Modul tematic TT - 10                                                                              

 

             Surse potențiale de finanțare

                  a activităților VRC–TT

 

ing. Gelu Osanu

 

 

I. Repere privind capacitatea de susținere financiară a acțiunilor de reformă în perioada de tranziție a economiei

 

          1. Despre adaptabilitatea sau/și inadaptabilitata economiei românești în tranziție la MODELE prelevate din diverse state ale lumii (europene, asiatice, americane).

          2. Specificitatea TABLOULUI românesc al aspirațiilor spre progres, inovare și modernitate; rezultatul structural–conceptual urmare evoluției procesului obiectiv socio–politico–economic.

          3. Considerente privind interesul pentru cunoașterea modelelor și experiențelor străine în desfășurarea acțiunilor de reformă; prognoze–previziune–tendințe, referitoaree la grefarea strategiilor locale cu modele și experiențe străine.

          4. Finanțarea; finanțele; sursele de finanțare; noțiuni de bază privind capabilitatea de susținere financiară a FAPTELOR de comerț, implicit VRC–TT ca element important al reformei.

          5. A avea BANI, a dispune de capital, problemă nodală în susținerea viabilă și coerentă a acțiunilor economico–productive.

          6. Fapte și realități remarcate în susținerea financiară a reformei; posibilități și inadvertențe privind susținerea cu capital a acțiunilor de reformă ce se desfășoară în diferite state; trăsături comune ale finanțării reformei în tranziția economiei.

          7. Cauze și influențe care deteriorează performanțele financiare ale economiilor în tranziție.

          8. Sinteza măsurilor preconizate la nivel macro–economic pentru susținerea logistică și financiară a principalelor acțiuni de reformă, implicit VRC–TT.

 

II. Particularități structurale și de concepție (strategie), în perioada de tranziție a economiei din România

 

          1. Evoluții imprevizibile; tranziție spre: ...„economie de piață”, ...„economie concurențial㔠sau ... „etapă superioară celei existente” ??; structuri, relații și mecanisme ce pot previziona și prognoza pe termen scurt și mediu politica fiscală bugetară în relansarea economiei românești ți bazată pe VRC–TT.

          2. „Masa critic㔠a capitalului; handicapurile costurilor independente: acces la TT și la materii prime privilegiate.

          3. Ce se întâmplă atunci când, fără analiză diagnostic realistă, se „fărâmițeaz㔠capitalul; influențe nefaste și degradarea financiară  provocată de fărâmițarea fără argumentație economico–financiată; structuri previzibile pe termen scurt și mediu în economia și industria românească.

          4. Capacitatea noilor întreprinderi de a susține pe termen scurt și mediu dezvoltarea noilor firme rezultate din „fărâmițare” (75% pondere în industrie; 88% pondere pe total economie).

          5. „Ce” și „cum” gândesc (reflectat în faptele și strategia actuală care marchează microeconomia românească) întreprinzătorii, exprimat sintetic: „specificitate strategică managerială românească”; influențe fiscal bugetare (implicit în credite și autofinanțare) determinate de actuala „specificitate strategică managerială românească”.

          6. Exemple relevante din microstructura industriei și economiei românești, care adâncesc lipsa acută de capital (în special flux de numerar – cash–flow) pentru finanțarea inovării (VRC–TT); exemple relevante din macro structură care generează cauze cu efecte imprevizibile pentru relansarea economiei și desfățurarea realistă a reformei.

          7. Obiective de integrare a politicii fiscal–bugetare cu politica monetară pentru stimularea procesului investițional bazat pe VRC–TT; creșterea ofertei monetare și schimbarea structurii acesteia în concordanță cu evoluția cererii de VRC–TT; ponderea acesteia în totalul resurselor de finanțare și costul finanțării

 


III. Elemente de referință în ciclul de finanțare a VRC–TT

 

          1. Despre managementul financiar, funcții, rol, scopuri imediate și cu efecte mai îndepărtate; fundamentarea micro (firmă, agent economic) și macro (ramuri, sectoare economice, holdinguri) a politicii financiare în concordanță cu conjuncturi favorabile de VRC–TT; exemple de conjugare greșită a inovației (VRC–TT) pentru eficientizarea firmei, holdingului, ramurii sau sectorului economic.

 

          2. Imperativul inovării FAPTELOR de COMERȚ; viteza de înnoire poziție sigură pentru asigurarea pieței; succesul înnoirii (VRC–TT), avansul tehnologic garantat al TT și transformarea VRC–TT în produse este atunci când acestea, puse în acord cu mediul pieței, devin COMERCIALIZABILE (prezintă CERERE superioară și profitabilă); riscul VRC–TT; variabilitatea rezultatului sub presiunea factorilor de mediu; echilibrul financiar – rentabilitatea compensării riscului asumat.

          3. Valabilitatea rezultatului economic în condiții de exploatare; solvabilitate; variabilitatea indicatorilor de rezultate sub incidența structurii financiare a firmei.

          4. Capitalul firmei, componentele acestuia și costurile pe care le generează aceste componente. Îndatorarea (creditul) pentru o nevoie de capital generată de VRC–TT și pragul de rentabilitate global:

 

1

 

unde: ChF – cheltuieli fixe; D – cheltuieli financiare; Nv – nivel mediu al cheltuielilor variabile; Rmpv – rata medie a cheltuielilor variabile

 

          5. Criterii de evaluare a îmbunătățirii performanțelor financiare a firmei urmare acțiunilor VRC–TT. Principalele variabile care influențează costurile generate de finanțarea T–T și evaluarea corectă a componentelor costurilor finanțării:

          6. Evaluarea eficienței finanțării T–T, a echipamentelor și investițiilor aferente;

2


unde: Vt – venituri totale ca rezultat al celor două tipuri de cheltuieli; CTT – cheltuieli pentru obținerea tehnologiei noi; Ci – cheltuieli pentru aplicarea TT sau VRC; Vi – eficiența investițională; Et – eficiența celor două tipuri de cheltuieli; Ei – eficiența pentru aplicarea TT; ET – eficiența economică a cercetării sau a tehnologiei noi

 

normative rezonabile pentru determinarea pe domenii de aplicare practică a eficienței (pe bază de costuri) investiționale.

          7. Gama factorilor care forțează firma pentru restructurare (VRC–TT); parametrii și succesiunea factorilor postanți; variația acestora de la o etapă la alta a sistemului (tranziție, inflație, criză etc.); tipurile de strategii financiare adecvat acestor factori; pași strategici recomandați firmelor românești pentru a atinge o poziție concurențială bună; gestionarea TT prin pârghii financiare; importanța adaptării firmei la grefa TT; „pericol” și „posibilitate” în recuperarea într–un timp rezonabil a capitalului investit; capacitatea de a controla permanent evoluția asigurării cu surse potențiale de finanțare a VRC–TT.

 

 

IV. Protecționism sau liberalism în asigurarea finanțării VRC–TT

 

          1. Decizii de ordin politic și instrumente economico–financiare care să susțină corectarea distorsiunilor din economia românească în tranziție.

          2. Ineditul perioadei impune un control permanent și o corectare potrivită contextului, asupra distorsiunilor existente care pot încetini, schimba sau compromite total reforma ?

          3. VRC–TT impune sau nu protecționism ?

          4. Sunt necesare sau nu, determinarea unor priorități și o integrare activă a politicii fiscal–bugetare în relansarea economiei românești ? Cu ce surse ?

          5. Pârghiile financiare existente sunt  sau nu utilizate prioritar ?

          6. Pe ce bază sunt stabilite prioritățile și în ce constă instituționalizarea acestora?

          7. Care este sfera de gestiune a protecționismului, nivelul acestuia și influența lui în atenuarea, corectarea sau lichidarea distorsiunilor.

          8. Liberalizarea VRC–TT poate contribui la relansarea economiei românești ?

          9. Poate fi evaluat și dimensionat contextul în care liberalizarea fără protecționism (buget, FPS, participare preferențială a FPP) să asigure evoluții meritorii, benefice și eficiente ale firmelor românești din industrie, agricultură, transporturi și servicii?

          10. Pot fi marcate etapele liberalizării VRC–TT, care să determine influențe benefice atât pentru „surse” cât și pentru „destinații”?

          11. Încercări de prefigurare și prognoză a dinamicii (evoluției) procesului de integrare interorganizațională a științei cu obiectivele manageriale; sursele financiare de susținere a acestei integrări.

 

V. Surse de finanțare VRC–TT, în cadrul dimensiunilor real existente ale economiei românești în tranziție

 

          1. Definiție; descriere; conținut; determinarea elementelor, factorilor și cauzelor care influențează funcțiile de evaluare, fundamentare și de realizare; poziționarea microeconomică a realizării obiectivului în sistemul conducerii întreprinderii; poziționarea previzional㠖 etapă premergătoare în elaborarea planului de afaceri al firmei; conceptul „dependenț㔠sau „independenț㔠față de efortul propriu.

          2. Indicatori ai potențialului financiar (capitalurile; patrimoniu net – surse de formare; fondul de rulment – net, propriu, străin; lichiditatea generală și parțială; autonomie financiară); indicatori ai rezultatelor financiare (cifra de afaceri; valoarea adăugată; profitul din exploatare; profitul curent; profitul fiscal); indicatori ai eficienței utilizării potențialului financiar (rata de eficiență a activelor circulante; viteza de rotație a activelor circulante; rata de eficiență a cheltuielilor ș.a.)

          3. Determinarea cifrei de afaceri minime (care să asigure în condițiile TT supraviețuirea temporară a agenților economici – profit zero –) și a cifrei a afaceri  cu luarea în considerare a profitului (în corelație cu rata dividendelor, a dobânzilor și rata costurilor)

 

3

 

unde: CA – cifra de afaceri minimă; Σqcv – suma totală a cheltuielilor variabile; F – cheltuieli fixe totale.


          4. Determinarea eficienței activelor circulante:

 

4

 

unde: 5 – suma profitului afrent cifrei de afacri; Ac1 – activele circulante; K1 – capital.

 

și a eficienței utilizării capitalurilor:

 

6

 

elemente importante de opțiune a surselor de finanțare (care reflectă fidel modificările principalilor indicatori ai performanței financiare a agentului economic).

          5. Capitalul firmei (propriu, subvenționat și împrumutat) sursă potențială de asigurare a VRC–TT; deosebiri fundamentale (prin costurile pe care le generează) a acestor capitaluri; surse și posibilități de mărire și eficientizare a acestora; elemente opționale.

          a) fonduri proprii ale firmei rezultate din bugetul de venituri și cheltuieli și execuția acestuia, din bilanțul contabil și anexele sale și din datele evidenței contabile financiare de gestiune; pârghii și instrumente specifice de creștere a cuantumului acstor fonduri care să rămână la dispoziție un timp mai mare decât cel previzionat pentru T–T.

          b) fonduri subvenționate de „proprietar” (FPS) pe termen scurt (restructurare operațională) și pe termen mediu sau lung (restructurare producției și/sau a produselor); condiții impuse de „proprietar” instrumentate în instrucțiuni și/sau metodologii existente la data actuală; modalități de asigurare și administrare–gestionare; termene și condiții de rambursabilitate; exemple de cazuistică specifică în etapizarea și/sau reeșalonarea acestor fonduri subvenționate.

          c) finanțarea deficitului rezultat [1] ca urmare a VRC–TT, prin împrumuturi [2];

 

          – împrumuturi în lei de la bănci sau alte instituții financiare; condiții, mtodologii, dobânzi, termene de rambursabilitate, garanții.

          – „împrumuturi” prin participație, care ulterior se transformă în acțiuni ale creditorului în capitalul social al împrumutatului; condiții. garanții, metodologii privind transferul de capital și participația creditorului la noul capital rezultat;

          – „împrumuturi” prin fuziunea a unuia sau mai multor agenți economici cu capitaluri mixte (particulare sau/și de stat); condiții, garanții; exemple negociate, rezultate înregistrate [3]

          – împrumuturi în valută de la bănci românești cu capital de stat (cele mai avantajoase se fac prin EXIMBANC); specificitate; condiții, dobânzi, garanții, rambursabilitate;

          – împrumuturi în valută de la bănci străine; întocmirea documentațiilor de împrumut aferente; întocmirea documentațiilor și obținerea avizelor de garanție guvernamentală; condiții și etapizara plăților de împrumut și a dobânzilor aferente; condiții de reeșalonare a rambursabilității; exemple negociate; exemple concretizate, rezultate înregistrate [4]

 

 

VI. Surse de finanțare VRC–TT, posibil a fi practicate în dimensiuni ipotetice față de contextul actual, în unele situații de excepție sau/și în condițiile unor noi instituționalizări financiare ale reformei în România

 

A. La nivel MACRO

 

          1. Piața creditului și piața financiară; instrumente și mecanisme moderne de cumulare a capitalului investițional, bursa de acțiuni, titluri de valoare, obligații.

          2. Privatizarea, premisă sigură pentru obținerea de resurse financiare suplimentare ce pot fi direcționate dotării cu capital investițional (finanțare TT) a întreprinderilor rămase în sectorul public (de regulă, întreprinderi de mare calibru cu caracter strategic și cu necesitate permanentă de inovare).

          3. Armonizareaa politicilor de finanțare a deficitului bugetar cu politica monetară în scopul reducerii dobânzilor și creșterii ofertei de capital.

 

B. La nivel MICRO

          1. Direcționarea acțiunilor pentru mobilizarea economiilor interne (gospodărești; rezultate din profiturile agenților economici; din asigurări; din scăderea ponderii consumului public în bugetul național) prin vinderea de obligații, titluri de valoare, acțiuni participative (la preț de referință, de cotație la bursă sau prin licitație).

          2. Cedare de acțiuni, bonuri de valoare sau obligații la bănci sau/și instituții financiare specializate (care la rândul lor le va reține sau comercializa pe piața scundară) în scopul susținerii de către acestea a finanțării TT.

          3. Speculația acțiunilor – participarea permanentă la „jocul” bursei de valori în vederea realizării unor sume profitabile.

          4. Asocierea în organizații financiare și/sau de asigurări specializate în finanțarea de „capital–risc” sau de „capital–dezvoltare”

 

 

VII Concluzii și considerente privind opțiunile promoționale ale agenților economici referitoare la finanțarea TT

 

          1. Imperativul inovării, înnoirea producției și produselor în scopul eficientizării activității economice, reprezintă un element principal al strategiei întreprinderii; asigurarea cu resurse financiare, atât în cazul IMM, cât și a unor întreprinderi foarte mari, implică, pe lângă o cotă mare de risc, o activitate de mare anvergură.

          Procurarea acestor fonduri, care a căpătat și denumirea de „capital–risc”, nu poate fi lăsată la îndemâna oricui.

          Odată cu evoluția reformei se instituționalizează structuri și persoane specializate în acest domeniu. Prezentul curs reprezintă un demers de mare răspundere.

          2. Deși aparent pot fi găsite multe surse potențiale de finanțare, manageriatul întreprinderii inovatoare are posibilitatea practică să opteze (funcție de strategia aleasă) NUMAI ASUPRA UNEIA din DOUĂ variante practic posibile: fonduri proprii sau împrumuturi.

          Originalitatea, marcată până în prezent de tranziție, a economiei românești constă în existențș unor împrumuturi fără dobândă distribuite preferențiat (FPS).

          3. Asigurarea surselor de finanțare reprezintă numai începutul procesului.

          Utilizarea resurselor (fie proprii, fie împrumutate) capacitatea de modelare în funcție de derularea procesului până la reușita sa (adaptare, corectare, suplimentare, impetuos necesar într–o perioadă de tranziție cu inflație și variabile multiple economico–financiare) reprezint㠖 cum preciza încă din 1912 marele economist SCHUMPETER în „Teoria evoluției economice” – un examen managerial de competitivitate.

          4. Cunoștințele „agentului TT” și conlucrarea sa permanentă cu MANAGERIATUL „destinației” pot determina rezolvări decizionale importante în cadrul acestui proces de integrare interorganizațională.

 

Înapoi lista module curs transfer de tehnologie            Înapoi transfer de tehnologie    Înapoi



    [1] În majoritatea cazurilor întâlnite, pânș acum în practica româneascș, împrumutul pentru INOVARE

(VRC TT) cuprinde numai o parte din necesarul financiar, beneficiarul suportând cotș aparte din capitulul propriu;

    [2] UN CREDITOR SERIOS foarte rar finanșeazș TOTUL; chiar credibilitatea în acordarea susșinerii financiare este proporșionalș cu ponderea de finanșare a TT (deci de asumare a riscului) de cștre DEBITOR.

    [3] Aceastș sursș potenșialș de susșinere financiarș a TT a fost practicatș pe scarș largș de întreprinderi foarte mici din industria alimentarș, textile, confecșii, service.

    [4] Aceastș sursș potenșialș de susșinere financiarș a TT a fost practicatș în câteva cazuri de agenși economici mari din industrie cu rezultate bune; „TT” s–a referit la produse noi, tehnologii și echipamente în exclusivitate strșine; pânș în prezent, derularea acstor acșiuni decurge corespunzștor.