Studiu privind

crearea sistemului instituțional de valorificare

– difuzare, transfer, aplicare –

a rezultatelor activității de cercetare științifică

 

Realizarea băncii de date dezvoltate și transferare la MCT, etapa 1994

 

 

 

     Responsabil lucrare,

 

                                                 Analist Irina Oberländer - Târnoveanu

 

 

Colectiv de elaborare:

 

Analist Irina Oberländer - Târnoveanu

 

Ing. Cătălin Sultanovici

 

Ing. Vasile Catranji

 

Ec. Neluțu Achim

 

 

© SCIENTCONSULT, decembrie 1994

 

Sinteză

 

     Banca de date privind piața firmelor de interes tehnologic din România a fost realizată în conformitate cu proiectul elaborat și prezentat în cadrul fazei precedente. Scopul lucrării constă în a asigura un suport pentru identificarea posibililor beneficiari interesați în utilizarea / aplicarea rezultatelor obținute în cadrul diferitelor teme de cercetare, sau în  dezvoltarea, aprofundarea, continuarea sau finanțarea altor teme; mai larg - în valorificarea anumitor profiluri de cercetare. Ca scop adițional, banca de date permite cunoașterea firmelor concurente, a produselor / serviciilor prezente pe piața românească, a nivelului tehnic atins, precum și a unor eventuale surse de aprovizionare cu materiale și produse tehnice necesare în cursul desfășurării lucrărilor de cercetare.

          În cadrul fazei, au fost realizate:

          - Culegere și analiză de informații privind un număr de 1700 firme (care, adăugate la cele 2800 firme din banca de date existentă la 01.01.1994, totalizează un număr de 4500 de înregistrări, depășind numărul de 4200 firme, stabilit prin temă).

          - Realizarea, experimentarea, finisarea și implementarea sistemului de programe de bancă de date de tip relațional, prevăzute și elaborate conform proiectului: c. 16 programe de introducere asistată a datelor prin machete ecran multitabelare și validări automate (informatii de identificare; profil general; profil specific - clasificat si liber), programe de normalizare și intreținere a fișierelor de date (optimizarea lungimii câmpurilor de informații, identificarea  înregistrărilor duble, asigurarea securității Băncii de date), programe de extragere indexuri (pe denumire, localitate, județ, profil general, profil specific, reprezentanțe, conexiuni), programe de statistici privind conținutul Băncii de date, scenarii de regăsire, programe de raportare, etc. ;

          - Realizarea, experimentarea, finisarea și implementarea structurii relaționale a Băncii de date: 8 fișiere (tabele) de date, 8 fișiere (tabele) de control terminologic, 20 de machete ecran etc.

          - Adoptarea și adaptarea unui sistem de clasificare a profilurilor firmelor (produse și servicii). Dintre variantele accesibile, pe baza unei analize comparative, conceptuale și experimentale, s-a optat pentru sistemul de clasificare utilizat în sistemul “EUROPAGES”, care a fost tradus, verificat, adaptat, validat (peste 5000 de descriptori, terminologie verificată după dicționare internaționale), introdus pe calculator și creat ca bază de date interconectată cu Banca de date; în paralel, a fost editat în două dimensiuni (cu 2 și cu 3 niveluri de detaliere), precum și în două variante: cu clasificare alfabetică în limba română și în ordinea de clasificare a codurilor numerice (reflectând structura sistemului de clasificare).

          - Conform temei, noul sistem de clasificare adoptat, reprezentând informație tipologic nouă față de sistemul anterior, a fost utilizat pe calculator pentru clasificarea a  100 firme, fiind pregătit un stoc de material bibliografic prelucrat pentru extindere în continuare.

          - În cadrul acțiunii de pregătire a informației, a fost creată o prospectotecă, sistematizată în concordanță cu clasificarea din banca de date, care permite la nevoie obținerea de informație detaliată suplimentară. Informațiile de referință - date de identificare, profiluri etc. - sunt stocate și într-un sistem propriu de fișe (în prezent există 1700 fișe de firme cu informațiile de identificare, dintre care 600 au specificat profilul detaliat al firmelor și 2800 de firme în format unitabelar, cu informații de identificare și profil specific).

          Transferarea la MCT a informației din banca de date în ansamblul ei, precum și a know-how-ului aferent exploatării curente, este pregătită spre realizare în măsura punerii la dispoziție a personalului dedicat aplicației și realizării școlarizării acestuia conform prevederilor din proiectul predat în cadrul fazei precedente; până atunci, transferul se face prin serviri operative la cerere, realizate de către executant (SCIENTCONSULT); atât cererile de informare, cât și răspunsurile  se transmit fie telefonic, fie prin fax sau prin mesaje scrise. Începând cu data predării prezentei faze, executantul asigură exploatarea corespunzătoare, la dispoziția MCT și a solicitanților din rețeaua de unități de C&D, până când se vor crea condițiile pentru transferarea la MCT, în condițiile specificate în proiect.

 

  Înapoi Bănci de date Firme de interes tehnologic          Înapoi Banca de date            Înapoi