Protecția proprietății intelectuale și a

patrimoniului tehnico-științific

 

 

Sinteza principalelor concluzii și recomandări

privind protecția proprietății intelectuale

și a patrimoniului tehnico-științific

în activitatea de cercetare-dezvoltare

 

V. lista lucrărilor privind proprietatea intelectuală, modulele tematice 3 și TT 9

V. și Probleme strategice noi în C&D, modulul tematic 18

 

 

Director Executiv și coordonator lucrare,

 

Dr. ing. Mario Duma

                                                                            

 

 

CUPRINS

 

          1. Introducere. Obiectul lucrării..................................................

          2. Problematica de ansamblu a protecției proprietății              intelectuale..........................................................................................

          3. Cadrul legislativ-normativ specific în vigoare .......................

          4. Politica privind conținutul activității de cercetare-dezvoltare; importanța generării, protejării și valorificării proprietății intelectuale..

          5. Relațiile autor – unitatea care îl angajează (sau îl plătește).....

          6. Relațiile unitate executant㠖 client (beneficiar) – finanțator..

          7. Unele categorii de probleme, constatate în practica protejării și a promovării proprietății intelectuale, în perioada actuală.................

          8. Secretul comercial (confidențialitatea)...................................

          9. Atribuții ale Ministerului Cercetării și Tehnologiei, în domeniul proprietății intelectuale.........................................................

          10. Atribuții ale unităților de C&D ............................................

          11. Despre patrimoniul tehnico-științific național.......................

          12. Aspecte privind valorificarea creației tehnico-științifice........

          13. Concluzii
.........................................................................

 2

 

 4

 8

 

11

21

27

 

36

42

 

45

47

48

51

54

 

 

 

© SCIENTCONSULT, decembrie 1995


 

 

        1. Introducere. Obiectul lucrării

 

          Tema de cercetare “Protecția proprietății intelectuale și a patrimoniului tehnico-științific” s-a derulat pe parcursul anilor 1993-1996, realizându-se următoarele faze:

          1 – Problematica actuală a protecției proprietății intelectuale și a patrimoniului tehnico-științific; soluții, direcții de acțiune și proiecte privind acte normative pentru întărirea proprietății intelectuale în sfera C&D și a patrimoniului tehnico-științific

          2 – Îndreptar metodologic privind protecția proprietății intelectuale în unitățile de C&D și la nivelul Ministerului Cercetării și Tehnologiei

          3 Analiza problematicii privind constituirea, evaluarea și protejarea patrimoniului tehnico-științific național

          4 – Soluții și acțiuni de clarificare a situației juridice și promovare a proprietății intelectuale din activitatea de C&D

          5 – Soluții privind aplicarea Legii dreptului de autor în activitatea de inovare, cercetare-dezvoltare, transfer tehnologic

          6 - Valorificarea și comercializarea drepturilor de proprietate intelectuală în activitatea de inovare, cercetare-dezvoltare, transfer tehnologic.

 

A se vedea și: Drepturi patrimoniale… (1992)

 

          În cadrul prezentei faze, 7 (A.1.3. contract 424/1996, act adiț. 1) – Sinteza principalelor concluzii și recomandări privind protecția proprietății intelectuale și a partimoniului tehnico-științific în activitatea de cercetare-dezvoltare, conform obiectivelor stabilite prin contract, se realizează sinteza (recapitularea), sistematizarea și, după caz, actualizarea concluziilor și recomandărilor cuprinse în ansamblul documentațiilor elaborate în cadrul temei, pe parcursul perioadei de cercetare, cu scopul realizării unui instrument de lucru pentru personalul de conducere și de execuție din activitatea de cercetare-dezvoltare.

 

          Este de subliniat că întreaga temă de cercetare de față, cu toate fazele ei, a fost orientată nu atât spre latura procedurală clasică (de exemplu, cum se întocmește și cum se înregistrează o descriere de brevet de invenție), pentru care există instrucțiuni clare, cursuri, specialiști autorizați (“consilieri de proprietate industrială”), firme-agenții specializate, ci spre politicile de creare și valorificare a proprietății intelectuale în condițiile activității de cercetare-dezvoltare, spre măsurile care sunt necesare la nivelul cercetătorilor, al unităților de cercetare și al MCT, pentru a face față conjuncturii și exigențelor în acest domeniu.


 

          2. Problematica de ansamblu

          a protecției proprietății intelectuale

 

          Proprietatea intelectuală include, în conformitate cu practica internațională, mai multe categorii (specii, concepte):

 

- Invențiile (protejate prin brevete de invenții = patente)

- Modelele de utilitate  (categorie ve nu prezintă relevanță pentru activitatea de cercetare-dezvoltare

- Mărcile de fabrică, de comerț, de serviciu

- Desenele și modelele industriale

     (design)

- Topografiile de circuite integrate

- Drepturile de autor

     (categorie largă, incluzând, între altele, cu referire la specificul prezentei lucrări):

     - Operele științifice

     - Programele de calculator

     - Băncile de date, informațiile (selectate și sistematizate)

- Know how

 

          Conform Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), proprietatea industrială constituie o subsferă a proprietății intelectuale. Proprietatea intelectuală cuprinde:

 

     - Proprietatea industrială

     - Drepturile de autor.

 

          Categoriile menționate nu reprezintă o "mulțime totală", deoarece o serie de realizări științifice importante rămân în afara lor (exemple: teoriile, formulele matematice, descoperirile etc.). Ele nu prezintă, de asemenea, o mulțime omogenă sub aspectul a ceea ce se protejează, deoarece la unele categorii se protejează conținutul (invenții), iar la altele - realizarea ca atare (programele de calculator - la care nu se protejează, de exemplu, modelul matematic, sau algoritmul de calcul; într-o anumită măsură - operele științifice ș.a.).  În Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, art. 9, se prevede: “Nu pot beneficia de protecția legală a dreptului de autor urmmătoarele: a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile și invențiile conținute într-o operă...; b) textele oficiale de natură politică, legislativă, judiciară și traducerile oficiale ale acestora; c) simbolurile oficiale, ale autorităților publice și ale organizațiilor... d) mijloacele de plată; e) știrile și informațiile de presă; f) simplele fapte și date.” Desigur, invențiile nu se protejează prin dreptul de autor, pentru că au propriul sistem de protejare, prevăzute de Legea nr. 64/1991, dar celelalte realizări enumerate nu se pot proteja.

 

          Există o varietate de moduri de recunoaștere și posibilități de protejare a proprietății intelectuale (moduri care sunt, parțial, complementare):

          - Inregistrarea oficială la organismul de stat abilitat – în România acest organism este Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci O.S.I.M. (brevete, mărci, desene industriale, topografii de circuite integrate)

          - Secretul, confidențialitatea (know how; invențiile - până în momentul înregistrării, sau, în anumite cazuri, și după înregistrare; soluțiile tehnice care nu se pretează la înregistrare; informațiile)

          - Publicarea (operele științifice)

          - Procedee tehnice de împiedicare a utilizării neautorizate sau/și a copierii  (programele de calculator)

          - Menționarea titularului dreptului de proprietate direct pe unele obiecte protejate (unele publicații, programe de calculator, mărci)

          - Promovarea industrială și comercială cât mai rapidă și eficientă (soluțiile tehnice în general; în special - cele care nu se pretează la înregistrare)

 

          În domeniul drepturilor de autor, există două variante / uzanțe / modalități de protejare, corespunzătoare la două convenții internaționale diferite: cu înregistrare - copyright (Convenția de la Geneva / 1992) și fără înregistrare (Convenția de la Berna / 1886), adică dreptul de autor asupra unei opere se naște “prin simplul fapt al realizării ei, chiar neterminat㔠(Legea nr. 8/1996, art. 1 alin. (2)). Așadar, Legea nr. 8/1996, adoptată în România, este în conformitate cu varianta fără înregistrare (termenul “Copyright” fiind, deci, impropriu în România). Totuși, Legea prevede dreptul de marcare a operelor cu simbolul ©.

          În cazul dreptului de autor, o anumită înregistrare a operelor la “organismele de gestiune colectiv㔠reprezintă nu o garantare a dreptului, ca î cazul proprietății industriale, ci numai înscrierea într-un sistem de prestații de urmărire a respectării dreptului și de încasare a drepturilor cuvenite, atunci când veniturile se culeg în mod diseminat.

 

          Protecția proprietății intelectuale reprezintă asigurarea drepturilor materiale și morale pentru autorii / titularii proprietății asupra unor realizări. Drepturile materiale sunt cele rezultate din veniturile ce pot fi obținute prin vânzare, reproducere, utilizare etc. O realizare protejată nu poate fi reprodusă, utilizată etc. fără acordul (negociat, deci: plătit) al titularului dreptului de proprietate. In caz contrar, cel ce utilizează, reproduce etc. neautorizat o realizare protejată este răspunzător civil și penal.

 

          Conform reglemetărilor și uzanțelor, pentru principalele categorii ale proprietății intelectuale, se face distincția între "autor" (creatorul propriu-zis) și "titular" (proprietarul drepturilor de proprietate intelectuală, căruia autorul i-a vândut sau i-a cesionat aceste drepturi, după caz - de drept sau în baza unei înțelegeri).

 

 

          In funcție de prevederile legale și de clauzele contractuale, în diferite situații, titulari ai drepturilor de proprietate intelectuală pot fi:

          - autorii (după caz: inventatorii, creatorii ș.a.m.d.)

          - cei care au angajat (întreprinderi, institute etc.) sau/și au plătit (edituri etc.) pe autori

          - cei care au comandat și plătit realizarea (beneficiari)

          - cei care plătesc cercetarea, fără a o folosi (finanțatori în numele statului, de exemplu; sponsori)

          Respectarea, transferul și valorificarea patrimonială a drepturilor de proprietate intelectuală se asigură prin instrumente contractuale specifice, între titularii drepturilor de proprietate intelectuală și utilizatorii onești:

          - cesiune (în principal - între autori și titulari)

          - licență

 

          Vânzarea licenței se face, de regulă:

          - pentru o sumă forfetară,

          - pentru redevențe, stabilite în relație cu volumul de aplicare/utilizare.

 

          Există o mare varietate de tipuri de licență și de modalități de licențiere: exclusivă sau neexclusivă, limitată (ca volum de aplicare, ca zonă de aplicare, în timp) sau nelimitată etc., lăsând un câmp larg pentru negocieri comerciale. Pentru o serie de cazuri (apărare, sănătate ș.a.) legislația română prevede și regimul licențelor obligatorii sau din oficiu.

          Licența combinată pentru marcă și know-how, cu obligația de respectare riguroasă a acestuia,  reprezintă franciză (franchising).

          Pentru relațiile între autori și cei care îi angajează / plătesc realizarea unei opere există și instrumentul: contract cu misiune inventivă.

 

          Respectarea drepturilor de proprietate industrială se poate impune:

          - prin justiție

          - prin climatul de etică profesională

 

          Protecția proprietății intelectuale constituie o problemă internațională, în fiecare țară trebuind să se asigure egalitatea de drepturi și de tratament pentru titularii de drepturi de proprietate intelectuală autohtoni și cei străini, condiționat de reciprocitate. De aceea:

          - problematica proprietății intelectuale formează obiectul unor convenții, aranjamente internaționale

          - respectarea convențiilor internaționale în problemele de proprietate intelectuală constituie o condiție a integrării în mediul internațional.

 


          3. Cadrul legislativ-normativ specific în vigoare

 

          Acte normative interne în vigoare (în ordine cronologică)

·     Legea 28/1967 privind mărcile de fabrică, de comerț și de serviciu

·     Legea 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale

·     Legea 64/1991 privind brevetele de invenție

·     Legea 120/1992 privind taxele pentru cererile de brevet de invenție și pentru brevetele de invenție

·     Legea 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor industriale

·     Legea 16/1995 privind protecția topografiilor circuitelor integrate

·     Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe

 

·     HCM nr. 77/1968 pentru aplicarea Legii 28/1967 privind mărcile de fabrică, de comerț și de serviciu

·     Regulamentul privind compunerea, organizarea și funcționarea Comisiei pentru soluționarea litigiilor privind mărcile de fabrică, de comerț și de serviciu din cadrul OSIM, aprobat prin HCM nr. 1057/1968

·     HG nr. 274/1991 privind taxele cu privire la mărci de fabrică, de comerț și de serviciu, precum și la denumiri de origine a produselor

·     HG nr. 145/1992 privind negocierea retrocedării mărcilor vechi germane de fabrică sau comerț ce aparțin statului român

·     Regulamentul de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenție, aprobat prin HG nr. 152/1992

·     HG nr. 506/1992 privind asigurarea protecției desenelor și modelelor industriale

·     HG nr. 222/1995 privind organizarea și funcționarea OSIM

·     HG nr. 535/1996 pentru aprobarea Regulamentului privind înregistrarea topografiilor circuitelor integrate

·     Instrucțiunile privind condițiile pentru depunerea cererilor și eliberarea certificatelor de înregistrare pentru desene și modele industriale în conformitate cu Legea nr. 129/1992 privind desenele și modelele industriale aprobate prin Decizia OSIM nr. 1383/1994.

 

          Obligații privind protecția proprietății intelectuale au fost asumate de către România și prin tratatele de asociere la Uniunea Europeană, AELS, tratatul comercial cu SUA (în vederea acordării “clauzei”).

 

          Acte normative internaționale

·     Convenția de la Paris din 1883 pentru apărarea proprietății industriale

·     Convenția de la Berna din 1886 pentru protecția operelor literare și artistice

·     Aranjamentul de la Madrid din 1891 privind înregistrarea internațională a mărcilor; protocolul de la Madrid cu același obiect

·     Aranjamentul de la Madrid din 1891 privind reprimarea indicațiilor de proveniență falsă

·     Aranjamentul de la Haga din 1925 privind depozitul internațional de desene și modele industriale, din 6 noiembrie 1925

·     Acordul de la Haga din 1947 privind înființarea Institutului Internațional de Brevete

·     Convenția de la Geneva din 1952 privind dreptul de autor - copyright

·     Aranjamentul de la Nisa din 1957 privind clasificarea internațională a produselor și serviciilor în vederea înregistrării mărcilor

·     Aranjamentul de la Lisabona din 1958 privind denumirile de origine și înregistrarea lor internațională

·     Convenția de la Stockholm din 1967 pentru instituirea Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale

·     Aranjamentul de la Lucarno din 1968 privind clasificarea desenelor și modelelor industriale

·     Tratatul de la Washington din 1970 de cooperare în materie de brevete de invenție (PCT)

·     Aranjamentul de la Strasbourg din 1971 privind clasificarea internațională a brevetelor de invenție

·     Aranjamentul de la Viena din 1973 privind instituirea unei clasificări internaționale a elementelor figurative de marcă

·     Convenția de la München din 1973 privind eliberarea brevetului european

·     Aranjamentul de la Viena din 1975 privind protecția caracterelor tipografice și depozitul internațional

·     Tratatul de la Budapesta din 1977 privind recunoașterea internațională a depozitului de microorganisme

·     Convenția de la Moscova din 1988 cu privire la protecția juridică reciprocă a sourilor de plante de cultură

·     Tratatul de la Washington din 1989 de proprietate industrială privind circuitele integrate

·     Acordul din 1992 privind relațiile comerciale dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii (inclusiv scrisoarea anexă la acord, referitoare la obligațiile asumate privind protecția proprietății intelectuale)

·     Acordul din 1992 între România și statele Asociației Europene a Liberului Schimb

·     Acordul din 1993 dintre România și Comunitatea Europeană privind protecția reciprocă și controlul denumirii vinurilor

·     Acordul de la Marrakech din 1994 privind constituirea Organizației Mondiale de Comerț.

 

          Directive europene

87/54/CEE      Directiva Consiliului (16 decembrie 1986) privind protecția juridică a topografiilor de produse semiconductoare

91/250/CEE     Directiva Consiliului (14 mai 1991) privind protecția juridică a programelor pentru ordinatoare

92/100/CEE     Directiva Consiliului (19 noiembrie 1992) privind dreptul de locație și împrumut și unele drepturi conexe dreptului de autor în domeniul protecției proprietății intelectuale

93/83/CEE      Directiva Consiliului (27 septembrie 1993) privind coordonarea unor reguli ale dreptului de autor și drepturilor conexe, aplicabile radiodifuziunii prin sateliți și retransmisiunii prin cablu

93/98/CEE      Directiva Consiliului (29 octombrie 1993) privind armonizarea duratei de protecție a dreptului de autor și a unor drepturi conexe

96/9/CEE        Directiva Parlamentului European și a Consiliului (11 martie 1996) privind protecția juridică a bazelor de date.

 

 

 


         

          4. Politica privind conținutul

          activității de cercetare-dezvoltare; importanța

          generării, protejării și valorificării proprietății intelectuale

 

          Asigurarea condițiilor pentru crearea de realizări, protejarea riguroasă a acestora, precum și valorificarea economică a proprietății intelectuale ce rezultă, constituie un puternic instrument al politicii economice naționale. De asemenea - achiziționarea și valorificarea judicioasă de proprietate intelectuală străină.

 

          În trecut – și, pe alocuri, până în prezent – pirateria intelectuală (utilizarea sau copierea fără licență a unor soluții străine) a constituit o practică oficială, în ultimul timp – neoficială, dar uzitată încă.

 

          Odată cu orice început de normalizare a activității economice, în condițiile relațiilor de piață și ale comerțului exterior liberalizat, supraviețuirea și promovarea cercetării vor depinde de capacitatea sa de a genera bunuri de proprietate intelectuală care pot fi protejate și comercializate, intern sau / și extern.

          Totodată, supraviețuirea și promovarea industriei (dar și a altor ramuri cu suport tehnologic) vor depinde de capacitatea de a asimila și a-și baza produsele pe proprietate intelectuală protejată, ce realizează performanțe de nivel competitiv.

          De asemenea, în noile condiții, pirateria intelectuală va deveni din ce în ce mai periculoasă și restricționată. Toate acestea impun:

          – orientarea cercetării-dezvoltării spre generarea de bunuri de proprietate intelectuală care pot fi protejate și prin care se obțin performanțe ce conferă avantaj competitiv;

          – evitarea încălcării de drepturi de proprietate intelectuală, încălcări ce pot conduce fie la imposibilitatea de a valorifica rezultate de cercetări, dacă acestea sunt protejate de firme concurente, fie la plata de daune; verificarea prealabilă a oricărei soluții preconizate sub aspectul protejării ei prin brevete în vigoare sau prin publicare în reviste de specialitate;

          - asigurarea protejării realizărilor în domeniul proprietății intelectuale, prin cele trei direcții principale:

          - secret și apoi înregistrare a invențiilor, desenelor și modelelor industriale etc.;

          - secret pentru cercetări în curs, know-how, informații etc.,

          - publicarea, pe cât posibil în reviste de circulație internațională, a realizărilor cu caracter teoretic, a descoperirilor etc.;

          - introducerea treptată în practica curentă a formelor contractuale uzuale de comercializare a bunurilor de proprietate intelectuală (licențe);

          - formarea personalului în direcția decelării, a protejării și a comercializării abile a drepturilor de proprietate intelectuală;

          - formarea personalului în direcția respectării normelor naționale și internaționale privind drepturile de proprietate intelectuală, neîncălcarea acestora.

          Recurgerea, în practica activității de cercetare-dezvoltare și în managementul acesteia, la posibilitățile oferite de cadrul legal, socio-profesional și procedural al proprietății intelectuale, conduce la avantaje importante, atât de ordin economico-financiar direct, cât  și pe planul afirmării științifice și al promovării rezultatelor obținute.

 

          Rezultatele activităților de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, precum și ale serviciilor științifice conexe, sunt susceptibile de a se constitui în diferite categorii de bunuri de proprietate intelectuală, după cum se arată în tabelul 4.1. În tabel se prezintă sinoptic modalitățile în care diferitele categorii de rezultate ale cercetării intră în incidență cu diferitele categorii de proprietate intelectuală, sau cu alte metode de protejare.

 

 


 

Tabelul 4.1

Categorii de rezultate ale cercetării;

 incidența lor cu categoriile de proprietate intelectuală

și cu alte metode de protejare a acesteia

 

                 Posibilități de

Categorii de proprietate intelectuală

Alte metode de protejare

                            protejare

Rezultate

ale cercetării științifice

și dezvoltării tehnoloogice

Invenții

 

Legea 64/91

Desene, modele

Legea

129/92

Topogra-fii

Legea 16/95

Mărci

 

Legea 28/67

Drept de autor

 

Legea

8/96

Procedee tehnice

Secret1

Rezultatele de ansamblu ale unui institut

 

 

 

*

 

 

 

Adaptări / reproduceri de soluții cunoscute, pentru alte condiții

 

 

 

*

*

 

 

Calcule de optimizare, optimizări

 

 

 

*

*

 

 

Topografii de

circuite integrate

 

*

*

*

 

 

 

Date (primare), informații (prelucrate); colecții, bănci de date

 

 

 

*

 

 

*

Descoperirea sau descrierea de fenomene fizice (naturale)

 

 

 

 

*

 

 

Descoperiri (geografice, arheologice etc.)

 

 

 

 

*

 

 

 

                 Posibilități de

Categorii de proprietate intelectuală

Alte metode de protejare

                            protejare

Rezultate

ale cercetării științifice

și dezvoltării tehnoloogice

Invenții

 

Legea 64/91

Desene, modele

Legea

129/92

Topogra-fii

Legea 16/95

Mărci

 

Legea 28/67

Drept de autor

 

Legea

8/96

Procedee tehnice

Secret1

Diagrame

 

*

 

*

*

 

 

Fenomene fizice (naturale) în sine

 

 

 

 

 

 

 

Idei

 

 

 

 

*

 

 

Know-how (cunoștințe,  experiență, reglementări și uzanțe interne, informații generale și specifice, norme și reglementări tehnologice)

 

 

 

*

 

 

*

Metode3

*

 

 

*

*

 

 

Metode de învățământ și de instruire

 

 

 

*

*

 

 

Metode de optimizare

 

 

 

*

*

 

 

Microorganisme

*

 

 

*

*

 

 

Modele matematice

 

 

 

 

*

 

 

Proiecte de legi, norme, standarde, alte reglementări

 

 

 

*

 

 

 

Proiecte tehnice

 

 

 

*

 

 

 

Obiecte de design

*4

*

 

*

*

 

 

 

 

 

 

                 Posibilități de

Categorii de proprietate intelectuală

Alte metode de protejare

                            protejare

Rezultate

ale cercetării științifice

și dezvoltării tehnoloogice

Invenții

 

Legea 64/91

Desene, modele

Legea

129/92

Topogra-fii

Legea 16/95

Mărci

 

Legea 28/67

Drept de autor

 

Legea

8/96

Procedee tehnice

Secret1

Opere științifice

- studii

- analize

- documentații științifice

- articole științifice

- monografii

- conferințe

- tratate

- manuale științifice

 

 

 

*

*

 

 

Opere de arhitectură

 

*

 

 

*

 

 

Planuri și metode de sistematizare

 

*

 

 

*

 

 

Procedee5

*

 

 

*

*

 

 

Produse (mașini, aparate, mecanisme, agregate, instalații, sisteme de comandă sau de protecție,  circuite, hardware, materiale, substanțe chimice și biologice, amestecuri etc.)

*

 

 

*

*

 

 


 

                 Posibilități de

Categorii de proprietate intelectuală

Alte metode de protejare

                            protejare

Rezultate

ale cercetării științifice

și dezvoltării tehnoloogice

Invenții

 

Legea 64/91

Desene, modele

Legea

129/92

Topogra-fii

Legea 16/95

Mărci

 

Legea 28/67

Drept de autor

 

Legea

8/96

Procedee tehnice

Secret1

Programe de calculator

(software)6

 

 

 

*

*

*7

 

Realizări cu caracter estetic

 

*

 

*

*

 

 

Rețete culinare

 

 

 

*

*

 

 

Sisteme urbanistice

 

 

 

*

*

 

 

Soiuri de plante, hibrizi, rase de animale

*

 

 

*

*

 

 

Soluții cu caracter economic și de organizare

 

 

 

*

*

 

 

Soluții de interes / uz local8

 

 

 

*

*

 

 

Teorii științifice

 

 

 

 

*

 

 

Topografii de circuite integrate

 

 

*

 

*

 

 

Traduceri, adaptări

 

 

 

*

*

 

 

1 Secretul constituie o primă formă de protecție pentru orice rezultat, până în momentul înregistrării sau/și publicării, după caz. De asemenea, secretul este obligatoriu pentru creațiile din domeniul apărării și siguranței naționale.

2 Pe plan mondial, topografiile de circuite integrate se constituie într-o nouă categorie de proprietate intelectuală.

3 Metodele sunt definite ca activități care au rezultate de natură calitativă (măsurare, reglare, control, diagnosticare, tratament medical). Totuși, chiar Legea 64/1991 prevede excepția de la rândul următor (metode de învățământ și de instruire), iar metodele de optimizare sunt asimilate cu modelele matematice, neputând constitui singure obiectul unor invenții

Obiectele de design pot fi protejate ca invenții atunci când au un rol funcțional în organe de mașini, scule, elemente de construcție, mobilier, articole de uz casnic, jucării etc.

5 Procedeele sunt definite ca activități care au ca rezultat obținerea sau modificarea unui produs. De remarcat că, prin "procedee" brevetabile se pot proteja numai aspectele cu caracter de noutate; ansamblul tehnologiilor, incluzând înlănțuiri de procedee brevetate și nebrevetate, alte informații necesare pentru reușita și pentru  eficiența economică a procesului tehnologic, fac parte din know-how.

6 Programele de calculator pot constitui componente ale unor soluții hardware brevetabile

7 Procedeele tehnice de protejare a programelor constau în realizarea, prin program, a unor înregistrări protejate la copiere: ștergerea sau deteriorarea automată a programului în cazul unor încercări de copiere neautorizată

8 Soluțiile de interes / uz local pot constitui obiectul unor "realizări tehnice" (Legea 64/1991, art. 67); în contextul exigențelor legiferate privind misiunea inventivă în cercetare, se poate aprecia că realizările tehnice noi numai la nivelul unității nu pot fi recunoscute ca proprietate intelectuală în cadrul unei activități de cercetare.


 

          Fiecare dintre categoriile de proprietate intelectuală, prezentate în tabelul 4.1,  se exercită și acționează în modalități specifice.

         

          În practică, în cazul operelor științifice, în cazul unor cercetări cu grad ridicat de noutate, protecția drepturilor de autor se realizează printr-o strategie complexă, care include:

          - secret sever de serviciu asupra tuturor etapelor și lucrărilor pregătitoare (după caz - chiar și asupra intenției sau asupra faptului că se cercetează în direcția respectivă);

          - înregistrarea a tot ceea ce este înregistrabil (brevetabil, înregistrabil ca desene / modele etc.), publicarea a tot ceea ce este publicabil, valorificarea industrială (după caz - industrială sau în alte sfere) a tot ceea ce este valorificabil.

 

 

          Remarci

          a) Există elemente de proprietate intelectuală pentru care secretul și prevenirea divulgării sau a sustragerii sunt permanente și nu urmează brevetare sau publicare: anumite aspecte ale know-how, colecții de informații din bănci de date ș.a.

          b) Cu privire la înregistrare sau, după caz, publicare, este necesar să fie construită o strategie optimizată, minimizând riscuri contradictorii:

          - cât mai târziu, înainte de momentul lansării produselor pe piață (dacă este cazul), pentru a surprinde pe concurenți (care, aflând intențiile, pot realiza creații diferite în aceeași direcție, reducând segmentul de piață disponibil); pentru a putea beneficia de perioada de protecție pentru activitate de producție proprie sau sub licență; pentru a putea realiza protecția internațională, care expiră la termene ce decurg de la data constituirii depozitului național; pentru a realiza soluții / lucrări științifice suficient finisate profesional, cât mai puțin vulnerabile;

          - cât mai devreme, pentru a preveni brevetarea / publicarea, în țară sau în străinătate, de către concurenți care au ajuns la aceleași soluții, fie în mod independent, fie prin scurgere de informații.

          Coroborarea celor două componente de strategie menționate implică cerința: cât mai devreme - în ceea ce privește finalizarea tehnică și pregătirea aplicării soluției create.

         

          Publicarea unor soluții brevetabile este sub incidența legislației și a reglementărilor internaționale pentru invenții, în sensul că publicarea distruge caracterul de noutate, necesar pentru acceptarea unei cereri de brevet.

          În ceea ce privește operele pur științifice, ideile, descoperirile etc., optimul menționat se plasează, de regulă, mai mult în zona "publicare cât mai devreme", pentru a preveni publicarea de către concurenți (științifici) posibili; de avut în vedere, de asemenea, faptul că progresul științific se realizează prin circulația liberă a ideilor, prin dialogul științific. Totuși, sunt necesare și în acest caz elemente de temporizare, pentru a se putea prezenta lucrări suficient finisate profesional, cât mai puțin vulnerabile.   

          Există, de asemenea, problema unei optimizări decizionale privind publicarea în țară / publicarea în străinătate. Publicarea în țară se poate realiza mai rapid (și prezentând contribuții științifice mai modeste) decât în publicații de circulație internațională, dar prin publicarea în țară se poate pierde caracterul de noutate internațională, datorită circulației practic limitate și necontrolabile internațional a publicațiilor tehnico-științifice românești, precum și datorită pierderii dreptului de acces ulterior la publicații de circulație internațională (care nu primesc decât lucrări inedite).

 

          Protecția prin mărci se referă, în cazul lurărilor de cercetare - dezvoltare, la:

          - marca de serviciu a institutului, care confirmă un ansamblu de realizări valoroase anterioare, devenite notorii, și, pe această bază, constituie un suport pentru comercializarea acestora (inclusiv pe "piața științifică"), precum și pentru demararea și promovarea unor realizări viitoare;

          - mărcile produselor, care, asociate cu brevete și cu elemente de calitate / performanță, consolidează poziția pe piață a produselor / serviciilor.

 

          În majoritatea cazurilor, la cesionarea drepturilor de proprietate intelectuală către un titular, creatorul își păstrează anumite drepturi de autor, morale sau / și materiale; totuși, pot exista situații (generice, sau în funcție de negocierea dintre autor și titular) în care creatorul își cedează / vinde și dreptul moral de autor. Principalele cazuri de acest fel sunt următoarele:

          a) elaborarea anumitor documente de uz public: prevederi pentru proiecte de legi, elaborarea de norme, standarde, alte reglementări, la care, de regulă, autorul ca persoană fizică se retrage în favoarea  instituției care aprobă documentele și care le dă putere de operare (cu atât mai mult cu cât, de regulă, aceste documente, în forma lor finală, suferă numeroase modificări față de forma inițială, devenind practic opere colective. Totuși, în istorie, unele legi au rămas cu numele personalității care le-a promovat);

          b) realizarea, într-un anumit cadru instituțional și cu număr mare de

participanți, adesea -  succesiv pe perioade îndelungate de timp, a anumitor creații colective: bănci de date, know how (în acest context, diferiți autori individuali își pot păstra drepturi de autori pentru contribuții științifice delimitate, proprii);

          c)  realizarea creațiilor de design care au drept obiect mărci, reprezentări publicitare etc., unde autorul se retrage în favoarea societății / instituției pe care o reprezintă creația de deisgn;

          d) cazurile în care autorul își vinde nu numai creația, ci și dreptul de autor, prin negocierea corespunzătoare a prețului și a condițiilor vânzării către titular.

 

          Din cele arătate decurge că:

 

          1. Este necesară întărirea unităților de cercetare-dezvoltare, creșterea patrimoniului lor. Această direcție este susținută prin Ordonanța nr. 25/1995 și corespunde tendințelor pe plan modial. Principalul patrimoniu al unor unități de cercetare îl constituie (în afară de pesonalul de cercetare calificat), pe de o parte, dotările cu instalații și aparatură de laborator de înaltă tehnicitate, iar pe de altă parte, patrimoniul de proprietate intelectuală.

          2. Dacă este necesară stimularea creării de soluții originale, competitive, cointeresarea unităților de cercetare și a cercetătorilor în crearea de soluții corespunzătoare exigențelor de noutate recunoscute internațional (brevetabile), trebuie să existe un plus de avantaj material în favoarea institutului și a cercetătorilor dacă, la cheltuieli date, realizează soluții brevetabile și brevetate, sau nu realizează decât soluții convenționale.

          3. Este necesar ca realizările obținute prin finanțare din fonduri publice să poată fi valorificate în interesul public.

 


          5. Relațiile autor – unitatea care îl angajează

          (sau îl plătește)

 

          In legile în vigoare (privind brevetele de invenție, desenele și modelele industriale, topografiile circuitelor integrate, dreptul de autor - inclusiv pentru programele de calculator), există prevederi pentru stabilirea titularului legal al dreptului de proprietate intelectuală: în baza prevederilor contractuale, acest drept se cuvine, după caz, autorului sau celui care îl angajează / îl plătește pentru a realiza creația. (Prin "creație" avem aici în vedere oricare dintre cele în cauză: invenții, programe de calculator, modele, opere științifice etc. În continuare, prin "autor" vom avea în vedere, generic, autorul oricărei creații ce constituie proprietate intelectuală, iar pentru "cel care îl angajează" se utilizează denumirea "unitate", sau, în cercetare,  "institut"). 

           Din punctul de vedere al relației autor-unitate, se iau în considerare două grupe de argumente / criterii:

          a - caracterul misiunii (dacă este misiune inventivă, creativă etc. sau nu); negociată la angajare sau convenită prin act adițional la contractul de muncă între unitate și autor, inclusiv nivelul de salarizare; scopul pentru care unitatea încredințează lucrarea spre execuție autorului;

          b - utilizarea de către autor a condițiilor puse la dispoziție de către unitate:

          - oportunități de acces la efectuarea lucrării,

          - condiții materiale, dotare, materiale etc.,

          - perfecționare profesională, documentare etc.,

          - timp de muncă plătit prin salariu.

 

          Pe plan mondial, de regulă, dreptul de proprietate asupra creației realizate în cadrul atribuțiilor de serviciu și cu mijloacele materiale puse la dispoziție de către cel care angajează aparține acestuia din urmă (unității).

 

          In documentele de specialitate, precum și în actele normative în vigoare în România, se face referire la "contractul cu misiune inventivă" sau "cu misiune creativă": invenția aparține unității, dacă a fost realizată în cadrul unui contract cu misiune inventivă / creativă.


 

          Legea nr. 64/1991, la art. 5 a  stipulează:

     "dreptul la brevetul de invenție aparține:

a) unității, pentru invențiile realizate de salariat în exercitarea unui contract de muncă ce prevede o misiune inventivă încredințată în mod explicit, care corespunde cu funcțiile sale"; inventatorul beneficiază de o remunerație suplimentară, stabilită prin act adițional la contractul de muncă;

b) salariatului, pentru invențiile realizate de către acesta fie în exercitarea funcției sale, fie în domeniul activității unității prin cunoașterea sau folosirea tehnicii ori mijloacelor specifice ale unității sau ale datelor existente în unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, in lipsa unei prevederi contractuale contrare". De remarcat că acestă ultimă prevedere (b), mult mai favorabilă salariaților decât este uzanța internațională, nu se aplică în cazul contractelor de cercetare, pentru care, pe de o parte, există alin. a - se poate prezuma că funcția de cercetător presupune prin definiție o misiune inventivă (conform unor reglementări în vigoare în multe state), misiune "încredințată în mod explicit" (și nu neapărat definită în mod explicit), iar pe de altă parte Legea conține o prevedere distinctă pentru contractele de cercetare, asupra căreia se va reveni în continuare.

 

          Legea nr. 129/1992, în art. 5, prevede:

     "Dacă autorul este salariat, în lipsa unei prevederi mai avantajoase acestuia, dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare a desenului sau modelului industrial aparține:

     a) unității, pentru desenele și modelele industriale realizate de salariat în executarea fie a unui contract de muncă ce prevede o misiune creativă care corespunde cu funcțiile sale efective, fie a unei misiuni de cercetare care i-a fost încredințată în mod expres;

     b) salariatului, pentru desenele și modelele industriale realizate de către acesta fie în cursul exercitării funcțiilor sale, fie în domeniul activităților unității...; în aceste condiții, unitatea are drept de preferință la incheierea unui contract de cesiune sau licență neexclusivă, ce trebuie exercitat în termen de 3 luni de la data ofertei salariatului..."

          Legea 16/1995 privind protecția topografiilor circuitelor integrate, în art. 9, prevede:

          “Dacă topografia a fost creată de un salariat în cadrul sarcinilor de serviciu, dreptul la protecția topografiei aparține unității al cărei salariat este creatorul topografiei.

          Dacă topografia a fost creată la comanda unei persoane fizice sau persoane juridice, dreptul la protecția topografiei aparține persoanei care a comandat-o.

          În cazul în care există dispoziții contractuale contrare celor de la aliniatele precedente, se aplică aceste dispoziții contractuale.”

          În fine, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, la art. 6, prevede:

          “(1) Este operă colectivă opera în care contribuțiile personale ale coautorilor formează un tot, fără a fi posibil, dată fiind natura operei, să se atribuie un drept distinct vreunuia dintre coautori asupra operei create.

          (2) În lipsa unei convenții contrare, dreptul de autor asupra operei colective aparține persoanei fizice sau juridice din inițiativa, sub responsabilitatea și sub numele căreia a fost creată.”

          Dimpotrivă, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, la art. 44, prevede:

          (1) În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în cadrul unui contract individual de muncă, drepturile patrimoniale aparțin autorului operei create. Dacă o asemenea clauză există, aceasta urmează să cuprindă termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor...”

          Între diferitele legi, după cum se vede, există diferențe care, apreciem, pe de o parte, arată labilitatea problemei, iar pe de altă parte, reflectă specificul diferitelor genuri de creații intelectuale (dacă, de exemplu, o topografie de circuit integrat se proiectează de regulă într-un context industrial dat, pe o bază materială, în cadrul unui program economic etc., dimpotrivă, o operă științifică are caracter în mod mult mai pregnant personalizat, pe de o parte, mai puțin dependent de condițiile materiale puse la dispoziție, pe de altă parte).

 

          Poate fi importantă o definire concretă, în contractul de muncă, a misiunii inventive, respectiv creative:

          - obiectivul, scopul, funcția ce trebuie să fie realizată, cerințele de utilitate ce trebuie să fie îndeplinite;

          - nivelul performațelor tehnice și economice de atins;

          - brevetabilitatea soluției, ca cerință explicită;

          - ocolirea deliberată a unor brevete existente în domeniu, în România sau / și în alte anumite țări

          - ponderea, numărul, importanța, caracterul determinant funcțional sau auxiliar al soluțiilor originale protejabile în cadrul soluției de ansamblu;

          - condițiile puse la dispoziție (colaboratori, aparatură, resurse financiare etc.);

          - termen(e).

 

     Intr-o astfel de abordare, în cazul unor contracte de muncă pe durată nedeterminată, misiunea inventivă trebuie să fie precizată prin acte adiționale, pentru fiecare lucrare în parte.

     In funcție de dificultatea misiunii inventive / creative, se negociază salariul pe perioada acestei misiuni, sau nivelul unor eventuale alte sume cuvenite  după reușita misiunii, sau o combinație a acestor variante.

 

          Poate exista și o misiune invențivă de genul: a realiza invenții (sau alte creații originale), indiferent de un scop imediat definit. O asemenea misiune inventivă nu este de exclus într-o unitate care dorește să-și sporească patrimoniul de creații, dar ea poate fi cu greu promovată în condițiile ac-  tuale, ale unor contracte încheiate de institute cu beneficiarii pe lucrări, pe bază de tematici prestabilite.

          În interesul fiecărei unități de C&D, al cercetării-dezvoltării românești și al economiei naționale, se impune ca în toate unitățile de C&D să se asigure un climat de încurajare și plată promptă și substanțială a autorilor de realizări originale.

          Pentru realizările noi, nu se mai pun problemele, cunoscute din reglementările anterioare, ale postcalculului de efecte economice obținute și ale unor procente din aceste efecte acordate inventatorilor. Drepturile bănești cuvenite inventatorilor  se stabilesc exclusiv prin negociere între unitate și autori. Totuși, în măsura în care plata constituie o retribuție majorată, pot apărea dificultăți legate de limitările actuale la fondul de salarii, de prevederi din contractul colectiv etc. Este oportun ca, pe lângă majorări de salarizare, autorii să primească procente din redevențele pe care le va primi unitatea prin licențele de valorificare a creației, sume care să nu fie considerate ca reprezentând fond de salarii (ceea ce necesită reglementări corespunzătoare noi, pe linie financiar-contabilă).  


 

Aspecte specifice, pe categorii de creații

 

Rezultatele științifice

 

          “Rezultatele științifice ale cercetărilor”, în spiritul și litera reglementărilor în vigoare pentru drepturile de autor (Legea nr. 8/1996), pot forma obiectul unor drepturi de autor.

          Din faptul că rezultatele științifice “aparțin executantului“, în contextul “contractelor finanțate din fonduri publice”, rezultă că drepturile aparțin părții care are calitatea de executant în contract, care este persoana juridică - unitatea de cercetare-dezvoltare titulară a contractului în calitate de executant. Numai în cazul granturilor acordate unor persoane fizice, executant este persoana fizică beneficiară a grantului. În celelalte cazuri, adică în cazul contractelor uzuale de cercetare-dezvoltare finanțate din fonduri publice, rezultatele aparțin, conform prevederii Ordonanței, unității de cercetare-dezvoltare.

          Drepturile de autor ale cercetătorilor-autori nu sunt precizate în Ordonanța nr. 25/1995, ele fiind soluționate conform Legii dreptului de autor și trebuind să formeze obiectul contractelor colective și individuale de muncă. Se poate aprecia că, prin similitudine cu art. 38 și 39 din Legea nr. 64/1991, autorul “are dreptul să i se menționeze numele, prenumele și calitatea“ în orice document privind rezultatele respective, “în carnetul de muncă, precum și în orice acte sau publicații” privind rezultatele sale. “Drepturile patrimoniale cuvenite” autorului “se stabilesc prin contractul de muncă”.

          Totuși, conform uzanțelor internaționale din lumea științifică, autorul are dreptul să publice rezultatele științifice obținute sub numele său, obținând, în prealabil, acordul unității în cadrul căreia a realizat lucrarea. Acest acord este important, deoarece unitatea poate avea interesul păstrării secretului comercial asupra rezultatelor, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp; de asemenea, conform uzanțelor, dacă acest acord este dat, el este menționat în finalul sau la începutul operelor publicate, constituind o reclamă pentru unitate, o confirmare a “mărcii” sale și o recunoaștere a contribuției unității care a creat condițiile pentru obținerea rezultatelor.  În publicații științifice, nu este uzual ca rezultatele științifice să fie publicate sub numele unei organizații, instituții, firme, altfel decât cu menționarea autorilor-persoane fizice.

          Totuși, în publicații comerciale (prospecte, rapoarte etc.) este posibil ca rezultatele științifice să apară sub numele firmei; în funcție de context - cu sau fără menționarea autorului-persoană fizică (de altfel, conform, prin interpretare, cu prevederea explicită din Legea nr. 8/1996, art. 9).


 

          Sintetizând, relațiile dintre autor și institut pot fi prezentate ca în tabelul 5.1.

Tabelul 5.1

 

Modul de obținere a rezultatelor

Autorul

Institutul

Realizare în afara sarcinilor de serviciu, fără utilizarea bazei materiale a institutului

Titular

-

Realizare în afara sarcinilor de serviciu, cu utilizarea bazei materiale și informaționale a institutului

 

 

- în lipsa unei prevederi exprese contrare în contractul de muncă

Titular

Drept de preferință 3 luni

- în cazul unei prevederi exprese în contractul de muncă

Autor;

drept la remunerație suplimentară

Titular

Realizare în exercitarea funcției, în cadrul unui contract de cercetare

 

Conform celor stabilite privind relația institut - beneficiar

- spontan

Autor;

drept la remunerație suplimentară

 

- conform prevederilor contractului  de cercetare

Autor;

drept la remunerație suplimentară

 

 

          În ultimele două rânduri din tabelul 5.1, este de presupus că, la rest de condiții egale, remunerarea suplimentară are o componentă ocazională mai mare în cazul realizărilor spontane; în cazul realizărilor în baza unor prevederi contractuale este mai importantă o componentă constantă, de salarizare; la ambele se poate adăuga o componentă de redevențe.

 


          6. Relațiile unitate executant㠖 client (beneficiar) –    finanțator

 

          Departajarea drepturilor de proprietate intelectuală între unități este exclusiv o problemă de negociere contractuală. Pentru o creație dată, la rest de condiții nemodificate, valoarea lucrării contractate între unități poate diferi substanțial în funcție de clauza privind drepturile de proprietate intelectuală asupra rezultatelor ce vor fi obținute. Antecalculul preliminar de costuri, materializat în devizul estimativ al lucrării, nu are decât valoare de fundamentare a poziției fiecăreia dintre părți în negociere. Problema se corelează cu cea a licenței, în sensul că, pentru o realizare al cărei titular este unitatea executantă (institutul), acordarea către unitatea beneficiară a unei licențe neexclusive sau exclusive, pe termen limitat sau nelimitat etc., poate determina variații de la simplu la de n ori a prețului licenței sau / și a redevențelor. Se recomandă ca redevențele să fie stabilite, de regulă, în funcție de volumul de producție (aplicație) realizat de beneficiar și nu în funcție de profiturile obținute de acesta, deoarece profiturile sunt greu controlabile din afara unității, pot fi afectate de alți factori decât calitatea creației etc.

 

          Componentele, menționate în capitolul aterior pentru misiunea inventivă explicită în cadrul contractului de muncă, se justifică să constituie prevederi contractuale principale și în contractele între unitatea de cercetare și cea beneficiară.

 

          În ceea ce privește lucrările de C&D finanțate de la buget, se disting 3 situații și, respectiv, variante de soluționare:

          a) In cazurile în care Ministerul Cercetării și Tehnologiei este efectiv "unitatea care a comandat cercetarea", adică se realizează  cercetări inițiate de către MCT și efectuate în interesul direct al MCT, sau decurgând din programe naționale de cercetare, programe care se desfășoară în responsabilitatea MCT, atunci, de regulă, titularul/titularii drepturilor de proprietate intelectuală se stabilesc, prin hotărârea comisiei de specialitate a Colegiului Consultativ și prin sistemul de contracte, de către MCT, sau, prin contracte, trebuie să se poată dispune de licențe exclusive / neexclusive, după caz (ținând seama, însă, de acest lucru la stabilirea valorii contractului);

          b) în cazul altor organisme care "au comandat cercetarea" - privind cercetări inițiate de către alte ministere sau organisme, sau decurgând din programe naționale de cercetare, de investiții etc.; pentru acestea, prin contract, este necesar să se precizeze fie că drepturile de proprietate intelectuală aparțin unității desemnate drept coordonator de program sau beneficiar de aplicație, fie că acesta beneficiază de o licență nelimitată exclusivă / neexclusivă, după caz;

          c) pentru cercetări inițiate de către institute și care primesc finanțare de la MCT cu caracter de subvenție, dreptul de proprietate intelectuală poate reveni institutului. De la caz la caz, se pot preciza drepturi de licență nelimitată neexclusivă transmisibilă pentru beneficiari de aplicație care au contribuit financiar la realizarea lucrărilor.

          Acordarea drepturilor de proprietate intelectuală unor organisme beneficiare va trebui să se reflecte în valori sporite (la rest de condiții date) ale contractului de cercetare, deorece institutul este privat de posibilitatea unor valorificări ulterioare, eventual - repetate.  Același lucru este valabil în funcție de faptul dacă licența este exclusivă sau neexclusivă, limitată sau nelimitată etc. Pentru drepturi de proprietate intelectuală acordate unității executante, aceasta ar trebui să-și asigure o parte din finanțare din resurse proprii și să accepte valori de contract minime, dar apoi să întreprindă acțiuni promoționale susținute pentru valorificare pe cont propriu.

          Rezultatul negocierii depinde de interesele fiecăruia dintre parteneri în raport cu problema / soluția care urmează să constituie drept de proprietate intelectuală, de situația financiară a partenerilor, de prestigiul mărcilor lor și, desigur, de abilitatea în negociere, inclusiv abilitatea în formularea clauzelor contractuale respective. In acest sens, se recomandă ca, în contracte cu întreprinderi beneficiare, institutele să caute să  evite formulări generale ca: "Pentru orice invenție realizată în cadrul prezentului contract, drepturile de brevet revin unității beneficiare", preferându-se formulări delimitative, de exemplu: "Pentru invențiile realizate cu scopul satisfacerii cerințelor impuse prin tema-program și care condiționează satisfacerea acestor cerințe, drepturile de brevet revin unității beneficiare" (institutul putând astfel să păstreze dreptul de a breveta - și a valorifica ulterior în folos propriu - eventuale invenții "care nu condiționează satisfacerea cerințelor". Este numai un exemplu; în funcție de conjunctura concretă și de abilitatea negociatorilor, se pot găsi și alte soluții).

          O altă cale de a beneficia de drepturile de proprietate intelectuală este cea de a căuta, în negociere, să se păstreze pentru institut aceste drepturi, oferind unității beneficiare licență și negociind apoi pas cu pas felul acesteia: exclusivă, nelimitată, transmisibilă etc. In orice caz,  cea mai defavorabilă (pentru institut) licență păstrează, totuși, marca institutului și dreptul de a menționa brevetul în "Referințe".

 

          Legea nr. 64/1991, la art. 5 b alin 2, stipulează: "Dacă invenția rezultă dintr-un contract de cercetare, în lipsa unei clauze contrare, dreptul la brevet de invenție aparține unității care a comandat cercetarea, inventatorul având dreptul la o remunerație suplimentară stabilită prin contract." (deci, în lipsa unei clauze contrare, cercetătorul ca salariat este prin definiție exclus de la dreptul la brevet, problema rămânând să fie reglată numai între unități.)

          Conceptul de "unitate care a comandat cercetarea" este susceptibil de interpretare, în cazul în care cercetarea reprezintă o inițiativă a institutului, ofertată unității beneficiare.

          Legea nr. 129/1992, mai nouă decât Legea nr. 64/1991, nu conține prevederi referitoare la relația  unitate executantă - unitate beneficiară, în mod corect aceasta fiind o problemă exclusiv de competența părților, care nu justifică prevederi cu caracter normativ.

 

          Cu referire specială la contractele de cercetare finanțate de către MCT, Legea nr. 51/1996 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 25/1995 pricind reglementarea organizării și finanțării activității de cercetare-dezvoltare, prevede:

          “Art. 22. - (1) Rezultatele științifice ale cercetărilor, precum și tehnologiile noi, know-how, drepturile din brevetele de invenții, obiectele fizice achiziționate sau realizate pe parcursul derulării contractelor finanțate din fonduri publice aparțin unităților de cercetare-dezvoltare executante, cu respectarea prevederilor art. 5 și 48 din Legea nr. 64/1991, dacă prin contract nu s-a prevăzut altfel...

          (2) Rezultatele cercetărilor concretizate în active tangibile sau intangibile, efectuate și finalizate până la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe, al căror beneficiar este Ministerul Cercetării și Tehnologiei, se transferă prin hotărâre a Guvernului executanților și se înregistrează în evidența contabilă a acestora.”

          De remarcat că trimiterea la art. 5 al Legii nr. 64/1991 în cuprinsul art. 22 al Legii nr. 51/1996 este contradictorie și susceptibilă de interpretări.

          Analizând modalitățile de aplicare a acestei prevederi, se constată unele aspecte comune.

 

Aspecte comune

 

Determinarea valorii de înregistrare în patrimoniu

          Determinarea valorii de înregistrare în patrimoniu a rezultatelor cercetărilor ridică problema relației între valoarea lucrării și cea a rezultatelor științifice. Într-adevăr, un rezultat științific - de exemplu, o teoremă demonstrată, sau un fenomen natural analizat cantitativ, o tehnologie, un proces tehnologic, un obiect fizic realizat pe parcursul derulării unui contract poate constitui întregul și singurul rezultat al unei teme de cercetare, sau poate constitui rezultatul unei părți din lucrarea de cercetare. În ambele cazuri, este dificil de afirmat că valoarea de înregistrare în patrimoniu trebuie să fie valoarea de contract a temei de cercetare sau, respectiv, o cotă-parte a acestei valori.

          Se poate ca, de exemplu, un rezultat științific deosebit de important să fie obținut în cadrul unui contract de valoare mică, sau invers, un rezultat științific de importanță limitată să fie obținut în cadrul unui contract de valoare foarte mare.

          Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, în art. 7, consacrat activelor necorporale, nu face precizări privind valoarea de înregistrare. În art. 10, consacrat “valorii de intrare a mijloacelor fixe”, se admit:

          “...

          b) prețul de achiziție pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;

          c) costul de producție pentru mijloacele fixe construite sau produse de unitatea patrimonială;

          d) valoarea actuală, pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit, estimată la înscrierea lor în activ pe baza propunerilor făcute de specialiști și cu aprobarea adunării generale a asociaților la societățile comerciale, respectiv a consiliului de administrație la regiile autonome sau instituții publice, ținând seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristici identice sau similare;

          ...”    

          Din acest text de lege, se poate considera că valoarea de înregistrare poate fi “costul de producție”, adică cheltuielile de cercetare. De remarcat că o “valoare actuală... estimată... pe baza propunerilor făcute de specialiști și cu aprobarea adunării generale... “ este numai “pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit”; or, rezultatele obținute în cadrul contractelor de cercetare nu numai nă nu au fost “procurate cu titlu oneros” sau “produse de unitatea patrimonial㔠(se subînțelege, în context: pe costurile sale), ci realizarea lor a fost plătită din fonduri publice. Se poate, deci, considera că ele se înscriu, în mod acoperitor, în categoria mijloacelor “dobândite cu titlu gratuit”.

          Un rezultat științific sau obiect fizic realizat în cadrul cercetării, chiar dacă întreaga cercetare a avut ca scop realizarea lui, nu poate fi înregistrat la întreaga valoare a contractului de cercetare (aceasta a cuprins și documentare, realizări de variante și refaceri etc., care fac ca prețul să nu fie comparabil cu “mijloacele fixe cu caracteristici identice sau similare”).

          Prin urmare, se propune ca, de regulă, pentru rezultatele obținute în cadrul contractelor de cercetare finanțate din fonduri publice, înregistrarea în patrimoniu să fie făcută pe baza unor “propuneri făcute de specialiști” și cu aprobarea prevăzută în Legea nr. 15/1994, art. 10 alin. d), menționată. Aceste propuneri să aibă în vedere valoarea de piață a rezultatelor științifice respective, care poate fi mai mare sau mai mică decât costurile temei de cercetare respective, “ținând seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristici identice sau similare”.

          Propunerile pot fi incluse în raportul de valorificare și condiționate de aprobarea acestuia, pentru rezultatele obținute în cadrul fazelor finale; în acest context, se poate stabili c㠓înregistrarea în patrimoniu” se face, după caz, fie la încheierea temei, în baza aprobării raportului de valorificare, fie pe baza unui raport special de evaluare, întocmit pe parcurs și aprobat conform prevederilor din Legea nr. 15/1994.

 

Stabilirea modului de amortizare.

          În ceea ce privește stabilirea modului de amortizare, se ridică două probleme:

          - este corect ca rezultatele obținute pe parcursul derulării contractelor finanțate din fonduri publice să fie supuse amortizării?

          - care să fie durata de amortizare?

          Elaboratorul prezentei lucrări consideră că, în principiu, toate  categoriile de rezultate enumerate în art. 22 al Ordonanței nr. 25/1995 nu trebuie să fie supuse amortizării, deși pentru o astfel de soluție nu există suport legal.

          Motivele pentru care rezultatele obținute cu finanțare din fonduri publice nu trebuie să fie supuse amortizării sunt următoarele:

          1. Presupunând, la limită, că finanțarea unei unități de cercetare-dezvoltare se face 100% de la buget, și că rezultatele obținute se înregistrează 100% în patrimoniu, ar rezulta că, în anii următori, bugetul ar trebui să suporte costurile respective încă o dată, sub forma costurilor de amortizare incluse în devize, în cadrul cotei de regie. Dacă procentele nu sunt de 100%, ci mai mici, dimensiunea fenomenului se reduce, dar fenomenul rămâne.

          2. În art. 1 din Legea nr. 15/1994, se precizează c㠓agenții economici care imobilizează capital (sublinierea SCIENTCONSULT) în active corporale și necorporale supuse deprecierii, prin utilizare sau în timp, vor calcula, înregistra în contabilitate și recupera uzura fizică și morală a acestora, pentru refacerea capitalului angajat. Aceste operațiuni sunt denumite generic amortizarea capitalului imobilizat.” Or, unitățile de C-D nu au “imobilizat capital” pentru obținerea realizărilor respective, ci au fost finanțate din fonduri publice, iar finanțarea din fonduri publice nu are caracter rambursabil (numai obligația de “refacere a capitalului imobilizat” ar justifica amortizarea).

          Pe de altă parte, amortizarea bunurilor înscrise în patrimoniu în baza art. 22 din Ordonanță va constitui un anumit ajutor financiar pentru capitalizarea unităților de cercetare-dezvoltare; în mod deosebit - pentru constituirea fondului lor de dezvoltare. Într-adevăr, majorarea masei de patrimoniu asupra căreia se calculează și se prelevează amortizarea va conduce, la rest de condiții date, la o reducere a profitului impozabil (ca urmare a măririi cheltuielilor deductibile din profitul impozabil) și, prin urmare, la reducerea impozitului pe profit și creșterea, cu aceeași valoare, a fondului de dezvoltare.

          Cu atât mai mult, însă, este necesar să nu se admită exagerări (vulnerabile la controale fiscale) cu prilejul evaluării rezultatelor cercetării ce se înregistrează în patrimoniu, în cadrul procedurilor arătate mai înainte.

          Durata de amortizare (sau, în cazul în care se va hotărî că nu se va plăti amortizare - durata de menținere în patrimoniu) poate fi stabilită pe baza art. 13 din Legea nr. 15/1994: “durata prevăzută pentru utilizarea de către agentul economic care le deține”. Se face precizarea că, în art. 12, Legea nr. 15/1994 limitează durata de amortizare a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare la cel mult 5 ani; același lucru este prevăzut, în art. 14, pentru “programele informatice create de agentul economic sau achiziționate de la terți”. Se recomandă aceeași valoare limită și pentru toate categoriile de rezultate obținute în cercetare, cu excepția brevetelor de invenție, pentru care trebuie adoptată durata stabilită pentru menținerea in vigoare a brevetului.

          Este accesibilă amortizarea liniară sau cea degresivă (Legea nr. 15/1994, art.19) - deși amortizarea degresivă este absolut echivalentă cu stabilirea, de la bun  început, a unor durate de utilizare, în mod corespunzător, de 1,5 ori mai mici. Nu se întrevăd cazuri în care să fie necesar să se recurgă la amortizarea accelerată, care necesită aprobarea Ministerului Finanțelor (art. 20).

 

          În cazul în care nu se va plăti amortizare, este necesar să se găsească soluțiile contabile pentru:

-   scoaterea din patrimoniu a rezultatelor, la încheierea duratei de menținere în patrimoniu;

-   reducerea treptată a valorii, datorită uzurii morale, ca și cum s-ar fi prelevat amortizare, sau / și cu valoarea cheltuielilor legate de păstrarea, conservarea, protecția activului respectiv;

-   ca alternativă la aliniatul precedent - posibilitatea de a se efectua reevaluări pe parcurs, în funcție de uzura morală.


 

Obiectele fizice

 

          Se propune următoarea interpretare:

          - produsele noi nu au fost incluse în enumerare, deoarece, probabil, au fost considerate incluse în categoria “obiecte fizice, ... realizate pe parcursul derulării contractelor ...”.

          Legea nr. 15/1994, la art. 6, stipulează, însă: “Nu sunt considerate mijloace fixe: ... g) prototipurile, atât timp cât  servesc ca model la executarea producției de serie, inclusiv seria zero, sau sunt supuse încercărilor în vederea omologării la producător.”

 

Know-how

 

          Această categorie de rezultate, din cadrul celor enumerate în cadrul art. 22 din Ordonanța nr. 25/1995, necesită un tratament aparte, deoarece know-how-ul, în sensul general utilizat, are, la rândul său, cel puțin două componente.

          Pe de o parte, este vorba despre procedee, rețete, informații etc., consemnate în documentații, care nu sunt protejate prin înregistrare (deși unele dintre ele ar putea forma obiectul unor brevete de invenție), ci prin secret de firmă. Motivele unei astfel de căi de protejare sunt multiple; în principal - datorită dificultăților de a depista și contracara contrafacerea unei invenții de acest tip. Know-how-ul poate fi înregistrat în patrimoniul executantului, în contul 205, dacă i se poate estima o valoare.

          Pe de altă parte, este vorba despre experiența, cunoștințele, deprinderile, abilitățile, relațiile, informațiile personalului, dobândite în decursul lucrărilor de cercetare finanțate din fonduri publice. Executantul prezentei lucrări apreciază că această componentă a know-how-ului, deși foarte importantă, nu poate fi înregistrată  în patrimoniul executantului. Ea trebuie să fie cunoscută, protejată și valorificată la nivelul managerial al executantului. Ministerului Cercetării și Tehnologiei îi poate reveni, din acest punct de vedere, misiunea recunoașterii și valorificării pe plan general național a valorilor profesionale din cercetare, a sprijinirii climatului de respect și recompensare a valorilor umane, inclusiv a celor profesionale.

 

          Cu referire la institute, conținutul misiunii inventive poate constitui o obligație contractuală între institut și beneficiar, institutul trebuind să-și asigure, la rândul său,  îndeplinirea acestei obligații prin acte adiționale la contractele de muncă încheiate cu cercetătorii care vor realiza misiunea inventivă, sau / și prin contractele cu eventualii colaboratori de specialitate sau cercetători angajați special pentru realizarea contractului de cercetare respectiv. În cazul c, misiunea inventivă poate constitui obiect al contractului de muncă. În toate cazurile, misiunea inventivă trebuie să se regăsească fie în salarizarea cercetătorilor / colaboratorilor respectivi (dar cu clauze de care să stabilească ce se va petrece în cazul nerealizării, întru totul sau parțial, a misiunii inventive), fie în clauze contractuale prin care să se asigure creatorilor venituri suplimentare convenite - în cazul reușitei misiunii inventive.

          De menționat că prevederile legale în vigoare (Legea nr. 64/1991, art. 5 alin. 1 a) coroborat cu  alin. 2; Legea nr. 129/1992, art. 5 a) asimilează contractul de cercetare cu un contract cu misiune inventivă / creativă încredințată în mod explicit; adică, o creație realizată în cadrul unui contract de cercetare are practic același regim ca și o creație realizată în cadrul unei misiuni inventive. Totuși, Legea nr. 64/1991, art. citat, prevede, pentru contractele de cercetare, posibilitatea de excepție: "în lipsa unei clauze contrare".

 

          Cu privire la relația dintre unitatea beneficiară și institut, de regulă, la rest de condiții date, pentru o aceeași creație intelectuală și în funcție de abilitatea, puterea de negociere și poziția pe piață a fiecăreia dintre părți, prin contract se poate prevedea variantele din tabelul 6.1, unde se adoptă convenția A < B < C < D < E, privind nivelul plăților beneficiarului către institutul executant. Tabelul nu cuprinde cazul contractelor de cercetare finanțate din fonduri publice, caz tratat separat în cadrul prezentei documentații.


 

 

Tabelul 6.1

 

Modul de obținere a rezultatelor

Institutul

Beneficiarul

Realizare din proprie inițiativă a institutului și din resurse proprii ale acestuia

Titular

Licență

- nivel D - licență neexclusivă

- nivel E - licență exclusivă

Realizare în cadrul unui contract direct de cercetare

 

 

- nivel A

Titular

Licență gratuită neexclusivă

- nivel B

Titular

Licență gratuită exclusivă

- nivel C

Autor

Titular

Plăți beneficiar - institut: A < B < C < D < E

 

          Plățile pot fi negociate cu o componentă fixă (plată forfetară, egală cu zero în cazul licenței gratuite) sau / și una variabilă (redevențe, în funcție de volumul de aplicare). Licențele, neexclusive  sau exclusive, pot fi limitate sau nelimitate (privind volumul de aplicare).

 


          7. Unele categorii de probleme, constatate în practica

          protejării și a promovării proprietății intelectuale,

          în perioada actuală

 

7.1.  Litigii decurgând din Legea nr. 64/1991, art. 66, alin. 2 și

        Regula 53 din HGR nr. 152/1992

 

          După cum se știe, Legea nr. 64/1991 prevede, la art. 66, alin. 2: “Drepturile bănești cuvenite inventatorilor pentru invențiile brevetate, aplicate, parțial recompensate sau nerecompensate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor negocia între inventator și unitatea care a aplicat invenția. În aceste cazuri,  negocierea va începe de la drepturile bănești maxime cuvenite inventatorului, prevăzute în legea aplicabilă la data înregistrării cererii de brevet. În cazul neînțelegerii între părți, drepturile bănești se vor stabili conform prevederilor art. 61 din prezenta lege.”  Art. 61 prevede c㠓Litigiile ... sunt de competența instanțelor judecătorești și nu sunt supuse taxei de timbru.”

          Regulamentul aprobat prin HGR nr. 152/1992, la Regula 53, prevede:

          “(1) În înțelesul art. 66 alin 2 din lege, în drepturile cuvenite inventatorului pentru invențiile nerecompensate sau parțial recompensate până la data intrării în vigoare a legii se cuprind toate drepturile materiale prevăzute de legile anterioare, inclusiv echivalentul bănesc al celorlalte drepturi legale rezultate din calitatea de autor al invenției, aplicate în economia națională.

          Aceste obligații bănești sunt restante, ca urmare a neîndeplinirii de către stat, reprezentat prin unitățile titulare de brevet de invenție și prin alte unități care au aplicat invenția, a obligațiilor legale și contractuale rezultate din actul de cesiune încheiat cu privire la dreptul de eliberare a brevetului.”

          Este precizată, în anexe-model, metodologia de efectuare a postcalculului, specificându-se: “Totalul înscris în nota de calcul ... reprezintă nivelul minim de la care părțile vor putea începe negocierea”.

          În acest context, au fost semnalate, în documente care au fost adresate și Ministerului Cercetării și Tehnologiei, precum și în mass-media, mai multe litigii între inventatori și unități care au aplicat invenții, privind plata drepturilor cuvenite inventatorilor pentru invenții aplicate anterior. Litigiile au ajuns la instanțele judecătorești, dar s-a ajuns și la încercări de soluții de genul unor cereri de anulare retroactivă a unor brevete acordate anterior.

          De remarcat că valorile aflate în litigiu sunt, uneori, de dimensiuni foarte mari; de exemplu, la o întrprindere din Pașcani s-au revendicat 500 milioane lei, în timp ce profitul brut, impozabil, al societății pe anul 1994 a fost de 108,7 milioane lei. De la o societate din Târgoviște s-au reclamat, într-unul dintre litigii, 3 miliarde lei, iar în alt litigiu 7 milioane lei; profitul brut al societății pe anul 1994 a fost de 37,8 milioane lei.

          Față de argumentele invocate de către părți, se supune atenției Ministerului Cercetării și Tehnologiei (care nu are o responsabilitate directă în soluționarea acestor litigii, dar este consultat) următorul punct de vedere:

          Actualele societăți comerciale cu capital majoritar de stat, provenite din foste întreprinderi industriale de stat care au aplicat invențiile și au beneficiat de efectele economice ale acestora, dețin patrimoniul rezidual al fostelor întreprinderi, dar nu mai dețin valorile constituite prin efectele aplicării invențiilor. În perioadele anilor de aplicare, revendicați ca ani favorabili în calculul efectelor economice, beneficiile, neevidențiate distinct la data respectivă ca provenind din invențiile care formează obiectul litigiilor, au fost prelevate, în mare măsură, de către stat prin sistemul financiar centralizat existent, iar partea rămasă în întreprinderi a fost fie distribuită sub forma participării la beneficii a salariaților de atunci ai întreprinderii, fie a fost folosită pentru investiții din fonduri proprii. Beneficiile obținute atunci nu mai există, deci, în prezent, sub forma unui disponibil din care să fie plătite astăzi recompensele cuvenite inventatorilor. Situația economică a întreprinderilor este alta, salariații sunt, în mare măsură, numai o parte din cei din perioada revendicată, conducerile sunt formate din alte persoane. Cu atât mai puțin pot fi astăzi actualele societăți comerciale cu capital majoritar de stat considerate ca reprezentante ale statului, cum, considerăm, în mod eronat se stipulează în regula 53 din Regulamentul aprobat prin HGR nr. 152/1992.

          Problema recompensării astăzi a inventatorilor pentru invenții aplicate în trecut este de aceeași natură cu cea a retrocedării proprietăților naționalizate sau a reparării efectelor altor nedreptăți din perioada regimului precedent, fiind în responsabilitatea exclusivă a statului. De aceea:

-   recompensele trebuie nu numai indexate, cum corect se prevede în Regulament, ci și reconsiderate, prin aliniere la criterii și metodologii actuale, uzuale internațional, de calculare a redevențelor pentru invenții, precum și la actuala stare a economiei și a societăților comerciale succesoare ale întreprinderilor foste beneficiare ale invențiilor;

-   este necesar să fie respectat principiul negocierii recompenselor, prevăzut de Legea nr. 64/1991 și infirmat prin prevederea din Regulament privind “nivelul minim de la care părțile vor putea începe negocierea” (este de așteptat că, dacă recompensele ar fi putut fi negociate la valori rezonabile, posibil de satisfăcut, unele dintre actualele litigii ar fi fost stinse);

-   în măsura în care recompense recunoscute cuvenite inventatorilor după reconsiderarea metodologică depășesc ordinul de mărime posibil pentru solvabilitatea societăților comerciale respective, diferența trebuie să fie plătită dintr-un fond centralizat. În acest scop, se poate recurge la:

-   fondurile ce se centralizează, din dividende, la FPS și FPP;

-   fondul pentru cercetare-dezvoltare.

          O altă soluție poate consta în acordarea gratuită de acțiuni suplimentare la societatea comercială respectivă, în cadrul procesului de privatizare în masă, proporțional cu suma nerecompensată.

          Oricare dintre aceste soluții necesită inițiative legislative.

          În orice caz, considerăm că se impune inițierea unei hotărâri a Guvernului care să corecteze Regula 53 din Regulament, eliminând referirea la actualele societăți comerciale ca fiind reprezentante ale statului și datoare să suporte datoriile statului, precum și eliminând stipularea “nivelului minim de negociere”.

         

          O condiție necesară este promovarea unui sistem de evaluare corectă a rezultatelor aplicării brevetelor, pornind și de la nivelul de competitivitate al soluțiilor brevetate și al ofertei asociate de know-how / asistență tehnică, de la nivelul potențialului de valorificare a exclusivității dreptului de exploatare. Este de luat în considerare și efortul tehnologic real asociat implementării și comparația cu alte soluții, diferite, dar concurențiale pentru segmentul de piață vizat.

          În acest context, formularea unor pretenții de prea mari dimensiuni, chiar dacă având o anumită justificare de calcul, ar putea orienta pe managerii societăților comerciale care doresc să aplice invenții fie către eludarea drepturilor legate de proprietatea intelectuală, fie către asociere cu parteneri externi, care, pe lângă drepturi de exploatare a brevetelor, oferă și know-how complet și verificat industrial, asigură materiale speciale, echipamente, credite etc. Deci, partea bănească a drepturilor de proprietate intelectuală trebuie să fie negociată nu prin calcule abstracte, bazate pe anumite metodologii formale, ci ca prețuri formate în condiții de piață, concurențiale, real negociate, fără limite minime sau maxime.

 

          În condițiile în care Ministerul Cercetării și Tehnologiei nu se poate implica direct în negocierile legate de proprietatea intelectuală în contracte ce se încheie între agenții economici sau între aceștia și inventatori - persoane fizice, dar trebuie să se implice în negocierile pentru drepturi ce rezultă din contracte finanțate din fonduri publice, s-ar putea urmări formarea unui corp de experți specializați în elaborarea de rapoarte de fundamentare a negocierilor privind exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală. SCIENTCONSULT, ca firmă de specialitate atât în proprietate intelectuală, cât și în evaluări, poate constitui suportul unei astfel  de  activități.

 

         

7.2.  Litigii privind cerințele de omologare a soluțiilor brevetate,

        față de dreptul de păstrare a secretului tehnologic,

        ca secret comercial

 

          Această categorie de litigii, foarte mediatizată în ultimul timp în legătură cu unele cazuri conrete, se întâlnește frecvent în practică, numeroși inventatori solicitând sprijin financiar pentru valorificarea unor invenții asupra cărora pretind să păstreze secretul. Și în anumite materiale din mass-media s-a sugerat faptul că invențiile se protejează prin secret asupra soluțiilor de realizare.

          Trebuie precizat că:

          Legea nr. 64/1991, la art. 18, prevede: “Invenția trebuie să fie expusă în descriere, revendicări și desene suficient de clar, complet și corect, din punct de vedere științific și tehnic, astfel încât o persoană de specialitate în domeniu să o poată realiza fără să desfășoare o activitate inventivă.”

          Deci, trebuie să se precizeze:

-   invenția propriu-zisă trebuie să fie clar și complet definită în documentul de descriere;

-   ceea ce nu este inclus în descriere nu face parte din invenție;

-   în măsura în care ceea ce lipsește din descrierea de invenție condiționează realizarea acesteia de către “o persoană de specialitate în domeniu”, descrierea nu îndeplinește condiția pentru a fi acceptată ca invenție, iar eventuala ei acceptare și brevetare nu o protejează, în eventuale litigii.

          Pe de altă parte, trebuie să se facă distincție între:

-   invenție, care este protejată numai în măsura în care a fost corect și complet descrisă;

-   elemente de know-how, care se protejează numai prin secret, dar care nu fac parte din invenție.

          Nici un investitor și nici un organism de aprobare nu poate fi determinat să accepte o invenție fără a se convinge asupra tuturor implicațiilor tehnologice și economice; ele pot fi protejate numai prin includere în descrierea invenției și în revendicări. Protejarea know-how-ului prin secret este posibilă și se practică pe scară largă, dar se poate recurge la această metodă de protejare a proprietății intelectuale numai în măsura în care autorul dispune de resursele financiare necesare, nu necesită sprijin financiar și nici aprobări pentru a ieși pe piață exclusiv prin forțele proprii.

          Aprobările necesare se pot referi la comportarea materialelor pe termen foarte lung, la reproductibilitatea lor industrială, la eventuale efecte secundare etc.

 

7.3.  Probleme privind drepturile de proprietate intelectuală

        asupra unor documentații de cercetare-proiectare

 

          În activitatea de consultanță desfășurată, SCIENTCONSULT a fost confruntat cu preocupări ale unor unități de cercetare-dezvoltare-proiectare de a beneficia de drepturi rezultate din vinderea din nou a unor documentații întocmite și predate anterior beneficiarilor, sau din interzicerea ca beneficiarii să folosească documentația în noi condiții sau să o vândă la rândul lor.

 

          În cazurile în care documentațiile respective au fost realizate pe baza unor contracte cu beneficiari direcți și în contracte nu au fost negociate și prevăzute clauze restrictive referitoare la scara sau / și durata de aplicare, beneficiarii au toată libertatea să utilizeze documentația la orice scară și, de asemenea, să predea sau să vândă documentația altor utilizatori, institutul neputând să prezinte nici o pretenție.

 

          Dacă documentația a fost realizată în cadrul unui contract cu MCT și finanțată integral din fonduri publice, nu se pot pretinde beneficiarului prevăzut inițial, care a justificat obținerea finanțării de la MCT, plăți suplimentare pentru aceeași documentație; ci numai pentru faze sau aspecte suplimentare, care nu au fost incluse în contractul finanțat de către MCT. Dacă finanțarea de către MCT a fost numai parțială, se poate negocia vinderea de licențe numai pentru aspectele care au fost realizate prin efort propriu al institutului. De asemenea, vinderea unei documentații altor beneficiari trebuie să fie negociată cu MCT și cu beneficiarul inițial, deoarece vinderea către alți beneficiari aduce prejudicii comerciale beneficiarului inițial.

 

          În general, este necesar ca, în contractele de cercetare sau / și de proiectare încheiate cu beneficiari direcți, institutele să aibă grija introducerii unor clauze care să delimiteze cât mai clar volumul, perioada și condițiile de utilizare a documentației care formează obiectul contractului, știut fiind că, la rest de condiții date, pentru o aceeași lucrare, în funcție de volumul, perioada și condițiile de aplicare, se pot negocia valori diferite ale contractului, redevențe diferite etc. Ulterior semnării contractului, orice fel de pretenții privind valorificarea suplimentară a unor drepturi de proprietate intelectuală sunt, practic, imposibil de satisfăcut.

 


 

          8. Secretul comercial (confidențialitatea)

 

          Problema confidențialității asupra rezultatelor cercetărilor comportă mai multe aspecte.

 

          a) Confidențialitatea preventivă asupra creațiilor ce urmează să fie protejate prin înregistrare (brevetare etc.)

 

          În Legea nr. 64/1991, art. 5 alin. 3, se prevede, inclusiv pentru cazul când invenția rezultă dintr-un contract de cercetare: "...inventatorul și unitatea au obligația reciprocă să se informeze în scris asupra creării și stadiului realizării invenției și să se abțină de la orice divulgare", iar în alin. 5: "...dacă, în termen de 60 zile de la data când salariatul a informat în scris unitatea asupra redactării descrierii invenției, cererea de brevet nu a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, în lipsa altei convenții între părți, dreptul la depunerea cererii de brevet și la eliberarea brevetului de invenție aparține salariatului ...". Prevederi similare sunt în Legea nr. 129/1992.

     De aceea, în toate cazurile în care dreptul la brevet nu aparțin executantului, este necesar să se prevadă în contracte clauza:

          "Executantul va comunica în scris unității beneficiare asupra drepturilor de proprietate industrială, în termen de 7 (10) zile, orice informație privind o propunere de invenție realizată în cadrul contractului. In cazul unor colaboratori, aceștia o vor comunica în scris direct unității beneficiare a drepturilor de proprietate intelectuală și executantului principal (coordonatorului de program), în același termen. Comunicările se vor face în scris direct la conducerea unității, cu respectarea condițiilor de corespondență confidențială."

          Este evident că, în absența răspunsului în termenul legal, dreptul de proprietate revine unității executante și, dacă nici aceasta nu răspunde în același termen (calculat de la data comunicării de către autor), dreptul revine autorului.

          Până la data publicării brevetului de invenție, orice  corespondență privind conținutul invenției are caracter confidențial.


 

     b) Confidențialitatea asupra creațiilor care nu pot fi protejate prin brevetare sau alte forme de înregistrare

 

          Această problemă se referă la creațiile prevăzute în  Legea dreptului de autor, precum și la întregul volum de informații intern institutului, experiență, date, documentații etc., reprezentând know-how explicit și implicit.

 

          Pentru protejarea acestui know-how, este necesar ca:

          - In cadrul institutelor, conducerile să ia măsura ca toți salariații și colaboratorii să semneze angajamente de loialitate și de păstrare a confidențialității asupra informațiilor, datelor, programelor de calcul, documentațiilor la care au acces în cadrul activității de serviciu; să nu le comunice, copieze, transmită fără autorizare scrisă din partea factorilor ierarhici superiori, iar cele încredințate sau la care au acces - să le păstreze și gestioneze astfel încât să prevină scurgerea de informații prin culpă sau prin  spionaj comercial la adresa institutului; angajamente prin care declară că iau act de responsabilitatea materială pe care și-o asumă pentru eventuale daune provocate institutului prin încălcarea angajamentului. Angajamentul de confidențialitate se asumă pe perioada contractului de muncă / colaborare, precum și pe o perioadă de n ani (5, 3, 1) după încetarea acestui contract.

          - Conducerile institutelor să definească, prin liste aprobate și aduse la cunoștința salariaților, categoriile de informații care constituie secrete comerciale ale unității și pe care salariații nu au dreptul să le comunice, fie în relațiile de serviciu, fie în comunicări și publicații, fie în cadrul oricăror relații în afara serviciului pentru care sunt angajați (inclusiv în afara propriului compartiment  de cercetare), fără aprobarea sau însărcinarea conducerii unității.

          - Conducerile unităților să stabilească, prin regulamente interne, circuitul diferitelor categorii de informații, documentații, suporți magnetici de informații; modul lor de păstrare, copiere și arhivare; aprobarea de acces la bazele de date.

          - Participanții la avizări ale unor lucrări de cercetare care pot conține elemente de proprietate intelectuală pentru care este necesară protejarea prin secret să fie selecționați și prin prisma acestui considerent și să semneze, în prealabil, angajamente de confidențialitate.


 

          c) Confidențialitatea asupra drepturilor de proprietate intelectuală dobândite

 

          Orice unitate deține informații cumpărate, programe de calcul, soluții obținute prin licențe, alte informații din relațiile contractuale cu beneficiarii, asupra cărora are obligații de confidențialitate. In mod deosebit trebuie protejate aceste informații în unitate, prevenite pirateria și contrabanda cu aceste informații, sau pur și simplu neglijența în gestionarea lor, pentru a se preveni plata de daune importante, sau chiar pedepse penale, în cazul descoperirii acestor informații în alte locuri decât în cele autorizate rpin licență.

 

          d) Precauții în relațiile cu beneficiarii

 

          În situația actuală, în care rezultatele cercetărilor finanțate de la buget se oferă gratuit agenților economici, acest fapt privează institutele de posibilitatea unor venituri prin valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală. Este necesară o procedură prin care un agent economic, care a obținut în mod gratuit o soluție realizată în cercetare, să fie oprit să o transmită unor terți, cu titlu oneros sau gratuit, în țară sau în străinătate.

          De aceea, orice transmitere spre aplicare către beneficiari a unor rezultate obținute în cercetare prin finanțare de la buget sau chiar prin cofinanțare, să fie prin contract de licență. Licența poate fi și gratuită, dar - în anumite condiții și în anumite limite de aplicare, licențiatul asumându-și anumite responsabilități privind nediseminarea informației obținute.

         
          9. Atribuții ale Ministerului Cercetării și Tehnologiei, în       domeniul proprietății intelectuale

 

          Ministerul Cercetării și Tehnologiei are ca obiect de activitate aplicarea strategiei dezvoltării  și a politicii Guvernului în domeniul cercetării științfice și dezvoltării tehnologice. 

          Strategia MCT se bazează pe potențialul intelectual și specificul românesc, dar și pe strategia și experiența țărilor vest-europene în domeniul C&D. Aceasta include un program de restructurare și reformă a activității de C&D, cu scop de stimulare a potențialului național de C&D.  Unele din componentele principale ale acestui program sunt inovarea, protecția și valorificarea proprietății intelectuale. Conform atribuțiilor stabilite, MCT "elaborează politici și proceduri de sprijinire și activizare a proceselor de inovare și transfer tehnologic între unitățile de cercetare și beneficiarii rezultatelor cercetării".

          În domeniul protecției  și valorificării proprietății intelectuale,  se  propun următoarele atribuții specifice pentru MCT:

          - stimulează activitatea de C&D generatoare de bunuri de proprietate intelectuală ce pot fi protejate prin lege;

          - sprijină aplicarea invențiilor valoaroase tehnic și economic, promovarea cercetărilor cu rezultate științifice și tehnologice valorificabile;

          - urmărește, ține în evidență și sprijină în mod special creațiile de excepție, finalizarea și valorificarea acestora;

          - gestionează fondurile alocate atât pentru întocmirea de studii de profil, cât și pentru implementarea invențiilor;

          - sprijină organizarea de manifestări interne și internaționale cu tematică de proprietate intelectuală și participarea la aceste manifestări;

          - asigură participarea la programe internaționale specifice;

          - îndrumă și controlează centrele de inventică și centrele de inovare și afaceri;

          - stabilește metodologia de evaluare a creațiilor noi, a patrimoniului intelectual al unităților de C&D;

          - urmărește includerea în contractele de cercetare cu unitățile de C&D, a clauzelor specifice legislației de protecție a proprietății intelectuale;

          - ține evidența cererilor de brevet de invenție, a brevetelor de invenție, a certificatelor de desene și modele industriale rezultate din contractele de cercetare încheiate de către MCT cu unitățile de C&D;

          - sprijină efectuarea de studii privind proprietatea intelectuală;

          - se preocupă de statutul consilierilor de proprietate industrială în unitățile de C&D, de precizarea poziției acestor consilieri în nomenclatorul de funcțiuni și în sistemele de salarizare din unitățile de C&D; 

          - se preocupă de problematica compartimentelor de proprietate intelectuală din unitățile de C&D și a agențiilor specializate în problemele proprietății industriale;

          - se preocupă de instruirea personalului și a managerilor din unitățile de C&D în domeniul proprietății intelectuale;

          - sprijină apariția unor publicații  care prezintă  probleme de proprietate intelectuală;

          - sprijină persoanele fizice în valorificarea invențiilor ;

          - urmărește eficiența utilizării fondurilor pentru implementarea invențiilor finanțate de MCT;

          - participă la elaborarea legislației în domeniul proprietății intelectuale.


 

          10. Atribuții ale unităților de C&D

          - elaborează strategia proprie de protecție și valorificare a creațiilor tehnice noi;

          - elaborează strategia proprie de trecere de la simpla comercializare a rezultatelor activității de C&D, a produselor, la comercializarea bunurilor de proprietate intelectuală;

          - elaborează strategia proprie de utilizare a mărcilor  institutului, în strânsă corelare cu un sistem riguros de asigurare a calității serviciilor și produselor;

          - cu prilejul negocierilor de contractare a temelor de cercetare, urmăresc includerea unor clauze care să precizeze nivelul de noutate și proprietate intelectuală urmărit și, în concordanță cu acesta, drepturile și obligațiile executantului;

          - impun studierea contrafacerii în activitatea de C&D în vederea alcătuirii unei strategii în cadrul concurenței pe piața internă și externă;

          - inițiază și sprijină protecția mai multor variante de soluții tehnice pentru un obiectiv, mărind interesul beneficiarilor pentru achiziționarea de licențe;

          - asigură stabilirea și plata drepturilor de retribuție suplimentară cuvenită autorilor  noilor creații;

          - asigură, în cadrul lucrărilor de cercetare, efectuarea documentării asupra creațiilor științifice și tehnice protejate și puiblicate;

          - instituie și întrețin un compartiment de proprietate intelectuală sau, după caz, numesc un consilier de proprietate industrială pentru rezolvarea problematicii în domeniu, în cadrul unității;

          - asigură ca metodologia de avizare a rezultatelor  activității de C&D desfășurate în cadrul contractelor să aibă în vedere și analiza aspectelor de noutate și de protejare a proprietății intelectuale;

          - pe măsura posibilităților, își organizează o bază de documentare tehnico-științifică, cuprinzând brevete de invenție și publicații din domeniul proprietății intelectuale din profilul propriu;

          - inițiază personalul de cercetare în spiritul respectării legislației în domeniul proprietății intelectuale, organizează și asigură respectarea confidențialității și a secretului comercial de firmă.


          11. Despre patrimoniul tehnico-științific național

 

          Problematica legată de constituirea, evaluarea și protejarea patrimoniului tehnico-științific național a fost studiată cu intenția să se contureze un / unele concept(e) care să caracterizeze standing-ul, ansamblul de realizări valabile și semnificative ale științei și tehnologiei României; să permită:

     - afirmarea / evaluarea / confirmarea / susținerea poziției României în știința și tehnologia internațională

     - afirmarea / evaluarea / confirmarea / susținerea poziției științei și tehnologiei pe plan intern, în societatea, cultura, economia, politica din România.

          Pornim de la prezumția că majoritatea entităților relevante pentru problematica proprietății intelectuale sunt și entități valide pentru problematica patrimoniului tenhico-științific național: proprietatea intelectuală reprezintă prisma individuală (a creatorului sau a posesorului dreptului de proprietate intelectuală), în timp ce patrimoniul și potențialul tehnico-științific național reprezintă interesele naționale de facilitare, identificare, protejare și valorificare a obiectului proprietății intelectuale. Cu alte cuvinte, adugăm o nouă dimensiune relației Proprietate Intelectuală / Cercetare - Dezvoltare: cea macro-socială, a Patrimoniului și a Potențialului tehnico-științific național.

 

          Se poate considera că principalele componente ale proprietății intelectuale (componentele proprietății industriale: invenții, desene și modele industriale și mărcile, precum și dreptul de autor) sunt susceptibile de a face parte din patrimoniul sau / și  din potențialul tehnico-științific național.

 

          Pentru a identifica celelalte tipuri de componente, poate fi utilă analiza unor criterii relevante pentru "puterea de negociere" a țării din punct de vedere tehnico-științific:  

  

          - desfășurarea (numărul de tipuri de elemente componente reprezentate)

          - cantitatea (numărul de elemente componente din fiecare categorie reprezentată)

          - frecvența îmbogățirii patrimoniului / menținerea potențialului

          - calitatea elementelor componente (valoare intrinsecă, modernitate / adecvare)

          - rata de valorificare a elementelor componente, internă și internațională

          - tradiția, continuitatea

       

 

          Acestea pot fi puternic influențate de:

 

          - existența,  gradul de adecvare și vechimea infrastructurii specifice: de educare (institute de învățământ specific; tip de educație care favorizează spiritul investigativ/inovativ); de popularizare (muzee, publicații etc); de valorificare; de protejare.

          - existența, gradul de adecvare, vechimea  și gradul de aplicare a unei politici naționale în domeniu.

 

          De menționat că infrastructura specifică și politica națională în domeniu se determină, sau cel puțin se influențează, reciproc; ele constituie componente susceptibile de a face parte din potențialul tehnico-științific national.

 

 

          Criterii de includere

 

          În timp ce în potențialul tehnico-științific ar trebui incluse toate elementele aparținînd tipurilor de componente (cu alte cuvinte, întregul peisaj tehnico-științific al țării, fără departajări valorice, dar cu considerarea "vârfurilor"), în patrimoniul tehnico-științific național ar trebui incluse numai:

 

          -  realizări recunoscute, cu urmări la nivel internațional, sau la nivel intern, dar la scară națională;

          - realizări paralele cu, sau premergătoare unor realizări recunoscute la nivel internațional;

          - realizări care au contribuit la dezvoltarea economică internă, chiar dacă nu au fost recunoscute pe plan internațional;

          - realizări recunoscute pe plan internațional

                   - pentru domeniul științei: cele recunoscute și reluate în publicații științifice (citate, dezvoltate, aplicate, intrate în uz)

                   - pentru domeniul tehnologiei: cele intrate în practică și / sau care au determinat deschideri noi sau creșteri de nivel tehnologic.

          - toate documentele istorice scrise și nescrise asociate acestor realizări.

 

 

          În concluzie, conceptul de "Patrimoniu tehnico-științific" trebuie să fie utilizat cu precauție în politica curentă și managementul curent în domeniul cercetării și tehnologiei, el neavând decât semnificație istorică, nu o potență operațională curentă și se referă numai (sau în principal) la ceea ce este exprimat  sub formă de vestigii materiale ale trecutului;

          - sunt necesare concepte (sau elemente, nuanțări) diferite de cele deja uzuale - patrimoniu, potențial etc., pentru a caracteriza standing-ul, ansamblul de realizări valabile și semnificative ale științei și tehnologiei României, astfel încât să permită:

          - afirmarea / evaluarea / confirmarea / susținerea poziției României în știința și tehnologia internațională,

          - afirmarea / evaluarea / confirmarea / susținerea poziției științei și tehnologiei pe plan intern, în societatea, cultura, economia, politica din România.

 


          12. Aspecte privind valorificarea creației tehnico-științifice

 

          În urma analizei mai multor cazuri de valorificare a unor drepturi de proprietate intelectuală, în 5 unități de cercetare-dezvoltare, s-au desprins următoarele concluzii principale, punându-se în evidență punctele tari și punctele slabe, atât în ceea ce privește protecția proprietății intelectuale, valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, cât și strategia în domeniu.

 

          Puncte tari:

   existența unei strategii de protecție și valorificare a proprietății intelectuale integrate în strategia generală a unității de C&D sau conștientizarea necesității unei astfel de strategii;

   întocmirea unor forme juridice adecvate care să permită obținerea de drepturi atât pentru titulari, cât și pentru inventatori;

   utilizarea de clauze de o mare varietate care vizează scenarii prezente și viitoare privind aplicarea invenției;

   atribuirea caracterului de secret de serviciu și secret studiilor care conțin anumite informații ce nu trebuie să ajungă gratuit la concurenți.

 

          Puncte slabe:

   efectuarea transferului tehnologic către beneficiari fără a valorifica drepturile patrimoniale ale titularului și ale inventatorului;

   transferarea unei invenții de la un incubator la un incubat fără a se negocia partea financiară;

   transfer de tehnologie din secția de cercetare în sectorul de microproducție al aceleiași unități de C&D, fără a se încheia vreun act juridic.

 

          În toate cazurile analizate se tratează problema transferului la nivel intern; nu a fost nici un caz de valorificare a unei invenții protejate în străinătate.

 

          În ceea ce privește denumirea atribuită formei juridice de transfer, se remarcă o mare diversitate de formulări pentru un contract de transfer de tehnologie sau know-how, sau pentru o negociere de drepturi bănești. Acestea sunt formulări proprii, care pot crea confuzii și probleme în cazul în care apar litigii, situații conflictuale.

          Se impune atât pentru manageri, cât și pentru cercetători, inventatori, deprinderea limbajului adecvat legii, înțelegerea exactă a noțiunilor, cunoașterea și aplicarea dispozițiilor legale care reglementează dreptul de autor, regimul brevetelor de invenție, înțelegerea modului concret de obținere a protecției și a modului de valorificare a drepturilor de proprietate intelectuală.

 

          Faptul că numai o singură unitate de C&D, dintre cele 5 analizate, a furnizat informații privind criteriile economice, demonstrează că aspectului economic, pragmatic, i se acordă mai puțină atenție, sau că din motive de confidențialitate s-a considerat că aceste date nu trebuie comunicate.

 

          Deși la noi în țară nu este obligatorie contabilitatea de gestiune, pentru a calcula corect impozitul pe profitul datorat unei invenții și a beneficia de scutirea de impozit pe profitul aferent, se impune efectuarea gestiunii separate pe lucrări și chiar pe invenții, dacă există mai multe în cadrul aceleiași lucrări.

 

          Nu s-a prezentat nici un caz de valorificare a unui desen sau model industrial, a unei mărci de fabrică.

 

          Este semnificativ faptul că sunt unități de cercetare care studiază succesul pe piață al produselor lor, analizează poziția față de produse similare ale firmelor concurente, culeg informațiii de la consumatori.

 

 

          Ca urmare a analizei efectuate, au rezultat propuneri.

 

Propuneri pentru părțile implicate în transferul rezultatelor

activității de C&D

 

·     să se introducă în contractele de cercetare clauze privind forme multiple de valorificare a rezultatelor cercetării și forme de stimulare a cercetătorilor care se implică în procesul de valorificare, atât sub formă de publicare, cât și sub formă de transfer al rezultatelor cercetării;

·     să se organizeze o evidență a rezultatelor activității de creație științifică pe titulari de drepturi patrimoniale și să se urmărească permanent executarea obligațiilor părților;

·     să se țină contabilitate de gestiune pe fiecare produs, tehnologie, metodă și pe fiecare invenție, pentru a se pune în evidență atât rentabilitatea invenției, cât și drepturile curente ale autorilor și titularilor;

·     creatorii și posesorii de produse software să-și întocmească o evidență strictă a acestor produse, atât pentru o mai bună protecție și valorificare, cât și pentru intrarea în legalitate.

·     să se fixeze responsabilități concrete pe linie de transfer de tehnologie.

 

Propuneri pentru MCT

 

·     să se elaboreze, împreună cu CNI, un ghid de aplicare a Legii 8/96 în domeniul informaticii (programe de calculator, baze de date);

·     să se sprijine (împreună cu CNI) înființarea unui organism de gestiune colectivă în domeniul informaticii;

·     să se recomande negocierea, în contracte, ca, la unitățile ce beneficiază de reducere de impozit ca urmare a aplicării invențiilor și unitățile de C&D care beneficiază de drepturi de titular, o cotă parte din venit să revină titularilor și autorilor, sub forma de redevențe;

·     să se încurajeze înființarea unor societăți de capital de risc, care să investească în inovare;

·     să inițieze, împreună cu Oficiul de Drepturi de Autor, programe de instruire în domeniul dreptului de autor destinate unităților de C&D;

·     în cadrul activității de transfer tehnologic și inovare, ANTTI să organizeze un sistem de colaborare care să includă participarea activă a consilierilor de proprietate industrială atestați cu experiență teoretică și practică, din diferite unități de cercetare, din diferite domenii de activitate;

·     să contribuie la organizarea și dezvoltarea unui sistem de consilieri europeni de brevete, având în vedere perspectiva unor acorduri internaționale de transfer tehnologic, pe de o parte, și, pe de altă parte, emiterea, în august 1996, a Ordonanței pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Organizația Europeană de Brevete privind cooperarea în domeniul brevetelor;

·     organizarea periodică de către ANTTI a unor mese rotunde cu discutarea unor studii de caz privind transferul tehnologic;

·     să se înființeze, la ANTTI, “o carte deschisă”, în care să se înscrie probleme prezentate agenției de către persoane implicate în aplicarea legii dreptului de autor în domeniul C&D; de asemenea, probleme privind reglementări aferente transferului de tehnologie.


          13. Concluzii

 

          Tema de cercetare “Protecția proprietății intelectuale și a patrimoniului tehnico-științific” a acut ca scop punerea în evidență a specificului activității de cercetare-dezvoltare, a impactului problematicii protecției proprietății intelectuale asupra conținutului activității de cercetare-dezvoltare.

          Au fost prezentate, în mod sistematizat, diferitele categorii ale proprietății intelectuale, conform clasificărilor uzuale pe plan mondial – : proprietatea industrială: invenții, modele și desene industriale, mărci, topografii de circuite integrate, know-how; dreptul de autor: operele științifice, programele de caculator, băncile de date, informațiile. O atenție deosebită este acordată prezentării pe larg și analizării condițiilor în care diferite categorii de rezultate ale cercetării-dezvoltării sunt apte de a fi protejate, în mod specific, prin diferite categorii ale proprietății intelectuale; limitele și particularitățile care intervin, în acest context. Este, de asemenea, specificat cadrul legislativ-normativ în vigoare, pentru fiecare dintre categoriile proprietății intelectuale, pe plan intern și internațional.

          Un capitol al lucrării este consacrat politicii privind conținutul activității de cercetare-dezvoltare, în lumina importanței generării, protejării și valorificării proprietății intelectuale. Se subliniază importanța capacității cercetării de a genera bunuri de proprietate intelectuală protejabile, la un nivel care să asigure avantaj competitiv. De asemenea – evitarea încălcării de drepturi de proprietate intelectuală, contrar politicii promovate în deceniile anterioare în România.

          Se prezintă sinteza punctelor de vedere, actualizate, privind relațiile între autor și unitatea care îl angajează, rezultând importanța precizării misiunii inventive în general și a celei de cercetare în particular, prin contractul de muncă sau acte adiționale la contractul de muncă. Se sistematizează situațiile care pot apărea în aceste relații dintre autor și unitatea care îl angajează, în funcție de sarcina de serviciu, condițiile materiale puse la dispoziție de către unitate etc. Pentru a activitate creativă generatoare de nou, se arată că acesta poate apărea atât în cadrul unui contract cu obiective prestabilite, cât și în cadrul unei misiuni de a inventa – fără delimitarea apriori a soluțiilor care trebuie să fie obținute.

          În continuare, se prezintă problemele de proprietate intelectuală ce apar între unitatea executantă și client (beneficiar), finanțator, inclusiv în cazul special al finanțării cercetărilor din fonduri publice. Pe baza prevederilor Ordonanței nr. 25/1995 și ale Legii nr. 51/1996, se discută problemele și se propun soluții referitoare la determinarea valorii de înregistrare în patrimoniu a rezultatelor cercetărilor, stabilirea modului de amortizare (propunându-se ca acestea să nu fie supuse amortizării, dacă au fost realizate prin finanțare din fonduri publice.

          Se arată că, la rest de condiții date, rolul de titular poate aparține institutului sau beneficiarului în funcție de nivelul finanțării, respectiv – licențele pot avea caracter mai mult sau mai puțin restrictiv.

          Se analizează anumite categorii de litigii ce au apărut decurgând din prevederile legale referitoare la drepturile bănești cuvenite inventatorilor pentru invenții realizate și aplicate cu mulți ani în urmă, propunându-se criterii pentru soluționarea unor astfel de litigii. În continuare, pe baza unei cazuistici, se arată că pentru o invenție brevetată, propusă spre finanțare în vederea valorificării, nu se mai poate recurge la secretul privind conținutul invenției.

          O atenție specială a fost acordată secretului comercial (confidenția­lității de serviciu), în raport cu creațiile ce constituie proprietate intelectuală.

          Sunt exemplificate atribuții (activități) recomandate la nivelul Ministerului Cercetării și Tehnologiei și la nivelul unităților de cercetare, în domeniul proprietății intelectuale.

          Prin analiza patrimoniului tehnico-științific național se urmărește afirmarea / evaluarea / confirmarea / susținerea poziției României în știința și tehnologia internațională, precum și pe plan intern, în sociateta, cultura, economia, politica din România. Se prezintă criterii pentru identificarea componentelor puterii țării,  din acest punct de vedere și se enumeră criterii pentru includerea diferitelor categorii de realizări în patrimoniul tehnico-științific național. Se concluzionează că sunt, în continuare, necesare concepte noi pentru a caracteriza, în mod concludent,  standing-ul, ansamblul de realizări valabile și semnificative  ale științei și tehnologiei din România.

          Se prezintă aspecte privind valorificarea creației tehnico-științifice, rezultate dintr-un eșantion de 5 unități de C&D. Rezultă că problematica gestiunii drepturilor de proprietate intelectuală în condițiile transferurilor de tehnologie realizate necesită o mai bună cunoaștere a legislației și a noțiunilor cu care trebuie să se opereze în acest domeniu.

          Sinteza retrospectivă a documentațiior realizate în cadrul temei relevă efortul de adaptare a cercetării-dezvoltării din România la exigențele contemporane privind protecția proprietății intelectuale.

          Lucrările elaborate, inclusiv sinteza, pot servi pentru sensibilizarea și informarea personalului de cercetare și a managerilor din cercetare privind exigențele generării, protejării și valorificării diferitelor forme de proprietate intelectuală, ca o condiție a exercitării rolului ce revine cercetării și dezvoltării. Se recomandă fie editarea sintezei, pentru uzul personalului care desfășoară activitate de cercetare-dezvoltare, fie publicarea unor materiale succinte, prezentând diferitele aspecte semnifictive rezultate pe parcursul cercetării. De asemenea, acestea vor putea fi folosite în cadrul formelor de perfecționare profesională a personalului din cercetare.

 

          Recomandările privind evaluarea și (ne)amortizarea mijloacelor fixe, rezultate din teme de cercetare, care se înregistrează în patrimoniul unităților de cercetare, pot fi utile pentru elaborarea normelor corespunzătoare de către Ministerul Cercetării și Tehnologiei.

 

          Scopul principal al temei de cercetare care se încheie a fost de a releva și a analiza reflectarea specifică a problematicii protejării proprietății intelectuale în activitatea curentă de cercetare-dezvoltare. Documentația elaborată constituie un instrument de informare și orientare pentru personalul de conducere și de execuție din cercetare.

 

  

 

 

Înapoi proprietate intelectuală                                     Înapoi