Modul tematc TT - 6

 

          Informatia si sistemul de transfer tehnologic

 

 

Ing. Gh. Baștiurea

 

 

 

            Este cunoscut faptul ca in desfasurarea oricarei activitati, intervine un anumit volum de informatii, in mod implicit, si activitatea de transfer tehnologic (TT) utilizeaza informatii. Nu vom intra aici in intimitatea teoriei informatiei, care nu face obiectul acestei expuneri si nici nu vom teoretiza aspectele privind rolul informatiei in cadrul unui sistem de transfer tehnologic. Facem numai precizarea ca activitatea de transfer tehnologic nu poate fi conceputa fara un volum apreciabil de informatii. Fara a avea pretentia de a epuiza acest subiect, in continuare ne vom ocupa de principalele aspecte practice ale problemei.

            Se porneste de la premiza, asa cum s-a aratat si in expunerea anterioara privind "Sistemul de transfer tehnologic", ca exista o unitate centrala, pe care am numit-o Agentie de transfer tehnologic (ATT),  ca interfata intre unitatile de cercetare-dezvoltare (UCD) si unitatile utilizatoare de rezultate ale acestei activitati (URCD), constituite in ceea ce am numit piata de rezultate ale C&D. ATT actioneaza cu ajutorul birourilor de transfer tehnologic(BTT) din teritoriu care, la randul lor, se constituie oarecum ca o interfata intre ATT si URCD. Aceasta schema functioneaza numai in masura in care exista o circulatie a informatiei in toate sensurile necesare, asa cum se va vedea in cele ce urmeaza. Vom orienta aceasta expunere, in continuare, pe transferul de tehnologie care conduce la actiuni de valorificare a rezultatelor de C&D in scopul satisfacerii unor necesitati industriale.

 

I. Transferul de tehnologie si informatia

 

            Am vazut ca exista mai multe modalitati prin care se poate ajunge la o actiune de transfer tehnologic:

 

1.Prin relatia directa dintre UCD si URCD

 

              Aceasta relatie se stabileste inca din momentul punerii de acord a temei tehnice de elaborare a lucrarii si continua pe parcursul derularii activitatii de C&D, datorita, de regula, interesului care se manifesta din partea utilizatorului, interes bazat predominant pe o motivatie economica. Circulatia informatiei se realizeaza, in acest caz, pe o cale fireasca, fara interventii din exterior. Asemenea relatii reprezinta varianta preferabila de TT.

              Un rol foarte important in stimularea acestui mod de TT revine colectivelor de TT (CTT) din cadrul UCD, a caror principala menire (dar nu singura) este de a gasi caile prin care sa asigure un procent cat mai ridicat de rezultate C&D transferate direct catre piata URCD.

 

2. Prin intermediul actiunilor intreprinse de ATT.

 

            Conform statutului sau de functionare, ATT are menirea de a depista toate posibilitatile existente si de a stabili conexiunile informationale necesare pentru a favoriza transferul acelor tehnologii care nu a putut fi realizat prin alte modalitati. Deci domeniul sau de actiune acopera acea zona a tehnologiilor "greu transferabile". In activitatea sa ATT face uz de serviciile BTT, acestea fiind cele mai informate, sau cel putin primele informate asupra situatiei din teritoriu privind necesitatile de TT, avand legaturi directe cu piata rezultatelor C&D.           

            Acestei forme de transfer tehnologic, avand ponderea cea mai mare in ansamblul activitatii, trebuie sa i se acorde si importanta cuvenita. Expunerea de fata trateaza cu precadere aceasta forma de transfer, analizand principalele legaturi informationale fara de care activitatea respectiva nu se poate desfasura. In continuare deci ne propunem sa analizam care sunt principalele informatii necesare pentru buna desfasurare a activitatii ATT:


            a) Cunoasterea pietei de produse

            Constituie o componenta de baza a unei activitati de marketing bine organizata. Fara a intra in detalii, deoarece problema marketingului in cadrul activitatii de valorificare a rezultatelor C&D va face obiectul unei expuneri  prezentate separat, trebuie totusi facute cateva incursiuni de principiu in domeniu.

 

            -Din punct de vedere informational, data fiind si dinamica domeniului, volumul de informatii este apreciabil si trebuie sa includa atat necesitatile pietei, cât si putinta, si in special interesele de piata ale concurentei, atat interne cat si externe. Am mentionat si concurenta externa, deoarece in evaluarile respective aceasta are o mare importanta, pentru orice categorie de produse, incluzand elementul surpriza.

            -Daca studiul pietei interne prezinta anumite dificultati, proprii problemelor cu care se confrunta in momentul de fata economia nationala, studiul pietei externe este si mai dificil, din mai multe considerente, din care cel geografic este preponderen.

 

            -ATT este interesata numai in acele transferuri de tehnologie care se bazeaza pe o piata sigura de produse. Fara ca sa absolutizam corectitudinea informatiilor asupra pietei, informatiile receptate de compartimentul de marketing al ATT, si respectiv studiile, precum si recomand_rile pe care le face acest compartiment, ca in orice domeniu, trebuie sa admitem si unele procente de nereusita pe care neprevazutul ni le poate oferi.

            -Prin activitatea sa, ATT isi propune s_ promoveze in fabricatie produse cerute de piata, si nu s_ caute piata pentru produse care au fost introduse in fabricatie fara discernamantul necesar.

 

            b) Informarea asupra rezultatelor C&D

            Aceste informatii sunt receptate prin intermediul MCT, unde se presupune ca exista o banca de date in domeniul respectiv. Alimentarea bancii de date se face prin Rapoartele de valorificare pe care fiecare unitate de C&D are obligatia sa le prezinte, intr-un anumit termen, dupa finalizarea temei de C&D. Aceste documente sunt gandite de asa maniera incat informatiile privind:

            -rezultatele obtinute in urma desfasurarii procesului de elaborare,

            -propunerile elaboratorului privind valorificarea rezultatelor C&D,

sa poata fi extrase separat si puse la dispozitia ATT pentru a fi utilizate in activitatea de TT. Desigur ca, in masura in care ATT va dispune de dotarea tehnica necesara, devine util ca aici sa fie creata o banca de date privind acest domeniu, organizata intr-o asemenea maniera incat accesul la informatie sa fie cat mai rapid.

 

            Pentru situatiile in care sunt necesare unele date suplimentare asupra unor rezultate C&D este prevazuta o legatura informationala directa intre ATT si unitatile de C&D. Modul in care se realizeaza aceste legaturi informationale este evident dependent de dotarea tehnica de care se va dispune la momentul respectiv.

 

            c) Cunoasterea pietei de potentiali utilizatori ai rezultatelor C&D

            Detinerea de informatii asupra acestei piete este de o importanta deosebita, deoarece campul de actiune al ATT in ce priveste implementarea rezultatelor C&D este situat in aceasta zona, careia i se aplica unele restrictii datorate concluziilor rezultate din analizele efectuate de compartimentul de marketing. Cunoasterea acestei piete este relativ dificila deoarece:

            - obtinerea informatiilor necesare intampina dificultati datorita numarului mare de unitati si, in consecinta, volumului mult mai mare de date care trebuie colectate;

            - domeniul este relativ dinamic, datorita modificarilor care apar practic permanent, atat in nomenclatorul unitatilor respective, cat si in profilul de activitate al multora dintre acestea, tinand seama si de prezenta IMM sunt necesare reactualizari periodice ale informatiilor, care reclama o activitate foarte laborioasa.

 

            Data fiind importanta acestor informatii si volumul imens de date necesare, organizarea informatiilor respective trebuie facuta de asa maniera incat sa necesite spatii minime si sa permita un acces rapid pe baza unor criterii prestabilite.

            In ce priveste natura informatiilor necesare asupra acestor unitati facem precizarea ca ele se refera in special la:

            -profilul de activitate care prezinta interes pentru unitatile respective;

            -marimea unitatilor in numar de salariati/numar de salariati cu studii superioare;

            -capacitatea tehnica in abordarea unor tehnologii noi;

            -nivelul dotarii tehnice;

            -probleme de reprofilare-retehnologizare in curs;

            -situatia economica de ansamblu a unitatilor.

 

            Cu totul informativ este de mentionat ca in cadrul firmei SCIENTCONSULT exista o realizare, in sensul unei asemenea banci de date, organizata pe grupe de produse, si nu pe date economice privind unitatile, realizare demna de luat in consideratie. Informatii suplimentare pot fi obtinute numai prin intermediul conducerii acestei firme.

 

 

II. Transmiterea informatiei

 

            Dupa cum s-a mai aratat, in activitatea de TT intervine un volum apreciabil de informatii, care trebuie colectate, transmise, prelucrate, stocate, utilizate practic per-manent. Pentru a comunica este nevoie de suportul tehnic care sa permita acest lucru intr-un timp cat mai scurt cu putinta. Desigur ca se poate comunica folosind posta, telefonul, faxul etc. dar aceste mijloace nu prezinta varianta prin care sa se poata face transfer de tehnologie, datorita timpului exagerat de mare care este necesar pentru transmiterea informa_iilor tinand seama de cantitatea mare de rezultate ale C&D pentru care trebuie gasite solutii de transfer. Apare deci ca o necesitate apelarea la mijloace moderne de transmitere si prelucrare a informatiei. Dat fiind si numarul mare de unitati intre care trebuie sa se comunice rezulta ca necesara crearea unui sistem informational care sa permita interconectarea ATT cu: MCT, BTT, unitatile de C&D, URCD. Aceasta presupune atat linia de comunicatie, cat si dotarea corespunzatoare cu tehnica de calcul si/sau terminale dupa caz. Tinand seama de numarul foarte mare de unitati care se cer a fi interconectate si de dispersia acestora in teritoriu ajungem practic, ca nivel  de cuprindere, la aproximativ intreg teritoriu tarii. Tindem deci catre un sistem informatic national. Dar, solutia la care am ajuns este doar o speculatie ipotetica, ea putand deveni viabila numai in conditiile in care ar interveni si alte argumente majore de interes national care ar putea eventual impune un asemenea sistem. Pana cand insa noi nu putem vorbi de existenta unui asemenea sistem national, trebuie gasite caile potrivite, in raport cu posibilitatile reale de care dispunem. De aceea vom deosebi mai multe etape posibile de abordare a acestei probleme.

 

 

            1. Prima etapa

 

            Primele legaturi, pe baza de interconectare informationala, trebuie create intre ATT si MCT pe de o parte, si intre ATT si BTT pe de alta parte. Consideram aceste legaturi ca un minim de la care trebuie sa porneasca o activitate de TT prin ATT. Daca legatura ATT-MCT pare ceva mai simplu de realizat, cea dintre ATT si BTT, datorita dispersiei in teritoriu s-ar putea sa ridice unele probleme, care pana la urma se traduc in necesitatea unor fonduri pentru care trebuie gasite si resursele necesare. Este posibil insa ca, la acest nivel de satisfacere a unor necesitati informationale, sa se poata utiliza unele retele deja in functiune si create in alte scopuri. Desigur ca de la aceste retele se poate utiliza si experienta existenta, atat de creare a retelei, cat si de exploatare. Acolo unde nu exista asemenea solutii va trebui apelat la investitii noi cu consumul de fonduri si timp necesar.

 

2. A doua etapa

 

            Aceasta etapa are in vedere depasirea nivelului de interconectare informationala limitata si respectiv crearea primelor elemente pentru un sistem informational de TT. In acest sens, primele elemente le-ar putea constitui interconectarea treptata cu ATT a unor unitati de C&D si respectiv a unor unitati potential utilizatoare de rezultate ale C&D. Se poate presupune ca din partea unitatilor de C&D nu vor apare probleme deosebite, insa, in ce priveste unitatile potential utilizatoare de rezultate, conectarea acestora ar putea prezenta unele implicatii, din care putem scoate in evidenta urmatoarele:

 

            -nu toate unitatile vor intelege avantajele care decurg pentru ele dintr-o asemenea interconectare, asa cum multe unitati nu vad astazi sprijinul pe care l-ar putea obtine din partea unitatilor de C&D de profil in depasirea anumitor dificultati economice cu care sunt eventual confruntate in actuala etapa;

 

            -dinamica schimbarilor la care sunt constrânse, datorita economiei in tranzitie, le face mai greu accesibile desi, tocmai aceste elemente ar trebui sa le aproprie de unitatile de C&D si, in mod implicit, de rezultatele obtinute de acestea prin activitatea lor;

 

            -In cadrul segmentului IMM ar putea sa apara problema efortului financiar de dotare hard si software; aceleasi probleme ar putea sa apara si in sectorul agriculturii, care trece printr-o perioada foarte critica din punctul de vedere al sedimentarii unor forme convenabile de organizare si care se reflecta negativ in piata potentialilor utilizatori de rezultate ale C&D.

            Cu toate aceste potentiale dificultati, care ar putea sa apara in interconectarea unor unitati utilizatoare de rezultate C&D, se poate presupune ca, pentru inceput, se va gasi un numar acceptabil de unitati care vor intra in acest sistem. Pe baza experientei ce se va capata cu aceste unitati, precum si a experientei pe care o vor acumula acestea, experienta care va fi "masurata" prin prisma avantajelor care rezulta din interconectarea la sistem, se poate afirma ca vor exista suficiente argumente pentru ca si alte unitati sa faca optiuni similare.

 

 

3. A treia etapa

 

            Aceasta etapa nu ar reprezenta altceva decat extinderea celei de a doua etape si aducerea corecturilor care vor apare ca necesare in sistemul construit pana in acel moment. Sigur ca, cel putin aceasta etapa, trebuie luata ca o varianta ipotetica, deoarece este gandita sa cuprinda in final aproape toate unitatile de C&D si cea mai mare parte din cele potential utilizatoare de rezultate C&D.

 

            Un sistem informational de asemenea dimensiuni ar reprezenta o solutie optima pentru activitatea de TT, insa trebuie sa existe si motivatia economica. Rezulta ca numai experienta ce va putea fi dobandita din activitatea celorlalte etape va putea determina promovarea acestuia.


III. Alte legaturi informationale

       

       In cele prezentate pana aici ne-am ocupat de principalele informatii de care ATT are  nevoie pentru a-si desfasura activitatea, cu o sumara incursiune in domeniul legaturilor informationale necesar a fi create. In continuare, ne propunem sa enuntam cel de al doilea esalon de informatii de care ATT are nevoie.

 

 

1. Unitatile de C&D

           

            Toate datele referitoare la unitatile de C&D, inclusiv profilul lor de activitate, si respectiv date asupra specialistilor care pot fi utilizati la necesitate pentru activitati de consultanta, pe domenii de specialitate, sunt colectate de ATT de preferinta direct de la unitatile respective. Ca nivel initial de informare, unele date asupra unitatilor este util sa fie luate de la MCT.

           

 

2. Date initiale asupra potentialilor utilizatori de rezultate ale C&D

 

            Cum este si firesc, unitatile de C&D elaboratoare de lucrari finantate din fonduri publice au obligatia de a desemna potentialii utilizatori ai rezultatelor inca din  faza  intiala de solicitare a introducerii lucrarilor in programele de activitate. Ceva mai mult, in mare parte din cazuri, acestia isi manifesta si interesul de principiu privind utilizarea rezultatelor C&D prin semnarea unor documente (fisa de fundamentare, tema de elaborare, fisa de fezabilitate etc.). Aceste propuneri ale colectivului de elaborare, reactualizate la finalizarea temei ajung la MCT prin Raportul de valorificare. Deci banca de date a MCT poate sa fie incarcata cu aceste informatii si prin urmare ele pot ajunge si la ATT, asa cum s-a mai aratat, reprezentand primele unitati spre care isi indreapta atentia ATT, corelat insa si cu celelalte informatii asupra pietei de produs si a unitatilor potential utilizatoare.


3. Diseminarea rezultatelor C&D

 

            Orice unitate economica, potential utilizatoare de rezultate ale C&D, poate apela la serviciile de informare si consultanta ale ATT, inclusiv cele oferite prin BTT, privind rezultatele C&D disponibile, respectiv date complete asupra acestora (în limita neîncîlc_rii drepturilor de proprietate intelectual_). La nevoie, pentru o consultanta de specialitate, se prevede posibilitatea consultarii specialistilor pe domenii, comunicati de unitatile de C&D.

 

            Se estimeaza ca aceste informatii – la nivelul necesar pentru adoptarea deciziei de a     în negocieri – vor trebui acordate in mod gratuit tuturor celor interesati provenind din zona unitatilor potential utilizatoare de rezultate ale activitatii de C&D, inclusiv celor ce doresc sa se constituie ca unitati de sine statatoare in cadrul Centrelor Tehnologice.

 

 

4. Cerinte de transferuri de tehnologie

 

            Pe baza informarii potentialilor beneficiari asupra rezultatelor C&D disponibile, precum si a datelor obtinute de acestia in mod suplimentar pe alte cai pe care ATT le pune la dispozitie (actiuni promotionale), precum si pe baza unor actiuni de marketing din cadrul compartimentelor uzinale, se estimeaza ca va rezulta un numar de solicitari de transferuri de tehnologie, adresate atat direct ATT cat si prin intermediul BTT.

 

 

5. Stadiul actiunilor de transfer tehnologic in curs de desfasurare

 

            O importanta majora in cadrul activitatii de TT se acorda si urmaririi modului in care se desfasoara activitatea de implementare a rezultatelor C&D. In aceasta urmarire este necesara interventia directa a BTT, dar se estimeaza ca necesar un aport substantial si din partea CTT din unitatile de C&D. Deci informatiile vor ajunge la ATT prin BTTsi/sau CTT. Aceste informatii sunt necesare pentru a se putea interveni, la nevoie si dupa posibilitati, acolo unde se va gasi ca este necesar, pentru reusita actiunii respective de TT.

 

6. Efectele economice

 

            In general orice cheltuiala facuta, si cu atat mai mult cand este vorba de bani publici, trebuie sa aduca anumite venituri, in caz contrar cheltuiala este nerentabila. Nu spunem nici o noutate prin aceasta afirmatie, insa trebuie sa atragem atentia ca, urmare a cheltuielilor care se fac cu activitatea de C&D finantata din fonduri publice, este si firesc sa se urmareasca si eficienta acestor cheltuieli prin raportul venituri/cheltuieli (intra evident in discutie numai acele C&D care prin rezultatele lor sunt in mod potential aducatoare de venituri). Un indicator global, al tuturor efectelor economice obtinute, este de interes pentru MCT, ca ordonator principal de fonduri, in timp ce un alt indicator referitor numai la actiunile de TT efectuate prin ATT este de interes pentru ATT. Se impune deci, ca sa existe o legatura informationala, si din acest punct de vedere, unitatilor utilizatoare de rezultate ale C&D atat cu unitatile de C&D, cat si cu MCT, BTT(ATT). Sensul de circulatie al informatiei este de la unitatile utilizatoare catre celelalte unitati. Prelucrarea informatiilor respective are loc atat in unitatile de C&D, dar mai ales in cadrul MCT si ATT.

           

 

7. Propuneri de teme pentru Programe de C&D

 

            Cunoasterea permanenta a pietei de produse,  a realizarilor din domeniul C&D si a posibilitatilor de absorbtie ale pietei rezultatelor C&D, scoate la iveala o functie noua a ATT si anume de a fi in masura sa puna la dispozitia MCT liste de produse si tehnologii, servicii, neacoperite prin rezultatele C&D existente la momentul respectiv, adica unele propuneri concrete pentru Programele de activitate de C&D. Aceste informatii, care rezulta pentru ATT sub forma unor "produse" secundare, au o inportanta aparte deoarece ele sunt cerute de piata de produse si, respectiv, au practic asigurata utilizarea rezultatelor care se vor obtine prin activitatea de C&D.


8. Legaturi cu organizatii de transfer tehnologic din strainatate

 

            Problema transferului de tehnologie exista in toata lumea unde exista si activitate de C&D, cu aspect cantitativ mai pronuntat in fostele tari membre ale CAER. Nu este nevoie sa mai dam si motivatia aferenta, cauzele fiind destul de bine cunoscute. Existenta deci a acelorasi probleme in toate tarile din ultima categorie, cu unele nuantari de la o tara la alta, face necesara, dar si intr-o oarecare masura posibila, stabilirea unor contacte care sa duca la realizarea de colaborari bi– si multilaterale pe linia informarii reciproce asupra rezultatelor, in special ale activitatii de cercetare, care pot fi eventual oferite in mod reciproc. Intra evident in discutie, in special acele rezultate ale cercetarii, care nu au putut fi transferate in tara. Evident ca nu vom intra in amanunte asupra modului in care ar urma sa  se  concretizeze  asemenea TT,  care in fond s-ar rezuma la vanzare-cumparare de licenta cu know how. Nu este exclusa insa gasirea unor solutii de schimburi reciproce la nivel de echilibrare a balantei de plati.

 

 

IV. Incheiere

 

            Mare parte din legaturile informationale mentionate exista si in momentul de fata, insa ele functioneaza in tehnica conventionala si fara existenta unui organism autonom care sa actioneze in domeniul TT. Aceasta situatie face ca accesul la informatie sa fie foarte limitat, circulatia informatiei sa fie foarte greoaie si, în aceste condiții, o activitate de TT la nivelul celei care se realizeaza prin contactul direct dintre unitatile de C&D si unitatile utilizatoare de rezultate, duce la un procent relativ redus de TT efectiv realizate. Nu se poate concepe o activitate eficienta de TT fara crearea unui cadru organizatoric adecvat, dotat cu mijloace moderne de receptare, prelucrare, transmitere a informatiei, si fara colectarea volumului mare de informatii necesar crearii bancilor de date mentionate mai inainte in expunere. Trebuie retinut ca transferul de tehnologie este in fond un transfer de informatii, din sfera de creatie in cea de utilizare. Deci trebuie manevrate informatii, si ca urmare trebuie sa existe accesul la informatiile necesare, iar acestea trebuie prelucrate si stocate, deci trebuie constituita o anume infrastructura intr-un cadru organizatoric specific acestei activitati.

 

 

Înapoi lista module curs transfer de tehnologie            Înapoi transfer de tehnologie    Înapoi