Bănci de date de interes tehnologic și comercial

 

Informare despre Banca de date “FIRME de interes tehnologic”

(1991-1992)

 

V. și: Dezvoltarea băncii de date privind piața firmelor de interes tehnologic din România

V. și Elaborarea unui instrument de informare și promovare…

 

 

Lucrarea a fost realizată din inițiativa proprie și din regia proprie a SCIENTCONSULT.

 

Banca de date a fost concepută :

-       ca o interfață de parteneriat comercial între producătorii și beneficiarii de produse și servicii cu densitate tehnologică (din indus­trie, construcții, transporturi, telecomunicații, informatică, servicii de profil tehnic, comerț cu produse de interes indus­trial);   

-       ca o interfață între unitățile de cercetare publice și private, pe de o parte, și, pe de altă parte, potențialii beneficiari ai rezultatelor cercetării științifice și dezvoltării tehnologice, precum și pentru parteneriat în interiorul acestor sfere (colaborări între întreprinderi -  producătorii ce cooperează pe orizontală - produse complexe, echipamente, subansambluri, componente, materiale etc., între institute, între incubatoare etc.).

 

In afara datelor uzuale de identificare (inclusiv adrese etc.), banca de date cuprindea:

- pentru întreprinderi: profilurile tehnologice, grupele sortimentale de produse / servicii, nișele de piață  specifice;

- pentru unitățile de C-D-P: profilurile de specialitate, categoriile de cercetări și servicii specifice oferite;

Spre deosebire de alte bănci de date existente sau în curs de constituire, banca de date realizată memora și reda, așadar, profilul real, actual de activitate, cu detalieri și particularități, ceea ce permitea să se realizeze selecții nuanțate și relevante pentru scopul menționat. Prin aceasta, se constituia un segment de piață informațională specific acțiunilor de parteneriat tehnologic și comercial.

 

Banca de date răspundea la întrebări de genul:

- Cine în România (sau: în localitatea ...) produce / oferă tipul (grupa sortimentală) X de produse sau servicii, cine lu­crează în specificul, în specialitatea Y ?

- Cine este (poate fi) interesat într-o cooperare de genul Z? Ce oferă, ce cere?

De asemenea, banca de date oferea posibilitatea de a se realiza:

- evidența tuturor unităților de C-D-P din România, total sau / și distinct - pe profiluri, pe forme de proprietate;

- evidența unităților de profil industrial care au acti­vități / sectoare proprii de CDP ("cercetare uzinală", “cercetare de firmă”);

- idem - pe domenii (subdomenii) de activitate;

- idem - în profil teritorial;

- evidența unităților productive și / sau de servicii industriale, potențial beneficiare sau colaboratoare ale unităților de C-D-P, pe domenii, specialități etc., sau care pot constitui segmentul de piață aferent anumitor categorii de cercetări etc.

Banca de date a fost realizată cu Sistemul de Gestiune de Bănci de Date PARADOX 3.5, licență BORLAND SUA. Au fost defi­nite, într-o primă versiune, structura și procedurile.

 

In setul de informații pilot, cuprinzând 1945 înregistrări, au fost incluse și 100 unități de cercetare-dezvoltare-proiec­tare, cu capital de stat și privat, precum și centre de ino­vare și afaceri constituite în cadrul MCT. Din cele 1945 înre­gistrări, aproximativ 25% aveau, în stadiul realizat, prezentări desfășurate ale profilurilor de activitate, restul fiind definite prin profiluri concise, sintetice.

 

Banca de date a fost operațională la sediul SCIENTCONSULT S.R.L. și a fost expusă, în funcțiune, la TIB ’92.

 

Lucrarea a continuat în 1993 prin :

- extinderea volumului de informații cuprinse, pa baza unor surse și modalități variate de culegere a informațiilor necesare ;

- completarea și detalierea profilurilor; rafinarea dicționarului de profiluri; actualizarea continuă a informațiilor;

- efectuarea de servicii de informare și de publicitate, ca instrument promoțional al activității întreprinderilor, unităților de C-D-P și incubatoarelor.

Notă SCIENTCONSULT 2001: Lucrarea a fost concepută, realizată și exploatată timp de 2-3 ani în regie proprie SCIENTCONSULT.

Spre deosebire de alte cataloage și bănci de date vizând scopuri comparabile, care subzistă din perceperea de taxe pentru înscrierea informației în banca de date, SCIENTCONSULT a încercat să facă banca de date să existe mizând pe venituri obținute numai din vânzarea informațiilor la cerere. Încercarea a eșuat, pentru stadiul de interes al economiei din anii respectivi.

Ulterior, cu sprijin MCT, a fost realizată o versiune de capacitate mai mare (V.), care, însă, a sucombat, de asemenea; de data aceasta - între cerința de a o face operațională (exclusiv) la sediul MCT și absența, la acea dată, a structurilor organizaționale necesare pentru exploatare curentă în cadrul MCT, ca și a surselor (modalităților) de finanțare corespunzătoare.

Au existat și considerente conjuncturale de natură extra-comercială care au condus la decizia de sistare a profilului respectiv de activitate la SCIENTCONSULT.

 

 

Înapoi