Modulul tematic 39
Evaluarea performanţelor
umane în C&D
Dr.
Anton Tabachiu
In orice activitate, pentru ca rezultatele
să fie determinate, comparate cu scopurile propuse, evaluate şi luate
în considerare în vederea aprecierii şi promovării personalului,
trebuie să intervină evaluarea performanţelor şi a
competenţelor.
Evaluarea performanţelor constă
în identificarea acelei părţi din rezultatele obţinute de o
colectivitate, ca urmare a desfăşurării unei anumite
activităţi, care se datoreşte muncii depuse de o persoană,
conform atribuţiilor ce-i revin prin fişa cerinţelor postului
ocupat.
In orice evaluare a performanţelor
există o parte cantitativă (măsurabilă) şi una
calitativă, care este mai greu de comensurat, dar nu mai puţin
importantă, cum ar fi: modul de lucru, calităţile estetice ale
produsului, valoarea lui socială, încărcătura afectivă etc.
Evaluarea performanţelor nu se
confundă cu analiza muncii. Analiza muncii priveşte rezultatele
obţinute de un colectiv de muncă, într-o perioadă de timp determinată,
în conformitate cu standardele stabilite (cantitative şi calitative).
Analiza muncii are deci un caracter global,
în care se includ atât factorii umani cât şi cei materiali şi
financiari care au concurat la obţinerea anumitor rezultate.
Evaluarea performanţelor are ca scop
determinarea aportului efectiv al oamenilor, are caracter analitic şi
include, pe lângă aspectele profesionale, şi aspecte psihologice,
motivaţionale, voliţionale etc., care au concurat la obţinerea
rezultatelor unei anumite persoane.
Evaluarea competenţelor
urmăreşte identificarea posibilităţilor de care dispune
omul pentru a putea desfăşura o anumită profesiune.
Prin competenţă
profesională, care are un înţeles mai cuprinzător decât
pregătirea profesională, se înţelege:
- capacitatea de a efectua, în mod optim, o
anumită muncă (desfăşurarea unei activităţi,
practicarea unei profesii);
- concordanţa calităţilor
individuale cu cerinţele profesiunii practicate;
- capacitatea de a îndeplini
atribuţiile funcţiei ocupate;
- potenţialitatea individuală,
care facilitează dezvoltarea şi a altor calităţi
profesionale, psihosociale, morale etc.
Indicii principali ai competenţei
profesionale sunt:
- calitatea muncii desfăşurate;
- capacitatea omului de a lucra în mod
constant în intervalul de timp stabilit;
- existenţa mai multor elemente
creatoare în muncă;
- anumite trăsături de
personalitate, caracterologice (iniţiativă, cooperare) şi
tempera-mentale, care facilitează o muncă de calitate.
Competenţa profesională nu este o
calitate imuabilă. Ea poate să scadă datorită mai multor
cauze:
1. Prin diminuarea capacităţii de
învăţare, îndeosebi odată cu înaintarea în vârstă, care are
repercusiuni asupra capacităţii de gândire (se înmulţesc
schemele algoritmice) şi a caracterului (conservatorism). Aceste
consecinţe apar mai pregnant în momentul schimbărilor determinate de
progresul ştiinţific şi tehnic.
Omul devine astfel o victimă a
progresului.
Remedii sau ameliorări ale acestor
situaţii se pot obţine prin:
- transferul pe alte posturi de muncă,
echivalente, realizându-se astfel
spargerea unor stereotipuri profesionale şi ambientale;
- atragerea în colective de cercetare care
lucrează la obţinerea de tehnologii noi, urmărindu-se
menţinerea sau chiar creşterea competenţei din interiorul
activităţii de cercetare, şi nu ca o cerinţă
exterioară;
- încredinţarea unor sarcini de
cercetare care diferă mult de cele obişnuite, pentru a determina
obţinerea de cunoştinţe profesionale noi;
- participarea la cursuri de
perfecţionare pe teme diverse şi substanţial diferite de
calificarea iniţială.
2. Ca o consecinţă a
îmbolnăvirilor sau accidentărilor
In această situaţie, rezultate
mai bune se pot obţine prin mijloace profilactice, ca de pildă:
- examene medicale periodice pentru depistarea
precoce a unor maladii, precum şi identificarea unor
particularităţi, care se constituie drept contraindicaţii pentru
un anumit loc de muncă;
- examene medicale la angajare, care
să elimine din start persoanele contraindicate, din punct de vedere
medical, să ocupe locurile de muncă respective;
- expertiza capacităţii de
muncă după bolile profesionale sau accidentele de muncă, care
să ateste posibilitatea practicării în continuare a profesiei şi
ocuparea locului de muncă anterior, sau necesitatea schimbării lui.
In cazul reabilitării medicale,
aceasta presupune adesea şi o reabilitare psihologică, care să
urmărească redobândirea încrederii în propriile capacităţi
şi / sau compensarea unor însuşiri psihofiziologice diminuate sau
pierdute.
3. Datorită scăderii
motivaţiei individuale pentru muncă şi profesie, deoarece:
- persoana îşi subapreciază
propriile capacităţi, ceea ce o determină să
obţină performanţe sub posibilităţi şi/ sau
să refuze avansări pe linie profesională. In acest caz, persoanele
respective trebuie ajutate să-şi întărească încrederea în
posibilităţile lor, subliniindu-le şi chiar exacerbându-le unele
dintre calităţile pe care le au;
- persoana apreciază că nu va
beneficia de pe urma eforturilor depuse, datorită faptului că:
- dispune de alte venituri mai
consistente sau mai sigure;
- avantajele pe care le-ar putea
obţine sunt nesigure sau prea îndepărtate;
- asumarea unor noi sarcini sau
atribuţii ar presupune unele modificări în stilul de viaţă,
greu de îndeplinit;
- sarcini profesionale deosebit de
dificile, cărora nu li se poate face faţă, au survenit între
timp.
Metode
de evaluare a performanţelor profesionale
In elaborarea unor instrumente de evaluare
a performanţelor profesionale trebuie parcurse mai multe etape:
1. Analiza muncii sau a cerinţelor
organizaţionale (în cazul managerilor).
2. Evaluarea comportamentului prezent
şi compararea lui cu cel aşteptat, aşa cum aces-ta a fost
identificat din analiza muncii.
3. Stabilirea criteriilor de evaluare
şi a dimensiunii lor prin analiză factorială.
4. Stabilirea fidelităţii şi
validităţii criteriilor.
5. Determinarea validităţii
predictive.
Notarea şi aprecierea
performanţelor profesionale are mai multe utilităţi (McCormick):
- realizarea unei retribuţii diferenţiate;
- transferări de pe un post pe altul
sau promovări pe posturi de muncă superioare;
- reorientări profesionale determinate
de cauze obiective;
- elaborarea unor criterii necesare
validării instrumentelor de selecţie profesională.
Evaluarea performanţelor profesionale
prezintă importanţă şi pentru persoanle care fac obiectul
acestei acţiuni datorită faptului că:
- înţeleg mai bine performanţele
pe care le-au obţinut;
- creşte încrederea în forţele
proprii;
- constituie un factor psihologic mobilizator
şi generator de atitudini pozitive faţă de muncă şi
profesie.
In evaluarea performanţelor pot
surveni unele erori pe care Guilford le grupează astfel:
1. Efectul de "halou", care
constă în extrapolarea unei aprecieri pozitive pentru o anumită
dimensiune a activităţii şi la alţi parameri ai acesteia.
Efectul poate fi diminuat dacă
evaluatorul va aprecia pe rând, în mod separat, fiecare componentă a
activităţii.
2. Eroarea tendinţei centrale, când
evaluatorii evită aprecierile extreme, dând note medii mai mult decât s-ar
justifica.
3. Eroarea indulgenţei constă în
tendinţa unor evaluatori de a acorda calificative prea favorabile.
Contrară acesteia este eroarea
exigenţei, când calificativele sunt prea exigente în raport cu
performanţele obţinute.
4. Aprecierea după categoria de
vârstă, când faţă de tineri aprecierile sunt mai severe, iar
faţă de vârstnici se manifestă mai multă
indulgenţă.
Pentru evaluarea performanţelor
profesionale trebuie adoptate câteva măsuri prealabile:
- stabilirea comisiei de evaluare, din care
trebuie să facă parte, în mod obligatoriu, şeful direct al
persoanei care va fi apreciată;
- stabilirea setului de criterii de
apreciere, precum şi a sistemului de notare;
- instruirea comisiei de evaluare asupra
criteriilor de apreciere şi a sistemului de notare.
Metode de evaluare:
In evaluarea performanţelor
profesionale, se pot utiliza mai multe metode, dintre care menţionăm
pe cele mai importante:
1. Scalele
de apreciere. Sunt sisteme grafice
de notare, cu un număr diferit de trepte sau gradaţii, pentru fiecare
persoană stabilindu-se treapta pe care se află din punctul de vedere
a unei caracteristici a activităţii sale (cooperare, iniţiativă, autoritate
etc.). Această metodă implică pericolul acumulării aprecierilor în partea superioară a scalei.
2. Comparaţia
între persoane. Fiecare membru al colectivului de cercetare este comparat
cu ceilalţi membri, din punctul de vedere al unei caracteristci a
activităţii.
Această metodă are trei variante:
a) Comparaţia prin ranguri -
constă în aprecierea fiecărei persoane în raport cu ceilalţi
membri ai grupului şi clasificarea în ordinea rangului pe care îl
ocupă în colectiv.
b) Comparaţia "perechilor" -
cota fiecărei persoane este egală cu numărul persoanelor în
raport cu care manifestă însuşiri superioare.
c) Distribuţia forţată se
utilizează în cadrul unor colective numeroase. Persoanele sunt clasificate
de către evaluator în conformitate cu modul de distribuţie a performanţelor în curba Gauss (10%
foarte buni, 20% buni, 40% mijlocii, 20% slabi, 10% foarte slabi).
Această distribuţie
forţată poate avea un caracter analitic, dacă se iau în
considerare diferite aspecte ale activităţii profesionale, şi nu
o apreciere globală a acestei activităţi.
3. Alegerea
forţată. Este un chestionar care cuprinde întrebări
referitoare la activitatea şi comportamentul oamenilor, chestionar la care
comisia de evaluare răspunde prin “da” sau prin
“nu”.
4. Incidentul
critic caută să elimine subiectivismul întâlnit în cazul unor
evaluări realizate la mari intervale de timp (aprecieri anuale), când pot
fi luate în considerare comportamente mai recente.
Pentru aceasta se stabileşte o
listă a comportamentelor profesionale care pot fi considerate
semnificative pozitiv sau negativ, listă care este completată de
către evaluator pentru fiecare membru al colectivului, la sfârşitul
unei zile sau cel mult al unei săptămâni de lucru.
Domenii
care constituie obiectul evaluării profesionale
Evaluarea profesională trebuie să
ţină seama de cel puţin trei domenii care să permită
aprecierea corectă şi obiectivă: potenţialul profesional,
rezultatele obţinute, modul şi stilul de lucru.
Astfel concepută, evaluarea permite
compararea rezultatelor cu posibilităţile individuale, precum şi
prognozarea şanselor de reuşită în viitor, ca premisă a
dezvoltării individuale.
1. Indicatorii
potenţialului profesional sunt nivelul pregătirii actuale,
stagiul în muncă şi profesie, experienţa acumulată în
funcţia (postul) actuală şi capacitatea de a o pune în valoare.
Uneori se face confuzia între stagiul în
muncă şi experienţa în activitate, considerân-du-le echivalente.
In realitate, stagiul constituie vechimea - numărul de ani lucraţi
într-un anumit domeniu, iar experienţa - ceea ce persoana a reuşit
să acumuleze într-o anumită perioadă; în condiţiile
dezvoltării accentuate a progresului ştiinţific şi tehnic,
este necesar ca experienţa să
fie reînnoită la cel puţin cinci ani.
Este necesar ca potenţialul să
fie considerat nu o rezervă sau stoc de informaţii şi
posibilităţi individuale, ci în dinamica lui, ca sursă de
valorificare în activitatea de cercetare ştiinţifică.
De asemenea, la evaluarea
potenţialului, trebuie să se aibă în vedere şi anumite
rezerve care nu au putut fi valorificate datorită unor condiţii
subiective sau obiective.
2. Indicatorii
rezultatelor muncii
Din această categorie fac parte unii
indicatori sintetici (cantitativi), calitatea muncii desfăşurate
şi ponderea (proporţia) contribuţiei individuale la aportul
general al colectivului.
In această apreciere trebuie
inclusă şi activitatea desfăşurată în afara
institutului (participarea la elaborarea unor proiecte, avize,
consultanţă, expertize de specialitate etc.).
Trebuie avut în vedere că în munca de
cercetare şi proiectare, rezultatele pot fi apreciate după o
perioadă mai lungă de timp. De asemenea, în aceste
activităţi eşecul nu înseamnă în mod obligatoriu insucces,
ci închiderea pentru alţii a unor căi care s-au dovedit infructuoase,
ceea ce trebuie apreciat ca o activitate utilă.
3. Indicatori
ai modului şi stilului de lucru
a) Capacitatea organizatorică
constă în modul de concepere şi folosire a resurselor (umane,
materiale şi financiare) pentru realizarea, în condiţii avantajoase,
a obiectivelor stabilite.
La cercetători, această
capacitate este relevată după modul în care concep şi
desfăşoară activitatea de cercetare ştiinţifică,
precum şi după felul în care îşi organizează locul de
muncă.
In cazul managerilor, capacitatea
organizatorică poate fi identificată prin modul de repartizare a
sarcinilor de cercetare, îndrumarea şi controlul subalternilor etc.
b) Disciplina rezolvării sarcinilor de
cercetare, nu în sens de acceptare a unor constrângeri, ci din convingerea
necesităţii desfăşurării activităţii într-un
mod ordonat, tăria de a trece peste opiniile şi resentimentele
proprii, atunci când trebuie îndeplinite dispoziţiile şefului de
laborator, atelier, compartiment etc.
Lipsa de disciplină poate duce nu
numai la o activitate dezordonată, uneori chiar haotică, ci poate
diminua sau anula operaţionalizarea propriilor calităţi,
influenţând astfel în mod negativ
atât propria muncă cât şi a celorlalţi membri ai grupului.
Se va face deosebirea între lipsa de
disciplină, ca abatere de la normele de ordine interioară a muncii,
şi "indisciplina" care urmăreşte depăşirea
rutinei şi introducerea noului, care trebuie apreciată şi
încurajată mai ales în activitatea de cercetare
ştiinţifică.
c) Spiritul de colaborare se apreciază
prin manifestările de conlucrare în activitatea de cercetare
ştiinţifică, prin solicitarea şi acordarea de sprijin în
realizarea lucrărilor, prin acceptarea lucrului în echipă. De
asemenea, disponibilitatea în admiterea şi a altor idei, precum şi a
recunoaşterii obiective a contribuţiei membrilor grupului la
realizarea obiectivelor de cercetare.
d) Participarea
efectivă, sinceră, cu elan pentru îndeplinirea sarcinilor de
cercetare sau proiectare. Pasiunea cu care sunt îndeplinite obligaţiile
individuale şi colective. Străduinţa pentru depăşirea
obstacolelor şi a situaţiilor neprevăzute. Preocuparea pentru executarea
în întregime a atribuţiilor de serviciu.
In mod
deosebit, se apreciază spiritul de iniţiativă în organizarea
locului de muncă, în abordarea temelor de cercetare şi în capacitatea
de a determina grupul la muncă eficientă.
e) Gradul
de independenţă şi autoritate se apreciază după modul
de adoptare a deciziilor (operative, tactice şi strategice), capacitatea
de a întreprinde acţiuni pe cont propriu şi a-şi asuma
răspunderile corespunzătoare.
Spiritul de independenţă trebuie
să fie echilibrat în sensul admiterii şi a altor opinii, precum
şi a controlului ierarhic.
Autoritatea trebuie să fie reală,
adică bazată pe competenţă, şi nu doar formală,
determinată de funcţia îndeplinită în cadrul institutului, sau a
colectivului de cercetare.
Fişa de apreciere a personalului
Pe baza evaluării performanţelor
profesionale se întocmeşte fişa de apreciere, de obicei o dată
pe an. Evaluări ale performanţelor profesionale se pot face şi
cu alte prilejuri: promovarea în funcţii de cercetare sau manageriale, acordarea
unor premii sau distincţii, admonestări şi sancţionări
etc.
Acest instrument de cunoaştere a
personalului nu trebuie considerat caduc datorită faptului că
devenise, de multe ori, formal, sau pentru că se folosea înainte de decembrie 1989.
In toate ţările democratice,
dezvoltate sau mai puţin dezvoltate economic, există procedee foarte
diferite de înregistrare periodică a performanţelor profesionale ale
salariaţilor, care sunt necesare pentru apreciere, salarizare şi
promovare.
In mod obligatoriu, fişa de apreciere
trebuie să cuprindă trei părţi: cunoştinţele
şi capacităţile (potenţialul) subiectului, rezultatele
muncii sale, precum şi comportamentul în muncă.
Pentru fiecare dintre aceste trei
părţi ale fişei se stabileşte un număr de trepte de apreciere (de
obicei cinci): foarte slab, slab, satisfăcător, bun şi foarte
bun. Fiecărei trepte i se acordă un număr de puncte, care,
sumate, constituie nota globală sau generală a salariatului
respectiv.
Fişa de apreciere a personalului va
cuprinde date de identificare a persoanei la care se referă: numele,
prenumele, data naşterii, pregătirea de bază şi titlurile
ştiinţifice obţinute, compartimentul (laboratorul) din care face
parte, funcţia ocupată şi perioada la care se referă
aprecierea.
In cazul unei funcţii care depinde
ierarhic de mai mulţi manageri, aprecierea şi întocmirea fişei
se face de către unul dintre manageri (de regulă, şeful direct),
prin consultare şi cu asentimentul celorlalţi conducători.
La redactarea fişei de apreciere se
vor folosi termeni clari, concişi şi fără
ambiguităţi, înflorituri sau exagerări.
Conţinutul fişei de apreciere se
discută de către şeful direct cu persoana în cauză, într-un
cadru adecvat, prilejuit de o stare psihică stenică, relaxată,
pornindu-se de la fapte şi ajungându-se la concluzii, şi nu invers,
urmărindu-se, pe cât posibil, să se ajungă la un consens.
Eventualele puncte rămase în divergenţă se supun discuţiei
şi aprecierii pe cale ierarhică.
Pentru reuşita acestei
activităţi deosebit de importante în managementul resurselor umane,
este necesar ca din partea managerilor să se manifeste calm, tact şi
experienţă în munca cu oamenii.
Un exemplar al fişei se
păstrează la compartimentul personal, iar un alt exemplar este
înmânat persoanei respective.
Fişa de apreciere a personalului este
utilă în diferite împrejurări:
- cunoaşterea potenţialului de
cercetare şi a perspectivei cercetătorului;
- stabilirea retribuţiei;
- stabilirea unor măsuri de
perfecţionare profesională;
- reorientare profesională;
- promovări şi acordări de
distincţii ştiinţifice etc.
Înapoi module
tematice Înapoi
resurse umane Înapoi