Ghid: Prefixe si sufixe

 Ghid de bună practică:  texte profesionale

"Scrieri rebele":
 Cercetarea, industria si economia Romaniei
(1965 - 2004)


Cercetari si studii

Despre Mario Duma

 

 

   

Ghid de bună practică pentru texte profesionale

Prefaţă

Mario Duma (1930 – 2007), autorul acestei lucrări,  a avut o carieră împlinită, desfăşurată, întâi ca inginer și apoi ca doctor inginer, pe aproape 50 de ani şi dedicată activităţii de cercetare științifică în domeniul ingineriei şi impactului acesteia asupra societăţii. Doua pasiuni vechi - jurnalistica şi analiza economică - şi-au găsit expresia in numeroasele articole publicate ca analist economic in anii 1990-2004. Respectul de o viață pentru limba română, preocuparea pentru un limbaj elevat au fost caracteristica generației lui de intelectuali, dar şi rezultatul anilor de liceu, când l-a avut ca profesor de limba română pe marele lingvist Alexandru Graur.

Ghidul se înscrie în preocuparea permanentă a lui Mario Duma de a își împărtăși cunoștințele, de a contribui la ridicarea nivelului general de profesionalism in Romania. Regulile si principiile incluse in ghid sunt aceleași pe care Mario Duma le respecta in propriile lucrări, pe care le cerea respectate in lucrările elaborate de colectivele pe care le conducea, si pe care le urmarea şi explica oricând i se cerea sa citească si să comenteze lucrarea cuiva, fie coleg, fie familie.

A asamblat acest ghid in anul 2004. Apoi însă, s-a concentrat pe Ghidul de Prefixe si Sufixe (publicat acum pe www.marioduma.ro), la care a lucrat in ultimii ani ai vieții, până in ultima zi, în ciuda luptei cu o boală nemiloasă. Spre sfârșit, ştia ca nu va putea câștiga cursa cu timpul şi că ambele lucrări vor rămâne neterminate.

Ca fiică, i-am promis că Ghidul va fi publicat, pentru a putea fi, așa cum şi-a dorit el, un ajutor la dispoziția celor preocupați de a îmbunătăți calitatea lucrărilor profesionale pe care le elaborează. Am editat Ghidul, dar nu am adăugat sau modificat conținutul, chiar acolo unde era evident că nu era finalizat: din respect pentru autor, materialul este aşa cum l-a gândit şi pregătit el.

Conținutul acestui ghid ramâne perfect valabil şi la fel de util azi, în ciuda multelor schimbări intervenite între timp în modul de prezentare a lucrărilor profesionale – pentru că principiile a ceea ce înseamnă „bună practică pentru texte profesionale” nu se schimbă.

Pentru o cât mai largă diseminare, Ghidul este disponibil gratuit – rugam doar a se respecta dreptul de proprietate intelectuală, protejat de licența Creative Commons Attribution 3.0.

Comentarii şi sugestii se pot trimite la adresa de email contact@marioduma.ro

 

Adriana Vasilescu

Decembrie 2012


 

Ultima actualizare: 1 ianuarie 2013

 

email: contact (arond) marioduma.ro  /  ©Mario Duma. Toate drepturile rezervate.
Copyright 2003 Ecaffianted.com Site powered by mxs.ca