioritate protejată (de exemplu, etaloane);

        - necesită, pentru utilizare, personal specializat (know-how specific), iar încărcarea acestui personal nu permite asumarea unor sarcini suplimentare (aspect ce va fi reluat, în cap. 4);

        - ar asigura, prin încărcarea lor suplimentară, încasări suplimentare minore în raport cu efortul managerial solicitat de organizarea acțiunii de plasare a excedentului de capacitate de utilizare, în contextul altor priorități manageriale.

        Enumerarea prezentată este exemplificativă, nu limitativă. Ceea ce este de reținut, sunt concluziile conform cărora:

        - numai o parte limitată a dotărilor existente în rețeaua unităților de C-D va urma să fie inclusă în sistemul de informare;

        - în mod concret, această parte va fi determinată nu prin criterii și opțiuni administrative centralizate, ci prin oferta unităților de C-D interesate.

 

        În cadrul dotărilor aferente cercetării experimentale, princi­palele categorii de dotări care pot forma obiectul sistemului preconizat sunt:

        - Aparate

        - Dispozitive

        - Utilaje

        - Echipamente

        - Instalații

        - Sisteme

        - Linii tehnologice

        Departajările între acești termeni sunt, adesea, convenționale și țin, uneori, de tradiția locală (ceea ce într-un institut este denumit, de exemplu, instalație, într-altul poate fi uzual denumit sistem sau linie tehnologică ș.a.m.d.). De aceea, acest criteriu nu este convenabil să fie utilizat în construcția sistemului, putând conduce la eliminări, din selecție, ale unor oportunități de utilizare.

 

        Odată această convenție terminologică adoptată, în continuare, dotările pot fi, în mod uzual:

        - Aparate, instalații, sisteme de măsurare

        - Echipamente, instalații, utilaje, linii tehnologice de prelucrare a unor materiale

        - Echipamente și sisteme de captare, transmitere, prelucrare a informației

                - informație alfanumerică

                - imagini, sunete etc.

        - Echipamente și instalații de modelare / simulare a unor procese

                - modelare fizică, fizico-chimică

                (- modelare matematică, ce se încadrează în categoria precedentă)

        - Echipamente și instalații de încercare - supunere la probe, teste, încercări a unor materiale, echipamente sau alte produse

                - cu scopul de a determina conformitatea sau neconformitatea cu anumite standarde

                - cu scopul de a evidenția comportamentul în anumite condiții, în vederea unor optimizări

        Încercările pot fi:

                - pasive

        - active (cu punerea în condiții de funcționare a echipamentului, aparatului, sistemului etc. încercat).

        De asemenea, după caracterul și durata încer­cărilor, acestea pot fi:

                - instantanee sau, după caz, funcționale, în care se verifică comportamentul / parametrii obiectului supus încercării în starea în care se găsește;    

                - de anduranță, în care se verifică fie durata / numărul de solicitări la care rezistă obiectul supus încercării, fie evoluția unor parametri ai obiectului supus încercării în timp / în funcție de numărul de solicitări.      

        - Echipamente și sisteme de diagnoză (determinare, prin măsurători indirecte și calcule, a stării unui echipament, material, sistem tehnologic etc.). Diagnoza tehnică poate fi considerată ca un sistem de încercare cu măsurare și, eventual, prelucrarea informației; această prelucrare poate fi:

                - inclusă în dotare, sau

                - aferentă numai know-how-ului.

        După cum se poate constata, și între aceste definiri există anumite zone de suprapunere (sinonimii / omonimii, totale sau parțiale), de care va fi necesar să se țină seama la construirea sistemului de informare.

 

        În cadrul unităților de C-D există (și vor continua să existe) compartimente și, în mod corespunzător, dotări cu specific de producție: utilaje speciale sau linii tehnologice pentru fabricații în serii mici sau în cantități mici, dar la parametri de calitate deosebiți, cu versatilitate specială pentru producții diversificate etc. Unele dintre aceste utilaje sau linii tehnologice pot fi considerate ca fiind de “prelucrare”. Este de apreciat că și aceste dotări - pentru producția unităților de C-D - pot forma obiectul unor preocupări de încărcări suplimentare și, deci, pot intra în obiectul sistemului de informare preconizat.


 

        Valorificarea suplimentară a unor dotări existente se poate face:

        Prin împrumutarea (deplasarea) dotării la locul de efectuare a experimentărilor (producției).

        Prin aducerea obiectului experimentării (producției)[5] la locul de amplasare a dotării.

        Între aceste două posibilități, departajarea se face, de la caz la caz, în funcție de:

        - număr de exemplare; gabarite, greutăți, în general - transportabilitate;

        - condiții speciale de asigurat  (utilități ș.a.), care pot fi, după caz, specifice fie dotării, fie obiectului experimentării, fie ambelor;

        - posibilitatea de afectare de către transport (supunere la manevrele și la trepidațiile specifice transportului); posibilitate de deteriorare, de accidentare;

        - durata procesului de experimentare, necesități de asigurare a continuității unor experimente;

        - condiții speciale de integrare cu alte încercări;

        - costurile comparate ale operațiunilor de transport și, după caz, instalare;

        - costurile și, după caz, disponibilitățile de personal ce trebuie să însoțească dotarea sau, respectiv, obiectul experimentării - problemă ce comportă o examinare aparte, în con­­t­extul serviciilor tehnice oferite.

        În condițiile economiei de piață, aceste ultime două criterii sunt văzute  nu într-o comparație neutră, ci, în mod separat, sub forma costurilor, respectiv a prețului ce va fi solicitat de către unitatea ce deține și pune la dispoziție dotarea și, respectiv, a prețului pe care este dispusă și trebuie să-l plătească unitatea interesată în efectuarea experimentării.

 

        Clasificarea cea mai largă a sferelor de interes privind identificarea posibilităților de utilizare suplimentară a unor dotări poate porni de la criteriul tipologic al proceselor la care se referă, al mărimilor pe care le măsoară. Această clasificare poate fi arborescentă și poate urma clasificarea domeniilor științei și tehnologiei, de exemplu - clasificarea internațională UNESCO, adoptată și în cadrul MCT (reprodusă în anexa 2, ca material documentar, pentru a putea fi urmărită cu prilejul analizei prezentei lucrări).

 

          Se face precizarea, că unele dintre domeniile sau subdomeniile științifice, cuprinse în această clasificare, nu comportă dotări specializate (cu excepția celor aferente biroticii și tehnicii de calcul, care proliferează în toate domeniile), fie fiind pur teoretice:

          11. Logica

          12. Matematica

                   cu excepția 1203. Știința calculatoarelor

          21. Astronomia și astrofizica

                   cu excepțiile:

                   2103. Astronomia optică

                   2105. Radioastronomia

          62. Științele artelor și literelor

          71. Etica

          72. Filozofia,

          fie[6] operând cu informații care, de regulă, nu comportă dotări specializate (cu aceeași excepție a biroticii și a tehnicii de calcul):

          51. Antropologia

          52. Demografia

          53. Științele economice

          54. Istoria

          56. Științele juridice și de drept

          57. Lingvistica

          58. Pedagogia

                   cu excepțiile:

                   5801.01. Medii audiovizuale

                   5801.05. Pedagogie experimentală

          59. Științe politice

          61. Psihologia (unele subdomenii)

          63. Sociologia

       

        Așadar, clasificarea internațională UNESCO, cunoscută la nivelul beneficiarului prezentului contract și reprodusă în anexa 2, conduce la clasificarea / codificarea dotărilor, ce vor fi oferite în cadrul sistemului de informare, după domeniile și subdo­meniile științifice și tehnologice definite în această clasificare, ceea ce poate constitui un reper util și necesar, dar - cu următoarele precizări:

        - codificarea nu va fi univocă, o anumită dotare putând să fie aferentă la mai multe dintre subdomeniile menționate;

        - codificarea UNESCO nu va fi suficientă, în cadrul fiecărui subdomeniu definit de această clasificare putând exista o foarte mare varietate de mărimi măsurate.

        - codificarea UNESCO nu poate fi considerată ca fiind perfectă și imuabilă, purtând inevitabile urme istorice și, poate, influențe subiective ale autorilor ei.

        De exemplu,

          la 3306.Ingineria și tehnologia electrotehnică există subdomeniul 01.Utilizarea curentului continuu, dar nu există o subgrupă care să poarte, în mod simetric, numele de Utilizarea curentului alternativ;

          la 3305. Tehnologia construcțiilor există 02.Construcție de aeroporturi, dar nu există Construcție de parcaje - de altfel, toată clasa 3301.Inginerie și tehnologie aeronautică are o cu totul altă structurare tipologică decât 3317.Tehnologia vehiculelor cu motor;

          la 3320.Tehnologie nucleară există 04. și 05.Reactori, dar nu există Acceleratori;

          Hematologia apare ca atare atât la 3201.04, cât și la 3207.08 și, în general, există multiple suprapuneri între 2302.Biochimia, câteva subdomenii de la 24.Științele vieții și 32.Științe medicale;

          3101.02.Fabricarea fertilizatorilor apare la 31.Științe agrare, alături de 3101.03.Utilizarea fertilizatorilor, în loc de 2306.Chimie organică sau  33.Științe tehnologice, unde lipsește un subdomeniu de tehnologie chimică (dar există, de exemplu, 3315.Tehnologie metalurgică), iar 3328.Procese tehnologice, prezentând diferitele subdomenii de procese utilizate în tehnologia chimică, nu are subdomenii de tehnologii pe grupe principale de produse, cum este cazul la alte domenii  ș.a.m.d.

 

        În anexa 2, menționată, sunt bifate (Ö) domeniile și subdomeniile susceptibile de a fi active pe o piață a dotărilor de cercetare și a know-how-ului de utilizare a acestora. Repetăm că toate domeniile și subdomeniile, inclusiv cele nebifate în anexa 2, sunt considerate susceptibile de a utiliza tehnică de calcul și birotică.

        Așadar, ca și în alte lucrări precedente, SCIENTCONSULT S.R.L. nu absolutizează sistemele generale de clasificare și codificare, inevitabil limitative și, uneori, deformante, preconizând ca, în completare și întru precizare, în cadrul sistemului de informare ce urmează să fie realizat, să fie incluse informații concrete, liber alese în funcție de specificul fiecărei dotări, privind, după caz:

        - denumirile mărimilor concrete (fizico-mecanice, chimice, electrice, de radiații, biologice etc.) supuse măsurării;

        - mediul în care acestea se măsoară (de exemplu, concentrații - în lichide sau în gaze);

        - unitățile de măsură, pentru fiecare mărime măsurată;

        - plaja de măsurare (idem);

        - cantitățile (dozele) supuse măsurării;

        - condițiile de măsurare, încercare;

        - utilități necesare / asigurate.

        În mod corespunzător, pentru utilaje de încercare, urmează să fie prevăzute informații privind:

        - tipurile de obiecte ce sunt supuse încercării;

        - dimensiuni (gabarite), greutăți;

        - tipurile solicitărilor;

        - parametrii solicitărilor (accelerații, frecvențe, tensiuni, temperaturi; durate etc.);

        - unități de măsură, pentru parametrii solicitărilor;

        - plaja de variație a parametrilor solicitărilor;

        - condiții de efectuare a solicitărilor;

        - utilități necesare / asigurate.

        Pentru celelalte categorii de dotări, informațiile introduse în sistem urmează să fie specificate în mod similar.


        Capitolul 3

        Aspecte specifice serviciilor tehnice prestate

 

        Este de așteptat că, în cazul dotărilor specializate și al metodologiilor de lucru din unitățile de C-D, ofertele de punere la dispoziție a unor dotări existente vor fi asociate cu oferte de exploatare a acestor dotări, la diferite grade de profunzime a sensului termenului de “exploatare”. Într-adevăr, punerea la dispoziție a unei dotări se poate face în condiții de:

        - numai acces pentru lucru cu dotarea sau, după caz, împrumut al dotării;

        - idem, cu supravegherea utilizării dotării;

        - idem, cu instruirea beneficiarului penntru lucru cu dotarea;

        - prestare de serviciu (efectuare de măsurători, încercări     etc.);

        - colaborare la efectuarea lucrării de cercetare, cu partea aferentă dotării / condiționată de existența dotării.

        În această gradualitate a profunzimii serviciilor tehnice ce pot fi oferite, intervin aspecte administrative, aspecte tehnico-științifice și economico-financiare.

        Aspectele administrative se referă la responsabilitatea de gestiune asupra mijloacelor fixe respective, incluzând respon­sabilitatea și interesul pentru nedeteriorarea lor (sau neuzarea lor prematură) printr-o utilizare insuficient de îngrijită sau insuficient de competentă, de familiarizată. Deja implicarea într-o utilizare competentă, familiarizată, sub aspectul asigurării securității tehni­ce a dotării, reprezintă o furnizare de know-how.

        Aspectele tehnico-științifice se referă direct și explicit la know-how-ul de utilizare a dotărilor. Importanța acestuia este multiplă:

        - utilizarea unei dotări în condițiile deținerii know-how-ului aferent (de către personal familiarizat) permite o productivitate supe­rioară, efectuarea corectă a măsurătorilor / încercărilor în durate de timp mai mici, cu consumarea unor utilități mai reduse, a unor cantități de încercare mai mici etc.;

        - utilizarea unei dotări în condițiile deținerii know-how-ului aferent permite o mai bună valorificare calitativă a posibilităților dotării: precizie sporită prin evitarea unor erori de setare a dotării sau de interpretare a rezultatelor, obținerea unei calități supe­rioare prin recurgerea la condițiile speciale de încercare oferite de dotare, utilizarea corectă a facilităților de automatizare; creșterea cantității de informație obținute din încercări distructive etc.

        Aspectele economico-financiare pot intra în discuție atunci când există posibilitatea unei opțiuni privind condițiile în care se pune la dispoziție dotarea.

 

        Ca atare, nomenclatorul de dotări și servicii va cuprinde, pentru fiecare dotare, specificarea generală a serviciilor tehnice oferite:

        - cu personal de supraveghere a exploatării;

        - cu asistență pentru exploatare;

        - cu participare la planificarea experimentelor aferente;

        - cu colaborare la efectuarea cercetării, privind aspectele afe­­ren­te utilizării dotării; participare la efectuarea experimen­tărilor, analiza [și interpretarea] rezultatelor obținute.


        Capitolul 4

        Stabilirea nomenclatorului, redactarea 1

 

        Pe baza celor arătate în capitolele precedente, nomenclatorul general de dotări și servicii se construiește în cadrul unui sistem de coordonate ale unui spațiu n-dimensional, ca sistem de nomenclatoare pentru fiecare dintre cele n coordonate (dimen­siuni). Așadar, redactarea 1 a nomenclatorului general este un sistem de nomen­clatoare (specificații) pe fiecare dintre coordonate.

        Conform notei de analiză aprobate, realizarea unui nomeclator desfășurat al dotărilor disponibile pentru utilizare și în alte unități urmează să formeze obiectul unor redactări viitoare, după fazele de “culegere și stocare de informații”.

        Totodată, nomenclatorul nu este limitativ, fiind deschis unor completări, precum și unor dezvol­tări, în funcție de progresul domeniilor de cercetare, al tehno­lo­giei cercetării și al bazei sale materiale.

        Nomenclatorul conține o anumită redundanță, întrucât, de exemplu, unele caracterizări pot rezulta chiar din denumirea aparatului, echipamentului. Totuși, ele sunt considerate necesare, pentru a ușura căutarea ofertelor convenabile unei anumite cereri, în contextul omonimiilor și sinonimiilor uzuale.

 

        Redactarea 1 a nomenclatorului este redată în anexă.


 

Anexa 1

Nomenclator general de dotări și servicii

(Specificație)

Redactarea 1

 

 

        Note.

1. Coordonatele de specificație sunt deschise, putând fi completate cu noi caracterizări

2. Caracterizările de la coordonatele din specificație nu se exclud reciproc; la o aceeași coordonată, pentru o aceeași dotare, se pot specifica mai multe caracterizări.

3. În cazul unor ambiguități, precum și în cazul unor sinonimii cunoscute, nu se va alege o singură variantă, ci se vor specifica variantele cunoscute posibile.

4. Rubricile ce nu se completează semnifică: “Nu este cazul”.

5. Se completează numai informația necesară și semnificativă pentru constatarea interesului față de utilizarea unei anumite dotări.

6. Notațiile sunt:

        1. Coordonata

        1.1. Caracterizarea (unde este cazul)

 


 

1. Denumirea dotării

Se utilizează denumirea concretă a dotării

 

2. Tipul operațiunii realizate

2.1. Măsurare

2.2. Prelucrare, tratare a unor materiale

2.3. Captare a informației

2.4. Transmitere a informației

2.5. Prelucrare a informației

2.6. Modelare fizică, fizico-chimică

2.7. Încercare (testare, supunere la solicitări)

2.8. Diagnoză

2.9. Producție

 

3. Domeniul științei și tehnologiei

Se utilizează clasificarea internațională UNESCO

 

4. Transportabilitate

4.1. Netransportabil

4.2. Transportabil

 

5. Materialul, mediul supus măsurării, prelucrării, testării

Se specifică materialele, mediile, după caz, prin denumire specifică (aliaje de cupru) sau generică (metale).

 

În cazul echipamentelor specializate de testare a anumitor produse, se dau denumirile specifice sau generice ale acestora. Se vor evita denumirile comerciale (de marcă), dacă nu este cazul unei limitări numai pentru produsele de marca respectivă.

 

6. Mărimi supuse măsurării sau captării

6.1. Se specifică mărimile, conform denumirilor standardizate

6.2. Unități de măsură

Se utilizează denumirile sau simbolurile standardizate

6.3. Plaja de măsurare (valori minime, maxime; dacă se specifică o singură valoare, se subînțele că valoarea minimă este zero)

 

7. Cantități, doze supuse măsurării, încercării

7.1. Unitate de măsură

7.2. Valoare (minimă, maximă; dacă se specifică o singură valoare, se subînțele că tehnic nu există limită minimă)

 

8. Solicitări de încercare

8.1. Tipul solicitării

8.2. Parametrii solicitării - Unitate de măsură

8.3. Valoare  (minimă, maximă; dacă se specifică o singură valoare, se subînțele că tehnic nu există limită minimă)

8.4. Alte caracteristici

 

9. Condiții de măsurare, încercare; metode la care se pretează


 

10. Utilități necesare (numai în cazul 4.2; în cazul 4.1. nu prezintă interes)

10.1. Utilitatea (energie electrică, gaze naturale, apă de răcire etc.)

10.2. Parametrii necesari

10.2.1. Unitate de măsură

10.2.2. Valoare

Notă. Se specifică fiecare dintre parametrii semnificativi; de exemplu: Tensiune, Putere; Presiune, Debit, Temperatură etc.

 

11. Procese modelate, simulate

11.1. Tipul procesului

11.2. Dimensiuni. Unitate de măsură

11.3. Valoare

 

12. Stări diagnosticate

12.1 Caracterizare

12.2. Unitate de măsură

12.3. Valoare

 

13. Prestație asociată dotării

13.1. Acces, împrumut (fără prestație)

13.2. Supravegherea montării și a utilizării

13.3. Efectuare măsurători, încercări

13.4. Colaborare de specialitate la planificarea experimentelor

13.5. Colaborare de specialitate la efectuarea experimentelor

13.6. Colaborare la analiza rezultatelor

13.7. Colaborare la interpretarea rezultatelor

13.8. Consultanță privind alegerea dotărilor adecvate pentru efectuarea experimentelor

 

14. Proprietatea intelectuală

14.1. Redevențe pentru dreptul de folosire a unei metode brevetate, know-how

 


 

 

Anexa 2

 

 

 

 

CLASIFICAREA INTERNAȚIONALĂ UNESCO

PENTRU DOMENIILE ȘTIINȚEI ȘI TEHNOLOGIEI,

ADNOTATĂ

 

 

 

        Alăturat, sunt bifate (Ö) domeniile și subdomeniile (de ordinul 1) susceptibile de a a fi active pe o piață a dotărilor de cercetare și a know-how-ului de utilizare a acestora. Toate domeniile și subdomeniile, inclusiv cele nebifate în anexa 2, sunt considerate susceptibile de a utiliza tehnică de calcul și birotică.

………………………………………………………..

        Faza următoare            Înapoi



[1] Deși, în denumirea temei de cercetare și în contractul încheiat, este utilizată abrevierea C&D (conformă, de altfel, unor uzanțe internaționale), dată fiind apariția, între timp, a  Ordonanței Guvernului României nr. 25/1995, în care se utilizează terminologia cercetare-dezvoltare, în cadrul lucrării de față se adoptă această terminologie și se trece la abrevierea C-D.

[2] În această concepție, prezenta - primă - fază a lucrării a căpătat o orientare și o anvergură diferite decât cele ce s-au avut în vedere inițial.

[3] În cazuri deosebite, se poate pune problema unei încărcări suplimentare a unor dotări unicale prin efectuarea unor prestații de încercări cu caracter de export, pentru clienți străini.

[4] Această problemă se poate pune în mod diferit în cazul societăților comerciale care și-au asigurat dotările prin eforturi financiare proprii, față de institutele naționale sau alte instituții publice, dotate din fonduri publice.

[5] În continuare, se va subînțelege că sunt avute în vedere nu numai dotări aferente unor experimentări, ci și dotări aferente unor producții specializate, de înaltă tehnicitate, fără a mai reaminti, de fiecare dată, această precizare.

[6] Delimitarea între cele două categorii menționate aici nu este foarte netă.