Despre acest sit

Despre Mario Duma

Cercetari si studii

 

 

 

 „Cercetarea, industria, economia României şi conexiunile lor. Diagnoze, politici, solutii, noi abordari.
1965 - 2004"

 

Cuprinsul cartii si acces la alte articole


 

39 Scrisoare deschisă (1991)

 

Domnului Redactor şef al ziarului AZI

 

Azi, 8.2.1991

 

Domnule Redactor-şef,

……………………………………………………

Cel care vă scrie aceste rânduri este unul dintre cei care au obiecţii profunde faţă de modul în care a fost guvernată economia în perioada postrevoluţionară, faţă de modul dezordonat şi inconsecvent în care s-a acţionat pentru atât de necesara reformă şi pentru asanare şi vitalitate în economie, faţă de faptul că, în loc să i se mobilizeze cu mijloace de cointeresare forţele şi posibilităţile, economia a fost paralizată printr-o interminabilă reorganizare şi lăsată pradă vechilor metode birocratice şi centraliste de conducere. Greşit concepută şi condusă, reforma proliferează prin laturile sale negative, stârnind indignarea justificată a populaţiei, iar efectele ei benefice aşteptate, pentru relansare şi eficientizare, întârzie inadmisibil. Situaţia economică este în curs de agravare rapidă: trimestrul I 1991 va aduce grele consecinţe sociale, pentru prevenirea şi atenuarea cărora s-a făcut mult prea puţin. Este adevărat că, în acelaşi timp, guvernul a făcut şi face pregătiri sârguincioase şi temeinice pentru economia de piaţă viitoare, dar trecerea se face printr-o derută economică profundă, printr-un blocaj economic mult mai sever decât cel din perioada sfârşitului dictaturii, iar măsurile administrative luate disparat şi pompieristic nu fac faţă şi nu rezolvă problemele.

Este răspunderea guvernului nu numai în sine, ci şi pentru că, pe tot parcursul anului 1990, au existat sugestii, critici, propuneri din partea multor specialişti, iar guvernul le-a ignorat. Guvernul lucrează "în spatele uşilor închise", insensibil la semnale…………………………………..

Desigur, în aceste zile guvernul şi dl. prim-ministru marchează victoria meritată a admiterii României la Consiliul Europei, cea a obţinerii unor importante credite şi altele. Peste aceste şi multe alte succese vizibile şi realizări care vor rodi mai târziu nu doresc să trec.  Dar erorile de conducere şi de administrare a economiei, de concepere a mersului reformei, ne conduc acum spre o gravă adâncire a crizei economice…………………………

 

 

 

©Mario Duma. Toate drepturile rezervate.
Copyright 2003 Ecaffianted.com Site powered by mxs.ca