Modul tematic TT - 4

 

Piața produselor cercetării științifice în România

 

 

ing. Ion Crișan

 

Înapoi piața C-D, marketing

 

1. Piața cercetării

 

 

          Termenul piață definește sistemul în care se desfășoară schimbul între producătorii de prestații și cei care le primesc (recepționează), denumiți clienți. Client este persoana fizică sau juridică figurând ca beneficiar al unui contract sau unei înțelegeri, act în care se descrie atât prestația, care revine beneficiarului, cât și valoarea acestei prestații, care revine producătorului.

          Spre deosebire de piața de bunuri materiale, în piața cercetării apare în multe cazuri o diferențiere între două funcțiuni ale clientului, cea de finanțator al tranzacției, pe de o parte, si cea de utilizator, pe de alta. De fapt, în aceste cazuri apare o relație de tip triunghiular, între cele trei componente ale acesteia existând legături în ambele sensuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Fig. 1. Triunghiul cercetător‑finanțator‑utilizator.


          Piața cercetării cuprinde următoarele segmente:

 a) Piața programelor regionale, naționale și internaționale de cercetare. Aceste programe sunt derivate din convingerea unanim acceptată că aparatele politice care conduc organisme de tip internațional, național sau regional sunt datoare să desfășoare o politică proprie de cercetare. Această politică este destinată solicitării selective și prioritare a potențialului de cercetare de pe teritoriile respective, pentru rezolvarea problemelor complexe de care depinde viitorul social și economic a populației, ceea ce se realizează prin finanțarea din fonduri centralizate, în principal din resurse bugetare, a unor programe de cercetare de nivel internațional, național, sau regional.

          Ca exemplu poate fi menționat programul ESPRIT al Comunității Europene, destinat cercetării și dezvoltării tehnologiei informatice. Acesta abordează informatica de proces pentru întreaga industrie, ca și pentru construcții și agricultură, cu accentul pe microelectronică. Fiecare temă tratează un sistem informatic pentru un anumit proces sau o anumită grupă de produse, încheindu‑se prin verificarea ansamblului pe un prototip sau stand de încercări finale, cu propuneri de standardizare internațională și de valorificare pe cale industrială și comercială. Lansat în anul 1984, el cuprinde 730 de teme, la care colaborează peste 1000 de participanți din industrie și peste 500 din cercetare.

          Pe plan național, în România s‑a instituționalizat din 1993 un Program Național de Cercetare, elaborat sub egida Ministerului Cercetării și Tehnologiei. În cadrul acestui program lucrările sunt finanțate din fondul special alocat acestui minister, pe baza contractelor încheiate între unitățile de C&D și MCT. Pe plan internațional există și programe de cercetare regionale, care cuprind teme majore de interes local, ca de exemplu dezvoltarea economică a unor zone rămase în urmă.

 

b) Piața proiectelor de cercetare cu caracter aplicativ, în cadrul căreia se desfășoară lucrări pe bază de contracte directe între unitățile de C&D și organizațiile care utilizează aceste cercetări, fie în scopul realizării de profit (ca în cazul unităților industriale sau comerciale), fie pentru îmbunătățirea și creșterea performanței administrațiilor și organismelor non‑profit, de exemplu unități medicale, de învățământ, fundații etc.

 

c) Piața serviciilor conexe ale cercetării cuprinde lucrări care se practică, în general, în toate unitățile de C&D ca servicii auxiliare ale cercetării, dar care, devenind necesare și altor organizații economice, au început să fie solicitate din ce în ce mai mult, formând astăzi un volum progresiv de contracte între unitățile de cercetare și acești utilizatori externi.

          Un domeniu important îl reprezintă furnizarea de informații cu caracter documentar sau de indicatori economici de profil, folosind bazele de date constituite în cazul institutelor. În țările dezvoltate această piață este larg dezvoltată și asigură venituri importante unităților de C&D și de învățământ superior. La noi în țară acest segment de piață nu este exploatat decât în foarte mică măsură. S‑a dezvoltat într‑o oarecare măsură baza de date pentru informația documentară științifică, prin sistemele oferite de INID, ICPE, OID‑ICM și ASE.

          S‑au inițiat și începuturi de sisteme sectoriale, cu profil de indicatori economici, ca de exemplu sistemul SITES al ICEM, care oferă informațiile din baza de date privind indicatorii tehnico‑economici pentru industria siderurgică sub formă de tabele și grafice ce se referă la activitatea mondială de producție și import‑export, necesare elaborării studiilor de strategie, marketing și prognoză.

          Un pas important înainte se va face prin continuarea ralizării accesului la rețelele europene de date, început prin racordarea la rețelele EARN, EUROBASE, ECHO și COSINE, cu nod principal la ICI, de sub coordonarea CNI. La acest nod sunt conectate Universitatea Politehnica București și IFA. Menționăm că, în cadrul unui proiect PHARE este prevăzută realizarea unei rețele informatice cu 20‑30 de puncte de acces, în special pentru documentații destinate cercetării și învățământuui superior.

          Apreciem că dezvoltarea acestui segment de piață oferă perspective interesante unui număr de unități de C&D, putând reprezenta contribuții însemnate la dezvoltarea acțiunilor de transfer tehnologic.

          Menționăm în continuare și alte teme care ar putea fi valorificate în cadrul acestui segment al pieței cercetării, ca de exemplu: testările de certificare și atestare pentru produse și procese tehnologice noi din profilul institutelor, implementarea unor sisteme de "conducere a calității totale" în întreprinderi industriale, implementarea unor sisteme moderne de "mentenență totală" în unitățile în care cheltuielile de întreținere a utilajelor joacă un rol important etc.

 

d) Piața proprietății intelectuale reprezintă o sursă foarte importantă de venituri în numeroase institute de cercetări din cele mai variate domenii, de la medicină (medicamente și metode de detectare a maladiilor) până la industrie chimică și constructoare de mașini. Pe această piață se practică, în principal, următoarele tipuri de prestații:

          ‑ lucrări de engineering, cicluri de prestații incluzând cedări de licențe, transfer de know‑how (procedee, rețete, metode), asistență, consultanță;

          ‑ contracte de know‑how (documentații, consulting, punere în funcțiune, instruire);

          ‑ contracte de consultanță (studii preliminare, recomandări de furnizori, recomandări manageriale).

 

 

2. Particularități determinate de etapa actuală în România

 

          Etapa actuală, de început, a tranziției de la o economie supercentralizată la o economie liberă, de piață, se caracterizează prin unele efecte defavorabile asupra pieței cercetării și posibilității de a realiza transferuri tehnologice eficiente. Aceste neajunsuri se datoresc unor complexe de cauze, din care menționăm pe cele mai importante:

          A) cauze extrinseci sistemului de cercetare:

             ‑ înrăutățirea situației economice generale;

             ‑ regresul puternic al industriei, în special al marii industrii, care și‑a pierdut o bună parte din piețele de desfacere;

    ‑ trecerea bruscă de la o economie dirijată, cu orientare autarhică, cu desfacerea și aprovizionarea reglementate central, la o liberalizare totală a importurilor;

   ‑ lipsa de interes a capitalului străin de a investi în actuala etapă, pe termen lung, în industria românească. Au fost preferate investițiile pe termen scurt, fără a se recurge la prestațiile de inginerie și cercetare autohtone.

 

          B) cauze determinate de factori intrinseci unităților noastre de cercetare:

    ‑ diminuarea legăturilor între activitatea unităților de cercetare și problemele care stau în fața industriei. Influența redusă a unităților de cercetare asupra conducerilor de întreprinderi industriale, în sensul orientării lor spre obiective strategice judicios alese și spre pregătirea din timp a atingerii acestor obiective;

    ‑ reacții relativ lente ale unor unități de C&D pentru a face față căderii segmentului (b) sus‑menționat, prin dezvoltări rapide ale celorlalte segmente ale pieței cercetării, în special a segmentului (c), reprezentând servicii conexe cercetării, de utilizare suficient de largă;

    ‑ orientarea lentă a activității de cercetare asupra întreprinderilor cu proprietate privată, sau care se pregătesc pentru privatizare;

    ‑ diminuarea importantă a motivației cercetătorilor angajați în unitățile de cercetare cu capital de stat, ca urmare a salarizării reduse și a lipsei de siguranță pentru ziua de mâine.

 

          În condițiile căderii substanțiale a segmentului (b) din piața cercetării, a contractelor încheiate direct cu utilizatorii lucrărilor de cercetare, Ministerul Cercetării și Tehnologiei a reușit să susțină supraviețuirea unităților de C&D, intervenind ca finanțator, prin contractarea unui volum mare de lucrări de cercetare din fonduri centralizate. Piața contractelor de cercetare pe anii 1993‑1994 a fost acoperită în proporție de 70 ‑ 80 % cu astfel de contracte, concomitent cu diminuarea excesivă a ponderii celorlalte segmente. Această situație a condus la diminuarea în continuare a legăturii cercetării cu industria de profil. Prelungirea lipsei de motivare a cercetătorilor, ca urmare a salariilor mici și a limitării la lucrările de cercetare cu șanse reduse de aplicare, a acționat defavorabil asupra legăturii unităților de cercetare cu piața reală a cercetării.

 

 

 3. Perspective

 

          Apreciind că, în prezent, sunt create condițiile pentru eliminarea progresivă a cauzelor extrinseci sistemului de cercetare, menționate mai sus, este necesar să se dea o atenție deosebită eliminării tuturor cauzelor intrinseci, care, în prezent, acționează împotriva valorificării lucrărilor de cercetare prin transferuri tehnologice reușite. În acest sens subliniem importanța următoarelor acțiuni:

 

a) Diminuarea progresivă și judicioasă a volumului de contracte de cercetare finanțate din fonduri centralizate. Agenții de transfer tehnlogic să acționeze în prima etapă pentru orientarea și selecția unor contracte de cercetare între institute și organizații cu scop lucrativ, care să ofere posibilități de transfer tehnologic pe termene scurte și medii.

 

b) În cadrul unităților de C&D să se organizeze sau să se dezvolte activități agresive de marketing, care să conducă la îndeplinirea obiectivului de la punctul (a).

 

c) crearea condițiilor de flexibilitate în adoptarea programelor proprii de cercetare, pentru satisfacerea cerințelor tematice și procedurale ale întreprinderilor care au condiții de realizare a transferurilor tehnologice solicitate.

 

          În acest sens, se recomandă adoptarea unor structuri organizatorice flexibile, de tip matricial, ușor adaptabile pentru a crea "echipe de proiect", cu caracter multidisciplinar. Va fi preferată organizarea de structuri de tipul "centrelor de profit", cu grad înalt de integrare polidisciplinară și cu competențe largi de autonomie privind contractarea lucrărilor și utilizarea resurselor financiare alocate.

 

d) Unitățile de C&D să fie impulsionate în extinderea relațiilor cu industria care se privatizează sau care se pregătește pentru privatizare, oferindu‑și serviciile pentru elaborarea de strategii de marketing, identificarea de noi domenii stategice de afaceri, efectuând în acest scop programe de testare și instruire a personalului de specialitate.

          Pentru agenții de TT, participarea activă la astfel de lucrări trebuie să exprime o formă foarte utilă de instruire "on the job".

 

 

Înapoi lista module curs transfer de tehnologie            Înapoi transfer de tehnologie    Înapoi