Modul tematic 19

 

Evaluarea patrimoniului unitãților de C&D

 

                                                          Ing. Mircea Popescu

 

 

1. Contextul evaluãrii unitãților de cercetare-dezvoltare (UCD)

 

          Deciziile privind unitãțile de cercetare dezvoltare existente (menținerea, reducerea / dezvoltarea, desființarea, reprofilarea, privatizarea, finanțarea, managementul) trebuie sã fie fundamentate pe criterii obiective. Este necesarã o acțiune organizatã privind evaluarea activitãții de cercetare, realizatã la mai multe niveluri, sub mai multe aspecte (fig.1).

 

          Evaluarea patrimoniului trateazã UCD ca organizații cu funcțiuni economice, ca acumulãri de active, conform uzanțelor profesionale internaționale privind "evaluarea întreprinderilor", dar specificul activitãții științifice, rezultatele temelor de cercetare, nivelul personalului de specialitate etc., trebuie multiplu și organic integrate în evaluare.

 

          Evaluarea patrimoniului UCD trebuie, în mod special,  sã aibã în vedere ceea ce sunt (ce reprezintã) UCD (și nu numai ce au și ce produc acestea).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig. 1. Evaluarea în unitãți de cercetare-dezvoltare

 


 

2. Scopul evaluãrii UCD

 

          In funcție de scopul evaluãrii patrimoniului acestor unitãți, pot sã fie supuse evaluãrii diferite componente de patrimoniu (v. tabel).

 

Scopul pentru care se face evaluarea patrimoniului

Active corporale (tangibile)

Active necorporale (intangibile)

Producere de profit (randament)

Vânzare-cumpãrare integralã

*

*

*

Vânzare-cumpãrare  parțialã ("activ")

*

*

*

Alte forme de privatizare (locație, închirire)

*

*

*

Stabilirea valorii acțiunilor, a aportului la capitalul social

*

*

*

Scindare, desprindere

*

*

 

Fuzionare, aport de capital

*

*

*

Expropriere

*

 

 

Lichidare

*

 

 

Stabilire de garanții pentru credite

*

 

*

Stabilire a valorii de asigurare

*

 

 

Stabilire a politicii de amortizare

*

 

 

Impozitare / control financiar

*

 

*

Pentru informare și orientare managerialã

*

*

*

În vederea alocãrii fondurilor de C&D

*

*

*

 

          Evaluarea trebuie refãcutã ori de câte ori se constatã cã este necesar, din mai multe motive : schimbarea scopului evaluãrii, inflația, restructurãrile în

 

sistemul prețurilor pentru diferite produse și servicii, restructurãrile în economie sau în relația cercetare - beneficiari etc.

          Unul dintre motivele curente ale întocmirii raportului de evaluare este privatizarea, aspect ce ridicã serioase probleme asupra valorii activelor intangibile și drepturilor de proprietate intelectualã și de exploatare.

 

3. Elemente de tehnicã a evaluãrii patrimoniului UCD

 

          Contractarea raportului de evaluare se face conform normelor uzuale (de exemplu, pentru privatizare - confrom prescripțiilor FPS, ANP; pentru asigurare - conform exigențelor companiilor de asigurãri etc.). In cazul UCD, suplimentar, trebuie avutã în vedere existența metodologiei elaborate de SCIENTCONSULT sub coordonarea MCT, metodologie care este adaptatã la cerințele UCD și rãspunde contextului actual de desfãșurare a activitãții de cercetare-dezvoltare.

 

            Cuprinsul raportului de evaluare este, de regulã, specificat în prescripțiile organismelor menționate. Ca o recomandare generalã (valabilã pentru orice fel de unitãți evaluate), este uzual ca raportul de evaluare sã conținã în principal urmãtoarele secțiuni :

 

I. Prezentarea generalã: urmãrește fixarea cadrului și scopului evaluãrii, direcțiile principale de acțiune ale specialiștilor, relevarea elementelor specifice ale evaluãrii. In conținutul secțiunii pot fi cuprinse urmãtoarele informații : contextul activitãții unitãții, scurt istoric, obiect și profil de activitate, date privind produsele - serviciile oferite și tehnologiile - dotarea deținutã, piața și desfacerea, situația economicã, scopul (scopurile) evaluãrii.

 

II. Elemente de analizã diagnostic: cuprind referiri la situația în urmãtoarele domenii : tehnic și comercial, științific (element specific UCD),  personal și managerial, financiar și juridic. In mod normal, analiza diagnostic poate constitui o lucrare distinctã, premergãtoare evaluãrii. Dacã existã o astfel de lucrare recentã, rezultatele ei se preiau selectiv și critic, în lumina necesitãților evaluãrii.

            Elementele principale de finalitate ale acestei secțiuni sunt concluziile, în sensul relevãrii punctelor tari și slabe, susținerii unor direcții de valorificare a primelor și de atenuare a influențelor celor din urmã.

 

III. Evaluarea propriu-zisã, care este realizatã conform practicii uzuale, cu unele elemente specifice relevate în figura 2.

Existã o varientate de metode de evaluare; diferiții beneficiari impun, de regulã, utilizarea mai multor metode în cadrul aceleiași evaluãri. Este o problemã de strategie preferarea rezultatelor obținute dupã anumite metode (care pun în relief anumite aspecte ale unitãții, ale patrimoniului acesteia) în raport cu rezultatele obținute prin alte metode.

          Alegerea setului de metode de evaluare este deosebit de importantã și se face în concordanțã cu trãsãturile specifice unitãții evaluate și cu scopul declarat al raportului de evaluare.

 

IV. Concluzii și recomandarea evaluatorului. Se prezintã, în sintezã, rezultatele activitãții de evaluare și recomandarea firmei evaluatoare, care are rol de cifrã de pornire în procesul de negociere. În general, recomandarea va fi precizatã ferm și nu este necesarã prezentarea elementelor justificative.

 

Este de competența conducerii unitãții evaluate de a stabili caracterul de confidențialitate al rezultatelor evaluãrii, al elementelor de diagnostic, situația internã a unitãții constituind, de regulã, secret comercial.

 

          Un problemã specificã UCD constã în faptul cã valoarea activelor intangibile reprezintã un factor de mare sensibilitate: declararea unei valori prea mari a acestor active poate avea o influențã negativã în cazul tranzacțiilor de piațã, dar declararea unei valori prea mici poate arunca o umbrã asupra potențialului de cercetare.

 

          Utilizarea unor metode de punctare (notare) (punctele, notele  se pot ulterior converti în unitãți valorice) este recomandatã și eficientã pentru atenuarea consecințelor unor astfel de situații.


 


 

          Metodele uzuale de evaluare sunt prezentate succint în continuare (managerii unitãților de C&D pot fi confruntați cu rapoarte de evaluare a propriei unitãți, în care se vor gãsi abundent conceptele enumerate aici).

 

A : VALOARE PATRIMONIALA (contabilã) - provine din valoarea activului real, exclusiv cheltuielile de instalare și pierderile, diminuatã cu totalul datoriilor înscrise în pasiv

          a.1. Valoarea matematicã (activul corijat) - Vm

                   Vm = Ao ± R

                   Ao - activul contabil înscris în bilanțul inițial

                   R  - reevaluãrile cu  plus sau minus fãcute la prețul zilei

          a.2. Valoarea intrinsecã (activul net corijat) - Vi

                   Vi = Ao ± R - Dt

                   Dt - datoriile totale ale unitãții

          a.3. Valoarea substanțialã - Vs

 

                   brutã : Vsb = Vm - Ae + Anb

                   Ae - activele evidențiate în bilanț care nu participã la activitatea de bazã

                   Anb - activele neevidențiate în bilanț folosite în activitatea de bazã

 

                   redusã : Vsr = Vsb - Dc

                   Dc - datoriile exigibile aferente activitãții de bazã

 

                   netã : Vsn = Vsb - Dt

 

 

B. VALOAREA DE RANDAMENT - reprezintã valoarea definitã prin rezultatele care se așteaptã de la activitatea unitãții; poate fi consideratã ca fiind investiția normalã (pentru condiții medii ale economiei), capabilã sã genereze rezultatele unitãții.

 

          Elemente de bazã în determinarea valorilor de randament :

          - profitul (Cp), rata de actualizare (a), perioada (n - ani)

 

          b.1. Valoarea de randament propriu-zisã Vr

 

          Vr = Cp x k; k - coeficient de multiplicare, corespunzãtor ratei de randament al plasamentelor financiare.

 

 

 

 

          b.2. Valoarea de rentabilitate (profitabilitate) Vp.

 

          Vp =  ;  Vp = Cp' +  (rentã continuã)

 

          Cp' - media anualã a capacitãții de a produce profit

 

          b.3. Valoare de Goodwill (supraprofit)

 

          Vg = Vp + GW

 

          Vp - valoarea patrimonialã: GW - valoarea de supraprofit (valoarea unitãții este mai mare decât valoarea patrimonialã).

 

          Dacã relația între Vg și Vp conduce la un GW negativ, acesta capãtã denumirea de Badwill (subprofit).

 

C. VALOAREA BURSIERÃ - corespunde raportului dintre cursul cu care se vinde o acțiune la bursa de valori și profitul pe acțiune: PER (Price / Earning Ratio). Pentru unitãți necotate la bursã se poate estima prin similitudine.

 

D. VALOAREA BAZATÃ PE FLUXUL DISPONIBILITÃȚILOR BÃNEªTI (FLUXUL DE NUMERAR, CASH-FLOW) - reprezintã capitalizarea disponibilitãților bãnești ale unitãții VCF

 

          VCF =  în care:

 

          FDBn = Pn + A + Rls - DFr 

 

          FDBn - fluxul net al disponibilitãților bãnești; Pn - profitul net; A - amortizãrile; Rls - rezerve legale și statutare; DFr - variația fondului de rulment; VR - valoarea rezidualã (rãmasã) a imobilizãrilor, la sfârșitul perioadei de calcul, de n ani.

 

E. VALOAREA COMBINATÃ - rezultã din combinarea metodelor precedente sau din comparații (medie, medie ponderatã etc.)

 

Particularizãrile modului de reflectare a specificului activitãții de cercetare-dezvoltare în evaluarea patrimoniului unitãților de UCD sunt cuprinse în

 

metodologia specificã  (amintitã) și sunt reflectate generic în fig. 2. În mare, este vorba despre:

          - tratarea aprofundatã a relațiilor dintre uzura scripticã, cea fizicã și cea moralã a mijloacelor fixe;

          - evaluarea activelor necorporale (intangibile) - drepturi de proprietate intelectualã, sistemul de relații al UCD, poziția sa de monopol sau concurențialã, impactul sãu economic în subramurã / economia naționalã; valoarea resurselor umane de care dispune unitatea (sub multiple aspecte), a informațiilor și a experienței acumulate etc.

 

          Pentru toate metodele pe bazã de randament, flux de disponibilitãți bãnești etc., este esențial realismul prognozei activitãții UCD (volum de activitate, încasãri, rentabilitate ș.a.), într-o perioadã urmãtoare, uzual - de ordinul a 5 ani.         

 

4. Modul de valorificare a raportului de evaluare ca element de strategie managerialã

 

A. Valorificarea în cazul particular al fiecãrei UCD:

          - identificarea și ordonarea elementelor de activ avute la dispoziție de cãtre conducerea unitãții;

          - fundamentarea și orientarea strategiei de dezvoltare, inclusiv strategia privind privatizarea;

          - evaluarea potențialului și rentabilitãții subunitãților din cadrul UCD.

 

B. Valorificarea în scopul fundamentãrii unor strategii globale:

          - evaluarea necesarului de fonduri pentru stimularea și dezvoltarea activitãților de C&D pe ramura economicã;

          - evaluarea impactului potențialului de cercetare științificã la nivelul economiei naționale;

          - element de fundamentare în politica de alocare a fondurilor publice (inclusiv a fondului special de 1%) pentru activitãțile de C&D.

 

          În fig. 3 sunt prezentate sintetic principalele elemente ale strategiei manageriale în directã legãturã cu evaluarea patrimoniului, așa cum au rezultat din experiența de evaluare a patrimoniului unor unitãți de C&D.       


 


 

5. Rezultate generale ale unor analize de caz

 

          În urma evaluãrilor de patrimoniu efectuate într-un numãr de institute, câteva rezultate și proceduri se cuvin comentate, datoritã consecințelor asupra evoluției generale.  

 

          - S-a constatat o pondere excesivã a clãdirilor în valoarea fondurilor fixe (între 41 și 71 %). Acest aspect denotã diminuarea valorii utilajelor și echipamentelor, a dotãrilor tehnice în ansamblu, știut fiind cã realizãrile sunt asigurate, în unitãțile de C&D, pe seama mijloacelor fixe din categoriile 4  ("mașini, utilaje și instalații de lucru") și 5 ("aparate și instalații de mãsurare, control și reglare"). Aceastã constatare impune douã grupe de mãsuri cu caracter strategic:

                   - creșterea nivelului dotãrii tehnice (cantitativ și calitativ), în vederea menținerii cifrei de afaceri pe termen lung (dar aceastã direcție de acțiune poate fi limitatã de volumul mic al fondurilor pentru investiții);

                   - restrângerea suprafețelor la nivelul efectiv necesar activitãților de C&D desfãșurate și orientarea disponibilitãților apãrute spre alte modalitãți de valorificare (cale care este, de altfel, folositã într-o serie de unitãți).

 

          - Uzura moralã avansatã a mijloacelor de cercetare este dublatã de o uzurã fizicã situatã, în general, sub uzura scripticã. În acest sens, o politicã de valorificare a mijloacelor fixe cu utilizare scãzutã poate fi fundamentatã pe seama reînnoirii accelerate a unor mijloace determinante pentru activitatea de C&D, precum și pe seama obținerii unor rezultate financiare fie prin reconversia utilizãrii, fie prin vânzare - la un preț situat în general peste valoarea scripticã rãmasã.

 

          - În stabilirea valorii finale, se înregistrazã discrepanțe între valori mari ale activului net corectat (ANC) și valori mult mai mici rezultate prin metodele de randament (20-60% din ANC). Presupunând o evaluare profesionalã a patrimoniului, diferența este explicabilã prin politica de dirijare cãtre stat a rezultatelor cercetãrii obținute la utilizatori, de dinainte de 1989, situație care se menține și în perioada actualã. Cum evaluãrile (inclusiv cea patrimonialã) au, în cazul unitãților de C&D, un rol în clasificarea și susținerea financiarã, sunt necesare mãsuri ca:

                   - luarea în considerare, în evaluare, a efectelor obținute în economia naționalã (chiar și dacã datele nu pot fi decât estimative);

                   - valorificarea mai susținutã a dotãrilor existente.


 

 

Evaluarea patrimoniului unitãților de C&D

(constatãri din analize de caz)

 

                                                          Ing. Mircea Popescu

 

       

      Evaluarea unei întreprinderi în general, în accepțiunea de stabilire a valorii acesteia, se efectueazã în mai multe situații. Cele mai des întâlnite sunt: privatizarea, naționalizarea, fuziunea, diviziunea, vânzarea / cumpãrarea titlurilor de valoare sau de proprietate, lichidarea, succesiunea, asigurarea ș.a. În cazul unitãților de C&D, evaluarea patrimoniului poate constitui și un element de negociere a unor niveluri de susținere bugetarã, de stabilire a unei poziții în ramurã, de determinare a unui nivel de importanțã în contextul tehnic și științific.

                                                          

      Fezabilitatea oricãrei acțiuni de amploare la nivelul rentabilizãrii activitãții tehnico-economice implicã etapele de analizã cunoscute: diagnosticul, restructurarea (fig. 1). Între acestea, inserarea evaluãrii patrimoniului este necesarã în cazul unitãților de C&D, în mod deosebit fațã de cazul altor agenți economici, din motivele prezentate în fig. 2. Cu referire la ultimul aspect prezentat în figurã, este de subliniat cã stabilirea corectã  valorii activelor necorporale, inclusiv pe seama influențelor introduse la utilizatorii din subramura economicã (dupã caz), poate contribui la consolidarea poziției unitãții de C&D, la menținerea unui statut tehnic și economic, în conformitate cu rezultatele științifice obținute și cu cele prognozate; de acest aspect depinde susținerea și finanțarea unitãții de C&D.

   

La nivelul managementului economic, evaluarea patrimoniului aduce elemente importante de analizã (fig. 3).

                              


 

LOCUL EVALUÃRII PATRIMONIULUI

ÎN STRATEGIA MANAGERIALÃ


CONTRIBUȚII ALE EVALUÃRII LA FORMAREA STRATEGIEI MANAGERIALE


 

 

        Cazurile prezentate în continuare, deși cu caracter de generalitate și fãrã sã acopere integral situațiile ce se pot ivi la nivelul unitãților de C&D, sugereazã posibile deschideri în modul de utilizare a evaluãrii patrimoniale în fundamentarea strategiei manageriale.

 

CAZURI

 

A. Necorelarea resurselor unitãții de cercetare cu cifra de afaceri previzionatã

 

Constatare: creșterea preconizatã ("prognozatã") a veniturilor de 2,5 ori în perioada 1993-1997, în timp ce situația bazei materiale este:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soluții: - regenerarea unor centre de profit pe seama unor utilaje în conservare sau slab utilizate

           - micșorarea costurilor în sectoarele de microproducție

 

B. Utilaje în linii tehnologice care nu realizeazã venituri

 

Cauze:  - încheierea ciclului de cercetare fãrã amortizare integralã

             - ineficiențã

             - nu se întrevãd solicitãri (piațã închisã)

 

Soluții:   - Lichidare

                  - vânzare liberã

                  - dezmembrare

              - Reconversie

Rezultate posibile: în jur de 5% din valoarea mijloacelor fixe evaluate

 

 

C.  Evaluarea activelor necorporale

 

Exemplul 1

Constatare: Rentabilitatea la capitalul social înregistratã = circa 5%

Consecințã: În cazul înregistrãrii unor valori necorporale ridicate se recomandã abordarea unor opțiuni optimiste ale prognozei pe termen lung

 

Exemplul 2

Constatare: Lipsa fondurilor circulante și de investiții

Consecințã: Necesitatea asocierii de capital privat (în limita ofertelor și a interesului reciproc)

Efecte scontate: - creșterea volumului de activitate

                          - reducerea efortului investițional

                          - creșterea profitului real obținut

 

 

Exemplul 3

Constatare: Existã brevete și procedee de fabricație realizate, pe seama unor cercetãri în domenii care, în prezent, nu mai folosesc rezultatele obținute și mijloacele acumulate (de ex., în sectorul militar).

Soluție: Reorientarea domeniilor de utilizare a brevetelor, procedeelor, experienței etc. cãtre alte sectoare de activitate / de aplicabilitate, cu piațã potențialã.



 


 

 

          În urma evaluãrilor de patrimoniu efectuate într-un numãr de institute, câteva rezultate și proceduri se cuvin comentate, datoritã consecințelor asupra evoluției generale.  

 

          - S-a constatat o pondere excesivã a clãdirilor în valoarea fondurilor fixe (între 41 și 71 %). Acest aspect denotã diminuarea valorii utilajelor și echipamentelor, a dotãrilor tehnice în ansamblu, știut fiind cã realizãrile sunt asigurate, în unitãțile de C&D, pe seama mijloacelor fixe din categoriile 4  ("mașini, utilaje și instalații de lucru") și 5 ("aparate și instalații de mãsurare, control și reglare"). Aceastã constatare impune douã grupe de mãsuri cu caracter strategic:

                   - creșterea nivelului dotãrii tehnice (cantitativ și calitativ), în vederea menținerii cifrei de afaceri pe termen lung (dar aceastã direcție de acțiune poate fi limitatã de volumul mic al fondurilor pentru investiții);

                   - restrângerea suprafețelor la nivelul efectiv necesar activitãților de C&D desfãșurate și orientarea disponibilitãților apãrute spre alte modalitãți de valorificare (cale care este, de altfel, folositã într-o serie de unitãți).

 

          - Uzura moralã avansatã a mijloacelor de cercetare este dublatã de o uzurã fizicã situatã, în general, sub uzura scripticã. În acest sens, o politicã de valorificare a mijloacelor fixe cu utilizare scãzutã poate fi fundamentatã pe seama reînnoirii accelerate a unor mijloace determinante pentru activitatea de C&D, precum și pe seama obținerii unor rezultate financiare fie prin reconversia utilizãrii, fie prin vânzare - la un preț situat în general peste valoarea scripticã rãmasã.

 

          - În stabilirea valorii finale, se înregistrazã discrepanțe între valori mari ale activului net corectat (ANC) și valori mult mai mici rezultate prin metodele de randament (20-60% din ANC). Presupunând o evaluare profesionalã a patrimoniului, diferența este explicabilã prin politica de dirijare cãtre stat a rezultatelor cercetãrii obținute la utilizatori, de dinainte de 1989, situație care se menține și în perioada actualã. Cum evaluãrile (inclusiv cea patrimonialã) au, în cazul unitãților de C&D, un rol în clasificarea și susținerea financiarã, sunt necesare mãsuri ca:

                   - luarea în considerare, în evaluare, a efectelor obținute în economia naționalã (chiar și dacã datele nu pot fi decât estimative);

                   - valorificarea mai susținutã a dotãrilor existente.


 

          În concluzie, evaluarea patrimoniului unitãților de C&D prin metode specifice acestora constituie una dintre cãile importante în  fundamentarea restructurãrii și a strategiei manageriale. Evaluarea patrimoniului unitãților de C&D este o acțiune care trebuie sã fie realizatã nu numai la nivelul individual, ci la scarã naționalã, în vederea obținerii de date comparative, care sã permitã conceperea și validarea strategiei manageriale.

 

 

V. și Modulul 17        Înapoi module tematice       Înapoi Privatizare            Înapoi Evaluare           

 

Înapoi